KıbrısManşet

Kanatlı: Stratejileri yeniden gözden geçirme zamanıdır, yalnız orada burada değil, yaşamın her alanında…

Sağı sağla yenmenin mümkün olmadığını uzunca bir zamandır muhtelif sol konuşuyor.

Özellikle benzerlikleri açısından Macaristan seçimleri örnektir. Sonrası Türkiye’de benzer sonuçların ortaya çıkması muhtemeldir denmişti.

Her şeyin ötesinde 2. tur var, belki Tayyip kaybeder hala öyle bir ihtimal var ve mücadele de sürüyor, dert bu değil, kaybetse bile Brezilya’da, ABD’de de olduğu gibi popülist sağ güçlü olarak kaybedecek, gelecek için iyi değil…

“Müstahaktır” gibi paylaşımlar yorumlar bir şey anlatmıyor, ecnebi sol mahalle uzunca bir süredir popülist sağ üzerine kafa yormakta, tartışmaktadır.

Etki alanını değerlendirmekte, karşı tezlerini üretmeye çalışmaktadır ama Türkçe konuşanlar açısından çok değerli bir tartışma olmadı, olamıyor.

Popülist sağın etkisi o kadar fazladır ki; özellikle İtalyan milletvekili neler demiş diye 3-4 videoyu bizim soldan arkadaşların zaman zaman döne döne paylaşması buna güzel örnektir.

Popülist sağ o an kimin sözü daha çok etkili olacaksa onu söylemekten çekinmez, herkesten fazla anti-emperyalist, herkesten fazla emek destekçisi olabilir ama bunu  aynı zamanda çok hızlı da değiştirebilir…

Bu yönü ile imajlar yaratıp onunla mücadele etmek kolay değildir, herkesten ödünç slogan alabilir, yeter ki o an işine gelsin…

Ayrıca Brezilya, Macaristan gibi örneklerde olduğu gibi popülist sağ hükümette olduğunda rıza üretmeyi de iyi organize edebilen yapıya sahiptir.

Korkuyu, zor araçların kullanılmasını, manipülasyonu da dibine kadar kullanır, bu nedenle Brezilya’da fark olur denen seçimi popülist sağ burun farkı ile kaybetti.

Onca yolsuzluk usulsüzlük, salgında milyonlarca ölüme, Amazon ormanlarının yok edilmesine rağmen çok çok küçük farkla kaybettiler…

AKP’yi; kurduğu medya ordusu, trol ordusu, devletin bizzat yönettiği manipülasyon ağları ama aynı zamanda yüz binlerce insanı hapseden zorbalığı kolay kolay alt etmek mümkün değildi.

Yeri geldiğinde batı karşıtı anti-emperyalist, yeri geldiğinde İsrail karşıtı İslami önder ama pratikte tümüyle içli dışlı ilişkileri sürdüren pragmatist yapının deşifre edilmedi böylesi enformasyon aygıtlarına karşı da mümkün değildi!

Bu nedenle yalnız sandık ile hele hele sağın argümanlarına yaslanarak politik hat çizerek sağı yenmek mümkün değildir. Taktik stratejileri yeniden gözden geçirme zamanıdır, yalnız orada burada değil, yaşamın her alanında…

Murat Kanatlı
YKP Genel Sekreteri











Başa dön tuşu