KıbrısSağlıkSürmanşet

Hipertansiyon nedir? Nasıl tedavi edilir?

Kalp Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülgün Vaiz, “17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü” nedeniyle Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) aracılığıyla yayınladığı mesajda, hipertansiyonun ne olduğunu, nasıl tedavi edilebileceğini, zararlarını, risklerini ve kullanılan ilaçların içeriğini açıkladı, dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı

Hipertansiyon Nedir?

Kalbin kanı pompalarken damar cidarında oluşturduğu basınçtır ve birimi mmHg olarak ifade edilir. Bu basıncın istenilen değerlerin üzerinde olması hipertansiyon olarak tanımlanır.

Normal kan basıncı değerleri sırasıyla sistolik için en çok 130mmHg, diastolik için ise 85mmHg olmalıdır. Sistolik kan basıncı için 130-139mmHg sınırda normal, diastolik basıncı için ise 85-89mmHg sınırda normal değerlerdir. Hipertansiyon sınırı ise sistolik kan basıncı 140mmHg, diastolik kan basıncı 90mmHg dır.

Hipertansiyon Tedavi Edilebilir mi?

Edilebilir. Hipertansiyon tedavisi yaşam boyudur. Kullanılan ilaçlarla kan basıncı normale döner. Ancak tedavi kesilirse yine eski değerlerine yükselir. Tedavi doktor kontrolünde ayarlanmalıdır. Yılda en az bir kez doktora kontrole gidilmelidir. Hipertansiyona yol açabilecek böbrek hastalığı, hormonal, damarsal nedenler araştırılmalıdır.

Hipertansiyonun Zararları Nelerdir?

Hipertansiyon beyin kanaması, felç, görme kaybı, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, koroner arter hastalığı, aort damar yırtılmalarına neden olabilir. Kan basıncı tedavi edilirse bu komplikasyonlardan korunmak mümkündür.

Hipertansiyonda Kullanılan İlaçlar Alışkanlık Yapar mı?

Kesinlikle yapmaz. Ancak yaş ilerledikçe damar elastikiyeti azaldığından veya mevsim değişikliklerinde, hastaya özel yeni hastalıklar gelişmişse, farklı ilaçlar tedaviler alması gerekirse (kemoterapi veya kortizon gibi) ilaç dozlarını değiştirmek gerekebilir.

Hipertansiyonun Toplumda Sıklığı Nedir?

Toplumun yüzde 20’sinde hipertansiyon vardır. Bu oran yaşla artmaktadır.60 yaş üzeribireylerin%50’sinde hipertansiyon görülür. Bu nedenle yılda en az bir kere doktora gidilmelidir.

Kan Basıncını Ölçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kan basıncı ölçülmeden önce en az 5 dakika dinlenmelisiniz. Son yarım saatte kafeinli içecekler veya sigara içmemiş olmalısınız.

Hipertansiyon Tedavisinde Kullanılan İlaçların Yan Etkileri Var mıdır?

Her ilacın kendine özgü yan etkileri olabilir. Tedavide çeşitli ilaç seçenekleri mevcuttur. Hastaların bireysel sağlık durumlarına göre tedavi takip eden doktoru tarafından planlanır. Genel olarak tedaviden elde edilecek fayda ilacın yan etkilerinin yaratacağı sorunlardan daha fazladır. Bu nedenle hipertansiyon tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Kaynak: Türk Kardiyoloji Derneği Hipertansiyon Tedavi Toplum için Bilgiler

Dr. Gülgün Vaiz,MD
Kalp Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı











Başa dön tuşu