KıbrısManşet

Şehir Plancıları: Rant çevrelerinin güdümünde olan siyesete bilim ve akla saygı çağrısı yapıyoruz

Şehir Plancıları Odası (ŞPO), semim öncesi Meclis’e yeniden gönderilen İmar (Değişiklik) Yasa Tasarısı‘nı asla kabul etmediklerini söyleyerek, siyaset ve idarecilere “bilim ve akla saygı” çağrısı yaptı

ŞPO: İmar Yasası değişikliği inatla yeniden Meclis’e sunuldu

Yazılı açıklama yapan oda, 25 Haziran ara seçimi öncesi yeniden Meclis’e sunulan 55/89 İmar (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı kabul etmediklerini vurguladı.

Meslek örgütü açıklamasında şunları kaydetti;

“Hatırlayacaksınız, yanı başımızda yaşanan Maraş depreminin hemen ertesi günü Meclise sunulan, sonradan, girişimlerimiz, kamuoyu tepkisi ve baskılar sonucunda geri çekilen 55/89 İmar Yasası değişiklikleri, yeniden gündemde.

23 Mayıs sabahı, İmar Yasası değişikliğinin Resmi Gazete’de yayınlanarak halkın bilgisine getirildiği haberiyle güne başladık.

Bu konuda uzman ve taraf olan başta Şehir Plancıları Odası, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Birliğe bağlı odalar, Yeşil Barış Hareketi, bir çok sivil toplum örgütü ve toplum kesiminin karşı çıkmış olmasına ve ısrarlı uyarılarına karşın, tam da seçim öncesi bazı müteahhit çevrelerine menfaat sağlamak amacı ile yine bilimsel akıldan uzak bir İmar Yasası değişikliği inatla yeniden Meclis’e sunuldu!

“Siyaset rant çevrelerinin güdümünde”

Şehir Plancıları olarak bir süredir suskunuz.

Çünkü rant çevrelerinin güdümündeki idarenin ve siyasetin, tam da seçim öncesinde bu menfaat sağlama inadını, akıl tutulmasını, bilgisizliğini ve aymazlığını anlamakta zorluk çekiyoruz!

Çünkü, yanıbaşımızdaki devasa felaketin yarattıklarının, kendi topraklarımızda da benzeri risklerin, insanımızın sağlıklı ve güvenli kentlerde ve çevrelerde yaşama hakkının, bilimin, ortak aklın dert edilmemesini, tek gailenin rant çevrelerinin istek ve menfaatlerini kestirme yoldan tatmin etmek olduğunu şaşkınlıkla izliyoruz!

Meclis’e sunulmuş olan 55/89 İmar Yasası değişiklik tasarısı;

# Planları sürüncemede bırakma,

# Hukuksal karmaşa yaratma,

# Planlama konusunda yetkili dairenin ‘yetersizliği’ gerekçe gösterilerek, zaten ciddi sorunlarla boğuşan ve yetersizlikleri olan Belediyelere, kağıt üzerinde planlama görev ve sorumluluğu da yığılarak, Belediyelerin iyice boğulmasına yol açma,

# Kamu yönetiminde kurumlar arası çatışmaya neden olma,

# Farklı yerleşimlerin planlarının, koordinasyona dayalı, bütüncül, birbiri ile tutarlı ve tamamlayıcı şekilde yapılması olanağını ortadan kaldırma,

# Yasanın kendi içinde çelişki ve tutarsızlık oluşturma,

# Planların bu konuda yetkin ve yetkili olmayanlar tarafından yapılmasına olanak yaratma,

# Eski eserler ile ilgili suçların cezalarının düşürülmesi ile adeta kültür mirasının yok olmasını kolaylaştırma ve benzer türde suçlar için cezalar arasında adaletsizlik yaratma, gibi bir çok vahim sonuçlara yol açabilecek türden değişiklikleri içermektedir.

“Müteahhitler tarafından ‘imar planı’ diye hazırlatılan döküman…”

Anlaşılan o ki; asıl mesele, 2019 yılından beridir inatla yürürlüğe girmesi engellenen, yasal süreci tamamlanarak onaylanmış Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı yerine, müteahhitler tarafından ‘imar planı’ diye hazırlatılan, ancak yürürlüğe konması mahkemece durdurulan dökümanın kestirme yollardan yürürlüğe konması için gerekli hukuksal koşulları oluşturmaktır!

Odamız, açtığı davadan vazgeçer ve müteahitler tarafından hazırlatılmış, mahkemece yürütmesi durdurulan dökümanı, ‘İmar Planı’ olarak kabul eder ise, İmar Yasası üzerinden ellerini çekecekler oysa!!!

Şehir Plancıları Odası olarak, İmar Yasasında çağın gereklerine cevap verebilecek değişiklikler için çalışmalarımızı sürdürürken, tam da seçim öncesinde sırf bir grup rant çevresine menfaat sağlamayı amaçlayan, bilime, hukuka uygun olmayan, kapalı kapılar ardında ‘ben yaptım oldu’, anlayışı ile yapılan değişiklikleri uygun ve kabul edilebilir bulmuyoruz!

İdareyi ve siyaset kurumunu, bilime ve ortak akla saygıya davet ediyoruz!

İdareye ve siyaset kurumuna, görevlerinin sadece bir zümrenin menfaatlerini gözetmek olmadığını, halkın genelinin kamu yararına icraat yapmak olduğunu hatırlatırız!

Acemice hazırlanmış ve bir çok soruna yol açacak olan bu sorunlu değişik inadından vazgeçiniz!

Geliniz, konunun uzmanlarına kulak veriniz”











Başa dön tuşu