KıbrısManşet

KESÇH: Kaldığınız yerden neye devam ediyorsunuz, karma evlilik çocuklarını mağdur etmeye mi?

Karma Evlilik Sorunu Çözüm Hareketi (KESÇH), aynı sorun için mücadele eden Kimliksizler Derneği‘nin güneyde yapacağı eyleme destek vermeyeceklerini belirterek, bu eylemlerin karma evlilik mağduru çocukların güneye geçişlerini dahi engelleyebileceğini savundu

KESÇH: Daha önce de destek vermedik, yine vermeyeceğiz

Yazılı açıklama yapan örgüt, Karma evlilik sorununun çözümü için kurulan ilk sivil toplum örgütü olduklarını hatırlatarak, daha önce Kıbrıs Cumhuriyeti’nde “karma evlilik sorunu” adına Kimliksizler Derneği’nin yaptığı eyleme destek vermedikleri gibi önümüzdeki günlerde yeniden yapılması planlanan eyleme de aktif üyeleri arasındaki oylama üzerine destek vermeyeceklerini belirtti.

Açıklama şöyle devam etti;

“Vatandaşlık için verilecek mücadelenin Kıbrıs Cumhuriyeti ile onun 1960 Anayasası’na dayanan haklarımız temelinde verileceğinin ve Avrupa Komisyonu’nun Niyazi Kızılyürek aracılığıyla karma evlilik sorunu hakkında iletilen soru önergesine verdiği cevapta söylediği gibi ‘Kıbrıs vatandaşlığının köken esasına göre hangi koşullar altında elde edilebileceğine karar vermek de ulusal yasa koyucunun görevi’ olduğunu gerçeğinin bilincindeyiz. Yani karma evlilik sorununun çözülmesi, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ve yetkililerinin inisiyatifindedir.

Toplumumuza yanlış aktarıldığı gibi Avrupa Birliği’nin, Avrupa Komisyonu’nun ya da Birleşmiş Milletler’in, bu sorunun çözülmesi hakkında yaptırıcı bir gücü olması gibi bir durum da söz konusu değildir.

“Tekrar uyarıyoruz; eylemler, güneye geçişi daha da zorlaşabilir, hatta engellenebilir”

Henüz bir bürokrasi, bir müzakere ortamı oluşturulmadan, Kıbrıs Cumhuriyeti yetkilileri ile bu konu hakkında görüşülmeden, ve en önemlisi Kıbrıs Cumhuriyeti’nde sorunumuzla ilgili bir kamuoyu oluşturmadan tekrar bir eylem hazırlığına girmenin son derece yanlış olduğunu düşünmekteyiz.

Kasım ayındaki eylem gerçekleşmeden toplumumuzu, yukarıda bahsettiğimiz adımlar atılmadan yapılacak bir eylemden sonra ‘Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olmayan karma evlilik çocuklarının Kıbrıs Cumhuriyeti’ne geçişlerinde zorluk çıkartılabileceği’, noktasında uyarmıştık. Ve eylem sonrasında uyardığımız gibi Kıbrıs Cumhuriyeti’ne geçişlerimiz zorlaşmıştır.

Tekrar uyarıyoruz; ‘Bu eylemden sonra, karma evlilik çocuklarının Kıbrıs Cumhuriyeti’ne geçişi daha da zorlaşabilir, hatta engellenebilir’

Normalde iletişim kurarak ve bilgilendirerek mücadelemize sempati duyacak Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki basın ve kamuoyuyla, yapılmakta olan eylemler ve o eylemlerde kullanılan tavır sebebiyle iletişimimizin koptuğu açıkça görülmektedir. Bu durumun, Kıbrıslıların arasını açtığını ve sorunumuzun çözümüne olumsuz katkı koyduğu da açıktır.

Karma Evlilik Sorunu Çözüm Hareketi olarak karma evlilik sorununun ancak Kıbrıslırum kamuoyu ile uzlaşı ve işbirliği içerisinde ve Kıbrıs Cumhuriyeti yetkilileri ile bürokratik ilişkiler ile çözülebileceğini tekrar toplumumuza hatırlatırız.

Okumanız gereken Kıbrıslırum basınına da yansıyan haberler:

1.       https://www.facebook.com/photo/?fbid=154389953958256&set=a.147713161292602

2.       https://www.philenews.com/apopsis/article/1196991/i-choris-taftotita-ke-i-parafrosini-mas/

3.       https://www.facebook.com/aristosmich/posts/pfbid02tdhh4Lbg2Yzjc1wPGdoY2zrCdiqCRsLsLLHASbb3G7jXbpcj8rHRx6RrzzMysnxnl

4.       https://www.philenews.com/apopsis/article/1211091/kizilgiourek-pes-tin-alithia-ti-sou-apantise-i-komision/?fbclid=IwAR3eFjHLC80B-h1dKSi3UyOwZUV_tsdPJDgokMp0NKzqlI5VFm8Rl-56rC8

5.       https://www.philenews.com/eidiseis/article/458849/o-niazi-vlepi-taktikes-nazi-gia-pedia-mikton-gamon/











Başa dön tuşu