KıbrısKültür&SanatSürmanşet

Fterakides ve Soyer’in ilginç hikayesi

Yönetmenliğini Cemal Yıldırım‘ın yaptığı ve Blue Platform Production tarafından hazırlanan “Sınırlar, Barikatlar ve Dostluklar” isimli kısa belgesel ilk gösterimini Goethe Institute’te yapacak

Fterakides ve Soyer’in ilginç hikayesi

Blue Platform Production’dan yapılan açıklamada belgeselin; Kıbrıslırum Andreas Fterakides ve Kıbrıslıtürk Veysi Soyer’in arasındaki bilinmeyen dostluğun 35 yıllık hikayesini anlattığı belirtildi.

Kıbrıs’ta 2003 yılında kuzey ve güney arası ilk geçişler başladığında, Ledra Palas barikatından geçen ilk Kıbrıslırumlardan olan Fterakides’in Kıbrıs’ta barışa gönül vermiş, dostluğu ve barışı savunan hümanist bir Kıbrıslı olduğu belirtilen açıklamada Fterakides’in, o tarihten bu yana iki toplumlu etkinliklerin aktif katılımcıları arasında olduğu kaydedildi.

Fterakides’in, geçişler başladıktan sonra yine böyle bir etkinlikte, Kıbrıslıtürk Veysi Soyer ile tanışması ve çok iyi arkadaş olmasının konu alındığı belgeselde, tıpkı Andreas gibi Kıbrıs’ta dostluğu barışı ve yeniden birleşmeyi savunan barış aktivisti bir fotoğraf sanatçısı olan Soyer’in hayatından kesitler de yer alıyor.

İkili arkadaş olduktan sonra Kıbrıs’ı birlikte gezmeye başlıyor ve bu gezilerden birisinin dönüşünde Lefkoşa Yenişehir bölgesinden geçerken, aslında yıllar önce 1969-1970 yılları arasında bu bölgede karşılaşmış olabileceklerini öğreniyorlar ve büyük bir şaşkınlık yaşıyorlar.

Çünkü bu bölgede geçmişe ait ortak anıları olduğunu fark ederler. Geçişlerin başlamasının 20. yılında, 28 Nisan 2023 tarihinde saat 19:00’da Ledra Palace Otel yanındaki Goethe Institute’te ilk gösterimi gerçekleşecek olan “Sınırlar, Barikatlar ve Dostluklar” isimli belgesel, bilinmeyen ortak geçmişin peşine düşen iki Kıbrıslının hikayesini anlatacak.

Yönetmen: Cemal Yıldırım
Yapım: Blue Platform Production
Metin Yazarı: Birgül Kılıç Yıldırım
Seslendiren: Serkan Soyalan
Dil: Türkçe / Yunanca
Altyazılar: Yunanca / Türkçe / İngilizce
Süre: 35′

The short documentary titled “Borders, Barricades and Friendships” is the 35-year story of the friendship between Greek Cypriot Andreas Fterakides and Turkish Cypriot Veysi Soyer.

Andreas Fterakides was one of the first Greek Cypriots to pass through the Ledra Palas barricade when the crossings started in Cyprus in 2003. Andreas is a humanist Cypriot who devoted himself to peace in Cyprus and advocated for friendship and peace.

Since then, he has been an active participant of the bi-communal activities. After the crossings started, he met a Turkish Cypriot, Veysi Soyer, at an event and they became good friends.

Veysi Soyer, like Andreas, is a peace activist and photographer who advocates for friendship, peace, and reunification of Cyprus. After becoming friends, they started visiting different places in Cyprus together.

While returning from one of those trips, they were passing through the Neapoli neighbourhood of Nicosia. They understood that between 1969 and 1970, they might have met in this region years ago.

They were surprised when they realised their common memories regarding the region.

The documentary “Borders, Barricades and Friendships”, which will be screened at the Goethe Institute (next to the Ledra Palace Hotel) on the 28th of April 2023, on the 20th anniversary of the beginning of the crossings, will tell the story of two Cypriots who are chasing an unknown shared past.

Director: Cemal Yıldırım
Production: Blue Platform Production
Script: Birgül Kılıç Yıldırım
Voice Over: Serkan Soyalan
Language: Turkish / Greek
Subtitles: Greek / Turkish / English
Duration: 35′











Başa dön tuşu