KıbrısManşet

Gelener: Eğitim Bakanı’nın kamuda tam gün eğitim için içi boş vaatlerde bulundu

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Eğitim Sekreteri Süleyman Gelener, hiçbir çalışma olmadığı halde Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu‘nun kamu okullarda tam gün eğitime geçilmesi için içi boş vaatler verdiğini söyleyerek, bunun için önceden yapılması gerekenleri sıraladı

Gelener: Eğitim Bakanı’nın kamuda tam gün eğitim için içi boş vaatlerde bulundu

Sendika adına yazılı açıklama yapan Gelener, dün gerçekleşen Meclis Genel Kurulu‘nda özel okullar ve eğitimin yüzeysel olarak tartışıldığını, Eğitim Bakanı’nın kamu okullarında tam gün eğitim konusunda içi boş vaatlerde bulunduğunu kaydetti.

Gelener, “Eğitimde sürenin uzatılması ve kamu okullarında tam gün eğitime geçilmesi ciddiyetle ele alınması gereken bir süreçtir; herhangi bir ön hazırlık, ihtiyaç analizi ve araştırma yapmadan bunu deklare etmek en kibar tabiriyle ciddiyetsizliktir” dedi.

“Fizibilite araştırmaları ortaya konulmalıdır”

Ülkede örgün eğitim içerisinde çocukların öğretim gördüğü sürenin OECD ortalamalarına yakın ve hatta biraz da üzerinde olduğunu söyleyen Gelener, eğitime ayrılan sürenin tartışılması gerektiğini ve toplumun ihtiyaçlarının değişmesi ile birlikte öğrencilerin güvenli, nitelikli ve ücretsiz eğitim alacağı ortamlar yaratmak için devletin yerel yönetimlerle iş birliğinde içinde projeler üretmesi gerektiğini savundu.

Gelener, “Kamusal okul binalarının alt yapıları güçlendirilmeli, en verimli şekilde okullarımız örgün ve yaygın eğitim için değerlendirilmelidir. Bu süreçte ortaya çıkabilecek tüm ihtiyaçlar belirlenmeli, bütçe ihtiyacı ve fizibilite araştırmaları ortaya konulmalıdır” dedi.

“Her çocuğun eşit, ücretsiz ve nitelikli bir şekilde erişebileceği bir vizyon olmalı”

Gelener şöyle devam etti;

“Eğitimde süre ve bu sürede öğrenciye sunulacak içerik ve programlar, öğrencinin okulda geçireceği sürede ne kazanacağı değerlendirilmelidir. Tüm paydaşların katılımıyla bu konu tartışılmalı; her çocuğun eşit, ücretsiz ve nitelikli bir şekilde erişebileceği bir vizyon ortaya konulmalıdır.

Eğitim Bakanı’nın iddia ettiği şekilde KTÖS eğitimde sürenin uzamasına ve okullarımızın tam gün açık kalmasına karşı değildir. KTÖS, tam gün eğitime geçtik deyip de çocukların öğle yemeği olarak gofret yemesine ve aç kalmasına kayıtsız kalan bir Eğitim Bakanlığı anlayışına karşıdır.

“Okullarımızın mevcut durumunu ortada”

KTÖS, tam gün eğitime geçtik deyip de iklim koşullarının herkesin malumu olduğu ülkemizde bugün yüzde 80’inde kapalı spor salonu spor ve kapalı oyun alanları olmayan okullara sıfır bütçe veren ve okul yöneticileriyle Okul Aile Birliklerini bağış toplamaya iten zihniyete karşıdır.

Geçtiğimiz Haziran ayında yayınladığımız İlköğretim İhtiyaç Analiz Raporu’na yeniden ulaşabilir ve okullarımızın mevcut durumunu orada görebilirsiniz. Sonuçlar, kamusal eğitime verilen önemin yeniden gözden geçirilmesinin, eğitime daha fazla bütçe ayrılmasının ve öğrencilerle öğretmenlere daha fazla yatırım yapılmasının elzem olduğunu açıkça göstermektedir.

“Aynı yöntemlerle tam gün eğitime geçeceğiz demek de aynı sonuçları doğuracaktır”

Eğer kamu okullarının kapasitelerinin artırılması konusunda bir samimiyet varsa, ilk yapılması gereken şey eğitimdeki tüm paydaşların ve yerel yönetimlerin de katılımıyla konunun masaya yatırılması ve bilimsel bir şekilde ele alınmasıdır.

Ne yazık ki; hükümetin ve Eğitim Bakanlığı’nın, katılımcı ve demokratik bir süreç yürütme alışkanlığı yoktur. Eğitimde geçtiğimiz akademik yılda fikir üstüne fikir, tuğla üstüne tuğla konmamıştır.

Atılan her adım ben yaparım olur zihniyetiyle olmuş ve karşılık bulmamıştır. Aynı yöntemlerle tam gün eğitime geçeceğiz demek de aynı sonuçları doğuracaktır”











Başa dön tuşu