KıbrısManşet

Maraşalı: Tüm baskılara rağmen dayatmalara direnen öğretmenlerimizi ve sendikalarını selamlarız

Sol Gençlik Sekreteri Fikri Marasalı, Türkiye’den öğretmen ithal edilmesinin eğitim işgali ve asimilasyonun tehlikeli yüzü olduğunu söyleyerek, gelen öğretmenlerin yerel kültürü bilmemelerinin eğitimin kalitesini düşürdüğüne ve öğrencilerin de motivasyonunu engellediğine dikkat çekti

Maraşalı: “İthal öğretmen” kararı; eğitimi işgal etmenin ve asimilasyonun tehlikeli yüzüdür

Örgüt adına yazılı açıklama yapan Maraşalı, Türkiye’den Kıbrıs’ın kuzeyine “116 ithal öğretmen” kararı alınmaya çalışıldığına işaret ederek, eğitimin bir toplumun geleceğini şekillendiren en kritik unsurlardan biri olduğunu ancak gençlerin işsizlik sorununun büyümesine rağmen atama yoluyla Türkiye’den öğretmenlerin ithal edilmeye çalışılmasının; eğitimi işgal etmenin ve asimilasyonun tehlikeli yüzü olduğunu söyledi.

Maraşalı, “Yabancı atama öğretmenler, kendi ülkeleri tarafından gönderilen ve yerel öğretmenleri ezip geçen bir işgalci gücün parçasıdır. Bu acımasız uygulama, toplumun kültürel kimliğini, dilini ve değerlerini hiçe saymakta ve yerine yabancı bir kültürü dayatmaktadır” dedi.

“Bu öğretmenler, kendi egemen güçlerinin çıkarları doğrultusunda eğitim veriyor”

Asimilasyonun karanlık yüzünün, öğrencilerin kendi köklerinden koparılmasına ve öz kimliklerini yitirmelerine neden olduğuna vurgu yapan Maraşalı, bu yabancı atama öğretmenlerin genellikle yerel kültürü, gelenekleri bilmediğini ve sadece kendi egemen güçlerinin çıkarları doğrultusunda eğitim verdiklerini kaydetti.

“Yerli öğretmenlerin işsiz bırakılması, toplumun kendi değerlerini savunma çabalarını yok sayan bir zorbalık örneğidir” diyen Maraşalı, atama öğretmenlerin varlığının eğitim kalitesini de derinden etkilediğini vurguladı.

“Tüm baskılara rağmen dayatmalara direnen öğretmenlerimizi ve sendikalarını selamlarız”

Ayrıca özgün olmayan müfredatla karşı karşıya kalan öğrencilerin kendi öğrenim süreçlerinde zorluklar yaşadığını, bunun da öğrencilerin motivasyonunu kırarak yaratıcılıklarını boğduğunu belirten Maraşalı, dolayısıyla öğrencilerin bireysel potansiyellerini gerçekleştirme ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirme fırsatlarından mahrum bırakıldığını söyledi.

Maraşalıi “Yabancı atama öğretmenlerin işgali, yerli öğretmenlerin yok sayılması ve asimilasyonun tehlikeli bir süreci olarak kabul edilmelidir. Eğitim, toplumun kültürel çeşitliliği, kimliklerin korunması ve özgür düşünceyi teşvik etme amacıyla kullanılmalıdır. Bu nedenle, ithal öğretmen sorununa karşı hep birlikte dik bir duruş sergilemek gerekmektedir. Tüm baskılara rağmen günlerdir dayatmalara direnen tüm öğretmenlerimizi ve sendikalarını selamlarız” ifadelerini kullandı.











Başa dön tuşu