KıbrısManşet

Yarkıner: KTTO raporu aklın raporu değildir! Aklın yolu olan rapor; MMO tarafından zaten hazırlandı

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ayer Yarkıner, sermayeyi temsil eden Ticaret Odası‘nın, hükümete ve ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi’ne (CTP) sunduğu “mesnetsiz” sözde enerji krizini çözeceği söylenen raporun, “aklın raporu olmadığını ve ihtiyaca yönelik de olmadığını” söyleyerek, muhalefete ve basına seslendi

Yarkıner: Bu rapor aklın raporu değildir ve ihtiyaca yönelik değildir

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yarkıner, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu‘nun “Kablo ile elektrik getirilmesiyle ilgili bilim adamlarından fizibilite raporu aldık” ifadelerini hatırlatarak, “Bu rapor Ticaret Odası’nın raporu mudur?” diye sordu.

Eğer oysa, o rapordan tatmin oldunuz mu?” diye soran Yarkıner, Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın da raporla ilgili “Aklın yolu” açıklaması yaptığını anımsatarak nihayet raporu kendilerinin de gördüğünü belirtti.

Yarkıner, “Bu rapor aklın raporu değildir ve ihtiyaca yönelik değildir” dedi.

“Aklın yolu olan rapor; Makine Mühendisleri Odası tarafından zaten hazırlandı”

“AC-DC kablonun avantajları ve dezavantajlarının mukayeseli bir inceleme olduğunu, Kamu İhale Yasası’nın değiştirilmesi için de bir sebep olmadığını savunan Yarkıner, aklın yolunun bir denilen raporun; KKTC elektrik enerjisinin nasıl karşılanacağı ve bunun için de teknolojik üretim yöntemlerinin maliyet, etkinlik, bağımsızlık, dayanıklılık, kurulum sonrası işletme maliyetleri (personel, bakım, onarım, tedarik) içeren detaylarla Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Makine Mühendisleri Odası tarafından hazırlandığını belirtti.

“KKTC’nin ihtiyaç duyacağı enerjinin güvenli arzı için stratejik ve lojistik hedefler belirlendi” diyen Yarkıner, Ticaret Odası’nın raporu için şu soruları sordu;

1. Bu rapor mu Kamu İhale Yasası’nı değiştirmenize sebep olan belge? (Meclis’te bunu savundunuz gibi aklımda kaldı)

2. Bu raporun sonucunda; Ersan Saner beyin ifade ettiği ‘Ayşe teyze elektriği kaça alacak?’ Belli mi?

3. Sermaye tarafı kablo ihtiyacı için rapor hazırlatırken enerjinin üretim tesisleri belli mi?

4. Bu raporda size Kıb-tek’e yatırım yapmamanız gerektiğine dair teknik görüş var mı, size sunuldu mu?

“Hain miyiz yoksa vahşi sermayenin işine geldiği gibi rapor yazdıramayacağınız için mi?”

“Yasayı değiştirmeniz kadar raporunuz da ihtiyaç karşılanması yönünde hiçbir bilgi içermemektedir” diyen Yarkıner, raporun neden MMO’dan talep edilmediğini sordu ve “Hain miyiz yoksa vahşi sermayenin işine geldiği gibi rapor yazdıramayacağınız için mi?” diye sordu.

Yarkıner, “Bu ülkeyi sizin kadar sevmiyor muyuz?  Tarafımızdan enerjisinin karşılanmasına ve idame edilmesine yönelik ve 2024 yılından sonra AKSA’ya ihtiyaç duyulmayacak yönetim şekillerini de içeren raporumuz hazırdır. Sizler de eğer doğru istifade etme niyetindeyseniz davet ettiğinizde raporu sunarız” dedi.

“Bu kablo safsatası ne yeşil enerji ne de ülkemiz ihtiyacı için önceliktir”

Yarkıner şöyle devam etti;

“Değerli muhalefet lideri, parti başkanları;

El-sen eylemi olmasaydı bu mesnetsiz rapor ortaya çıkmayacaktı, El-sen eylemi olmasaydı biz 4 cent kira bedeli ödendiğini ve 17 cent’e Kıb-tek’e enerji satıldığını bilmeyecektik.

Bu bilgileri sunan Sayın Arıklı sanki bu rakamlar halkın yararınaymış gibi açıkladı. Halbuki farkında değiller mi ki; AKSA ile anlaşma için kendilerine baskı yapan Türkiye 5 cent’e elektrik satın alıyor?

“İmza atan Mühendis Mahkemede hesap verecek”

Sayın medya ve sayın siyasiler;

Bu kablo safsatası ne yeşil enerji ne de ülkemiz ihtiyacı için önceliktir. Önceliğimiz 2024’e kadar kendi üretim kapasitemizi hizmete hazır hale getirmek ve müteakip yıllar içinde hem yenileme hem de bütünleme ihtiyaçlarının planlı karşılanmasıdır.

Bugün bundan yoksun bırakılarak muhtaç duruma düşürüldük. Kamu yararına olmayacak bir sözleşme Makine Mühendislerince imzalanmayacaktır.

İhalesiz bir sözleşme imzalayan bir Makine Mühendisinin, bu imzasının kamu yararına olduğunu ve bu konuda kusuru olmadığını Mahkeme önünde ispat etmesi gerekecektir”











Başa dön tuşu