KıbrısManşet

Erhürman: Türkiye seçmeninin iradesine saygı duyarız. Seçimler Türkiye halkına hayırlı olsun

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Kıbrıslı Türklerin içişlerine karışmamak demek adayı Rumlara teslim etmek demektir” diyen Türkiye iktidarı AKP‘nin ittifak ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli‘ye “Kıbrıslıtürklere hakaret etmek kimsenin haddi ve hakkı değildir” diye cevap verdi

Erhürman, Bahçeli’nin o sözlerine üç gün sonra yanıt verdi

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Erhürman, bu sözlerin en hafif değerlendirmeyle Kıbrıslıtürklere hakaret niteliğinde olduğunu ve bu cümleyi ayrıntılı bir analize tabi tutmakta yarar bulunduğunu kaydetti.

Erhürman’ın Bahçeli’nin sözleriyle ilgili ayrıntılı değerlendirmesi şu şekilde;

1. Bu cümle, açıkça, Kıbrıslıtürklerin kendi kararlarını kendi iradeleriyle vermeleri durumunda adayı Kıbrıslı Rumlara teslim edecekleri anlamına geliyor.

2. Oysa Kıbrıslı Türklerin bu adada verdikleri mücadelenin temelinde, “biz bu adanın asli sahiplerinden biriyiz” ve “azınlık olmayı asla kabul etmeyiz” iddiaları var. Ve dahası, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili hangi modele kendisini yakın hissederse hissetsin hiçbir Kıbrıslı Türk bu iki iddianın aksini savunmuyor.

3. Ama belli ki birileri ne Kıbrıslı Türkleri, ne Kıbrıs’ı, ne de Kıbrıslı Türklerin bu adadaki mücadelesini biliyor.

4. Birileri Kıbrıslı Türklerin “kendi hallerine bırakıldıkları” takdirde adayı Kıbrıslı Rumlara teslim edeceklerini sandığı için “içişlerine müdahaleyi” yani aslında Kıbrıslı Türkleri “vesayet” altında tutmayı bir tür “zorunluluk” olarak görüyor.

5. İşin kötü tarafı şu ki, buralarda da birileri kendi çıkarları doğrultusunda, Türkiye’de bir yerlerde, Kıbrıslı Türklere ilişkin bu yanlış algıyı besleyerek “vesayet ilişkisi”ni sürekli kılmaya çalışıyor.

“Türkiye seçmeninin iradesine saygı duyarız. Seçimler Türkiye halkına hayırlı olsun”

Türkiye Cumhuriyeti’ndeki bugün yapılan seçimlere işaret eden Erhürman, “Nasıl ki bizim seçimlerimizde karar vermesi gereken bizsek, Türkiye’nin seçimlerinde de karar vermesi gereken Türkiye seçmenleridir” ifadelerini kullandı.

Erhürman şöyle devam etti;

“Nasıl ki biz bizim irademize herkesin saygı duymasını bekliyorsak, Türkiye seçmeninin iradesine de biz saygı duyarız. Seçimler Türkiye halkına hayırlı olsun.

Seçimlerde hangi sonuç çıkarsa çıksın, Türkiye-KKTC ilişkilerinde önemli olan karşılıklı sevgi, saygı ve doğru zeminde iyi ilişkilerdir.

“Kıbrıslıtürklere hakaret etmek kimsenin haddi ve hakkı değildir”

Herkes bilmelidir ki; bu topraklarda yıllardır var oluş mücadelesi veren Kıbrıs Türk halkı, vesayeti de, vesayet talep edeni de kabul etmemektedir. Kıbrıs Türk halkı özgüvene, kendi kararlarını kendisi verme, kendi kendini yönetme ve kendi ayakları üzerinde durma iradesine ve ehliyetine sahiptir.

Kıbrıslıtürklere hakaret etmek kimsenin haddi ve hakkı değildir”











Başa dön tuşu