KıbrısManşet

Korkmazhan: Amacımız kapağı Meclis’e atmak değil, bir şey olmak isteseydik çoktan o “bir şey” olurduk

Sol Hareket Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan, geçtiğimiz hafta Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Merkezi’nde “ortak aday” için kendilerinin davet edilmediği bir toplantı yapıldığını, o toplantıda herkesin kendi adayını çıkarmaya karar verdiğini, kendileriyle kimsenin ortak aday için görüşmediklerini ve bu yüzden adaylığını açıkladıklarını söyleyerek, ortak adayda karar verilmesi durumunda adaylıktan çekileceğini belirtti

Korkmazhan: AKP saray rejiminin her yaptığı için ‘Bırakınız yapsınlar’ tarzında bir muhalefet anlayışı var

Özgür Web TV‘de yayınlanan Özgür Haber programında Pınar Barut‘un sorularını yanıtlayan Korkmazhan, ara seçimlerde aday çıkarma konusunda Sol Hareket olarak kendi içlerinde bir süredir değerlendirme yaptıklarını ve tartıştıklarını anlatarak, Kıbrıs’ın kuzeyinde siyasetin geldiği noktanın hiç iç açıcı olmadığını, muhalefet partilerinin, özellikle Meclis içi muhalefetin muhalefet anlayışının pek işe yaramadığını gördüklerini kaydetti.

Korkmazhan, “AKP saray rejiminin ve onun kuklası UBP’nin her yaptığı için ‘Bırakınız yapsınlar’ tarzında bir muhalefet anlayışı var. Buna karşı bir genel birliktelik ve alternatif bir muhalefet anlayışı oluşması için çok çabaladık. Yıllardır bunun için uğraşıyoruz ama çabalarımız her defasında sonuçsuz kaldı” dedi.

“Geçmiş seçimlerde bana adaylık teklifi yapıldı ama şahsıma yapıldı, örgütüme değil, bu yüzden kabul etmedim”

Bu çabalarının sonuçsuz kalması sonra, bu kez duruma direkt müdahale ederek, alternatif bir siyasetin ve sömürge rejimine karşı bir mücadele hattının oluşturulması, Meclis kürsüsünün de bu anlamda bir araç haline dönüştürülmesi için aday olduğunu belirten Korkmazhan, Sol Hareket olarak kapsamlı bir manifesto ve yol haritaları olduğunu, buna son şeklini de bugünlerde vererek kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Bir önceki seçimlerde bazı partilerden kendisine gelen Milletvekilliği adaylığı tekliflerini reddetmesinin ve 25 Haziran’daki ara seçimlerde Sol Hareket destekli bağımsız aday olmasının sebebini de açıklayan Korkmazhan, siyasetin bir ekip işi olduğunu, ancak kolektif bir mücadelenin sonuca ulaşabileceğini ve Sol Hareket’teki arkadaşlarıyla yola çıktığından bu yana bireysel davranmadığını kaydetti.

Korkmazhan, “TDP’den de CTP’den de geçtiğimiz seçimlerde şahsıma adaylık teklifi yapıldı. Bu teklif örgütlü bulunduğum yapıya yapılmadı. Ben arkadaşlarıma saygısızlık yapabilecek biri değilim. Tüm zorlukları beraber omuzladıktan sonra ‘Eyvallah ben gidiyorum, siz de ne haliniz varsa görün’ diyemem. O yüzden kabul etmedim” ifadelerini kullandı.

“Bir şey olmak için siyasette değiliz, bir şey olmak isteseydik, çoktan o bir şey olurduk”

Geniş demokratik birliktelik oluşturulmasını istediklerini ve kendilerinin de bunun parçası olmaya hazır olduklarını belirttiklerini ancak bunun yapılamadığını hatırlatan Korkmazhan, kendileri için önemli olanın ilkeler ve neyi savundukları olduğunu belirtti.

Korkmazhan, “Bir şey yapmak için siyaset yapıyoruz, bir şey olmak için değil. Yurdumuzla ilgili düşlerimiz, hayallerimiz var. Bir şey olmak için siyasette değiliz, bir şey olmak isteseydik, çoktan o bir şey olurduk” dedi.

“Amacımız vekil olup kapağı Meclis’e atmak değil, böyle bir niyetimiz yok”

KKTC Meclisi’nin yok hükmünde, işe yaramayan bir yapı olduğunu, bunu söylemeye devam edeceklerini ve seçimi kazanmaları durumunda bu yapıyı bir mücadele alanına dönüştüreceklerini kaydeden Korkmazhan, “Amacımız vekil olup kapağı Meclis’e atmak değil, böyle bir niyetimiz yok” ifadelerini kullandı.

“Hiçbir zaman boykot çağrısında bulunmadık, aksine her seçimde demokrasi güçlerine destek çağrısında bulunduk” diyen Korkmazhan, ara seçimde de tek bir kişinin adaylığı söz konusu olduğu için doğrudan taraf olmayı seçtiklerini, bugüne kadar ne söyledilerse bunu parlamento çatısı altında da dillendirmeye ve toplumsal muhalefeti oluşturmaya devam edeceklerini belirtti.

Korkmazhan, “Sine-millet ve Meclis boykotu çağrılarımız, anlık çağrılarımızdı. Gerekmesi durumunda Meclis’ten de aynı çağrıları yapar ve öncüsü oluruz. Son yaptığımız boykot çağrısı da muhalefeti meydanlara çekip hükümeti erken seçime zorlamak içindi. Sapla samanı karıştırmamak gerekir” dedi.

“20 Nisan’da CTP’de toplantı yapıldı, biz davet edilmedik”

Korkmazhan, bugün TDP Genel Merkezi’nde “solda ortak aday” için yapılacak olan toplantıya davet edilip edilmediği ve neden toplantı öncesi adaylığını açıkladığı sorularına ise şu yanıtı verdi;

“Adaylığımız konusunu biz birçok siyasi örgütle konuştuk, bunun yanı sıra ortak aday mümkün olabilir mi arayışını yaptık, olumsuz cevaplar almamız sonucunda kendi adaylığımızı ilan ettik.

20 Nisan’da CTP’de bir toplantı gerçekleştirildi. Biz buraya davet edilmedik. Bağımsızlık Yolu, BKP, YKP ve TDP de katıldı bu toplantıya ve 25 Haziran seçimleri için ortak aday konuşuldu.

Biz davet edilmediğimiz halde ortak aday çıkarsa destekleriz dedik ve bekledik.

“Sol partiler bir araya gelip ortak bir isim üzerinde anlaşırlarsa ben adaylıktan geri çekilirim”

Bu toplantıda başarısız bir sonuç alındı, oradaki birkaç parti kendi adaylarını çıkaracaklarını söylediler, bize de bu bilgi verildi.

Bunun üzerine biz de oturduk değerlendirdik ve dedik ki; madem ki ortak adayda anlaşamıyorlar biz de kendi adayımızla bu seçime katılacağız.

Eğer, sol partiler bir araya gelip ortak bir isim üzerinde anlaşırlarsa ben adaylıktan geri çekilirim.

“TDP’nin toplantısına katılacağız”

TDP’de bugün yapılacak toplantıya davet edildik. Ancak arayan TDP sekreteri biz bunun bir ortak aday arayışı toplantısı olduğunu değil, yaşanan son siyasi gelişmelerin konuşulacağı bir toplantı olduğunu söyledi.

Biz bugün bu toplantıya da katılacağız”











Başa dön tuşu