KıbrısSürmanşetYaşam

Kartal peşinde on sene: Kuşkor

Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği (Kuşkor), Kartal gören herkesi kendileriyle ile iletişime geçmeye ve böylece çalışmalarınaa destek vermeye davet etti

Kartal peşinde on sene: Kuşkor

Yazılı açıklama yapan dernek, 2010 yılından bu yana Kıbrıs’ın son kalan kartal türü olan “Tavşancılları” izlediğini hatırlatarak, 15 sene önce ülkede tükendiği düşünülen Tavşancıl hakkında en güncel ve detaylı bilimsel yayını da derneğin yaptığını belirtti.

Açıklamada, “Her geçen sene bu konudaki bilgi dağarcığımız artırmaktayız. Tavşancıl Kartallar, Avrupa Birliği direktifleri ve yerel yasalarca koruma altında olmasına rağmen yasadışı avcılık, zehirlenme ve elektrik hatlarına çarpma gibi insan etkileri nedeniyle ölüyorlar” denildi.

“Bu türün ülkemizden yok olduğu düşünülüyordu”

Açıklama şöyle devam etti;

“Benzer tehditler nedeni ile kızıl akbabalar ülkemizden yok oldu bile. Kartalların ve diğer yırtıcıların da aynı kaderi paylaşmaması için bir an önce türe özgü önlemler almalıyız. İlk izleme çalışmalarına başladığımız zamanlarda bu türün ülkemizden yok olduğu düşünülüyordu.

Oysa 2012 yılı itibarı ile Beşparmak dağları boyunca başarı ile üreyen 10 yuvayı tespit etmeyi başardık. Sonrasında ise Karpaz ve Koruçam ÖÇKB’leri de dahil ülkemizin değişik dağ ve tepelik alanlarında üreme meydana geldiğini belirledik. Bu sene ise çalışmalarımızın kapsamını yeni bilgiler elde etmek amacı ile artırdık. Böylece türe özgü önlemler geliştirmeyi hedefliyoruz.

Bu muazzam kuşların mesken tuttuğu önemli alanlardan birisi olan Beşparmak Dağları’nı kartallar sayesinde korunmayı amaçlıyoruz. KUŞKOR, KKTC Çevre Koruma Dairesi ile iş birliği içinde, 2022 yılında kartal davranışlarını anlamak amacı ile kartalları halkalama çalışmalarını başlattı. 2023’te ise bu çalışmaları, bireylere izleme cihazları yerleştirerek yaşam alanlarını belirleyebilecek şekilde genişletti.

Kartal gören herkesi KUŞKOR ile iletişime geçmeye ve böylece çalışmalarımıza destek vermeye davet ederiz. Bu çalışmayı tüm sevenlerinize paylaşarak onları da ‘kartal dostu’ olmaya davet edebilir, kartallarımızın korunmasına yardımcı olabilirsiniz.

Kartallarımızı göklerde özgürce uçarken gördüğümüz her gün dağlarımız için bir ümit var demektir. Gelin hep birlikte kartallarımıza ve ülkemizin simgesi Beşparmak Dağları’mıza sahip çıkalım. Bu çalışma OSME ve Cyprus Environmental Fund desteği ile gerçekleştirilmektedir”











Başa dön tuşu