KıbrısManşet

Özersay: Kılıfa uymazsa, bir gecede el birliğiyle yeni kılıf dikersiniz değil mi?

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Siyasal Partiler Yasası’nın 27. Maddesi’ne göre 25 Haziran Milletvekilliği Ara Seçimi‘nde aday göstermek için ilan açıp başvuru kabul etmesi gereken partilerin “Zaten tek aday vardı” diyerek yasaya aykırı olarak aday ilan ettiğine dikkat çekerek, Meclis‘te hükümet ve muhalefetin son belediye seçimlerinde “cinsiyet kotasını yanlış uygulayıp seçimde aday gösterememe ayıplarını” örtmek için oy birliği ile yasayı değiştirdiğini hatırlattı

Özersay: Siyasi partiler ilan açtı mı? Başvuru aldı mı? Ön seçim yaptı mı?

Sosyal medya hesabından “Kılıfa uymazsa, bir gecede el birliğiyle yeni kılıf dikersiniz değil mi?” başlıklı bir açıklama yapan Özersay, siyasi partilerin bir milletvekilliği sandalyesi için yapılacak olan ara seçimde adaylarını ön seçim yaparak belirleyip belirlemediğini sordu.

“Şu ana kadar açıklanan adaylara ilişkin herhangi bir ön seçim yapıldığını duymadık” diyen Özersay, yasaya göre bu ön seçimin yapılması gerektiğini ancak bir ön seçim olabilmesi için adaylık başvurusu duyurusunun yapılması gerektiğini ve birden fazla aday varsa, onlar arasında seçimin ancak bu şekilde yapılabileceğini kaydetti.

“El altından adayları belirleyip, oldu-bitti ile yasayı çiğnemiş olursunuz”

Bazı siyasi partilerin adaylık başvuru duyurusu dahi çıkmadığını, ön seçimsiz adayını belirlediğini ve yasaya aykırı olarak bunu kamuoyu ile paylaştığını hatırlatan Özersay, bazılarının da apar topar birkaç saatlik bir duyuru çıkıp “Bugün duyurdum bugün başvuran başvurur” gibi oldu-bitti yaptığını söyledi.

Özersay, “Bu maddenin yegane istisnası; tüzüğünüze istisnai bir madde varsa, PM kararıyla aday belirlemektir, ama tüzüğünüzde böyle bir düzenleme yoksa parti içi üyenin ön seçimine gitmek zorundasınız. Şimdi başvuru duyurusu çıkmadan, el altından adayları belirleyip, bazı aday adaylarına başvuru yaptırmadan kendi istediğiniz şekilde oldu-bitti yaparsanız, bir ön seçim yapmamış yani yasayı çiğnemiş olursunuz” dedi.

“Gerekirse bunu da kendi işinize öyle geldiği için bir gecede değiştirirsiniz değil mi?”

Özersay şöyle devam etti;

“Siyasal Partiler Yasası’nın 27. Maddesi açıktır ama anlaşılan siyasi partilerin çoğu bunu kılıfına uydurmak için ‘Tek aday vardı’ diyerek geçiştirme niyetinde. Oysa aday olabilmesi için ‘Kim aday olmak ister?’ diye sormak ve makul bir süre vermek gerekmez mi?

Gerçi dert ettiğimiz şeye bak. Nasıl ki son belediye seçimlerinde belediye meclis üyesi adaylıklarında cinsiyet kotasını yanlış uygulayıp seçimde aday gösterememe durumuyla karşı karşıya kaldığınızda bir gecede yasayı oy birliği ile değiştirip ayıbınızı örttünüz, gerekirse bunu da kendi işinize öyle geldiği için bir gecede değiştirirsiniz değil mi? Oturup el birliğiyle çabucak uygun bir kılıf dikersiniz değil mi! Maşallah”











Başa dön tuşu