KıbrısManşet

Yine ODTÜ KKK yine işçi hakları katliamı yine hukuksuzluk!

İnsan Hakları Platformu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampus (KKK) Çalışanları Sendikası (Kampüs-sen) Başkanı Kerem Cantekin’in basın açıklaması yapması sebebiyle görevine son verilmesinin, ifade özgürlüğü ihlali olduğunu vurguladı

“ODTÜ KKK, Kerem Cantekin hakkında disiplin soruşturması başlattı”

Yazılı açıklama yapan örgüt, OrODTÜ KKK’da 2023 yılının başında bir çok personelinin işine son vermildiğini ve sendika Başkanı Cantekin de bir sendika başkanının yapması gerektiği şekilde, görevine son verilen çalışanları desteklemek ve kampüsteki sorunların çözülmesi maksadıyla o dönemde basın açıklamaları yaptığını anımsattı.

Açıklamada, “Sadece bu sebepten ötürü ODTÜ KKK, Kerem Cantekin hakkında disiplin soruşturması başlattı. Bu süreç içerisinde Kerem Cantekin’e hangi disiplin suçunu işlediği dahi söylenmedi” denildi.

“Cantekin’e yasa dışı kınama cezası verdikten sonra da sözleşmesini uzatmayacağı yönünde karar aldı”

Açıklama şöyle devam etti;

“. Bunun yanında ODTÜ KKK kendi disiplin mevzuatındaki diğer düzenlemelere ve adil yargılama ilkelerine de saygı göstermeden Kerem Cantekin’e kınama cezası verdi. ODTÜ KKK, Kerem Cantekin’e yasa dışı kınama cezası verdikten sonra da, kınama cezasını bahane göstererek sözleşmesini uzatmayacağı yönünde karar aldı.

ODTÜ KKK 2019 yılında, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampus Çalışanları Sendikası’nın kurucularını, geçen yıl sendika başkanı olan Yonca Özdemir’in de görevine son vermişti. Bu yılda sadece ifade özgürlüğünü kullanan, Kerem Cantekin’in görevine son verilmesi bir tesadüf değildir.

ODTÜ KKK’nın aldığı karar sadece ifade özgürlüğü değil, aynı zamanda örgütlenme özgürlüğünün de ihlalidir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Palomo Sanchez ve diğerleri ile İspanya başvurusunda, sendikal faaliyetler kapsamında çalışanları tarafından dile getirilen ifadeler nedeniyle çalışanlarının iş sözleşmelerini feshetmesi durumunda devletin 10. maddede yer alan ifade özgürlüğüne yönelik bu tür müdahalelere karşı güvence sağlaması gerektiği yönünde karar vermiştir.

8/5/2023 tarihinde Yüksek İdare Mahkemesi, Kerem Cantekin’e verilen disiplin cezası ile ilgili ara emri verip, kınama cezasının yürütmesini durdurdu. Bu durumda ODTÜ KKK’nın yapması gereken bir an önce hak ihlallerine son verip, Kerem Cantekin’in görevine devam etmesini sağlamasıdır”











Başa dön tuşu