KıbrısManşetSağlık

Altuğra: Mali kaynağımız artık nüfusu yetecek düzeyde değil!

Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra, ilaç eksikliğini protesto eden eylemcilerle karşı karşıya geldi, bunun çok boyutlu ve küresel bir problem olduğunu, oda dolu para olsa da üretilmeyen ilaca ulaşılamayacağını söyledi ve nüfus patlamasına işaret ederek, kaynakların yetersiz kaldığını söyleyerek iş insanlarına seslendi

Altuğra: Bu yüzden sürekli “üretmezsek yok oluruz” diyoruz

İlacın küresel bir kriz olduğunu söylemeye gerek olmadığını, Google’a “ilaç krizi” kelimesi yazıldığında, bunun Almanya ve Fransa gibi gelişmiş ülkelerde de yaşandığını söyleyerek, bu yüzden sürekli “üretmezsek yok oluruz” dediklerini kaydetti.

İzlem Gürçağ Altuğra

Ülkede ilaç üretim fabrikaları kurulması gerektiğini, bunların da uzun soluklu icraatlar olduğunu belirten Altuğra, “Ülkemizde bir ilaç fabrikamız var, onun laboratuvarını ve ilgili kaynaklarını geliştirmesi ve ürettiği ilaçların da etkin ilaçlar olması adına çalışıyoruz” dedi.

“Mali kaynağımız artık ülkemizdeki nüfusu yetecek düzeyde değildir”

İlaca ulaşmanın birkaç yolu olduğunu, birincisinin ilacın üretiminden emin olmak, ikincisinin hammaddenin varlığını bilmek, üçüncüsünün de maddi kaynak yaratmak olduğunu söyleyen Altuğra, bu üç noktada da sıkıntılar olduğunu, hem üretim hem de hammadde üreten ülkelerin kısıtlamalar getirdiğini söyledi.

Altuğra, “Bizim ülkemize gelen ilaçların gerek çeşitlerinde gerekse miktarlarında sıkıntı yaşıyoruz. Bizim mali kaynağımız artık ülkemizdeki nüfusu yetecek düzeyde değildir, yetersiz kalıyor. Biz kaynaklarımızı ihtiyaca cevap verecek şekilde kullanamazsak, yani ilaca ayrılan bütçe yeterli değilse bugün bu sorunlar yaşanır” dedi.

“Gelin ilaç fabrikalarımızı kuralım, kendimiz üretelim, avuç açan konumda olmayalım”

Bunların bahane değil gerçekler olduğunu, hem ilaca ulaşmakta sıkıntı yaşandığını, her ülkenin kendi vatandaşına yetecek kadar ilacı kendi ülkesinde tuttuğunu, hem de mali yönden Sağlık Bakanlığı’na daha fazla para ayrılması talepleri olduğunu belirten Altuğra, bu konuda söz de aldıklarını kaydetti.

Altuğra, “Ancak tekrar ediyorum; tek sıkıntı para değildir. Piyasa eksikliği olan ilaçlar var, oda dolusu paranız olsa yine de o ilacı alamazsınız. O yüzden iş insanlarına çağrı yapıyorum; Gelin ilaç fabrikalarımızı kuralım, kendimiz üretelim, avuç açan konumda değil kendi ayakları üzerinde duran bir ülke olmalıyız. Aksi takdirde bu durumları yaşamaya devam edeceğiz” dedi.

Haber: Pınar Barut
Fotoğraflar: Enes Uyanık











Başa dön tuşu