KıbrısManşet

İbrahim Koreli, ölümünün üçüncü yıldönümünde Lefkoşa’da bulunan kabri başında anıldı

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), kısa süre önce TDP çatısı altında birleştikleri Toplumcu Kurtuluş Partisi’nin (TKP) eski Milletvekili ve Tarım İşçileri Sendikası eski Başkanı İbrahim Koreli’yi, ölümünün üçüncü yıldönümünde, Lefkoşa’da bulunan kabri başında andı

Sururi Koreli’nin hayat hikayesini anlattı

Anma törenine, TDP Genel Sekreteri Ersen Sururi, TDP Genel Başkan Yardımcıları Nevzat Özkunt ve Zuhal Koreli (kızı), TDP eski Milletvekili Hüseyin Angolemli, TKP eski Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Meclis Başkanı Zorlu Töre, Çağ-sen Başkanı Mehmet Davulcu ve partililer ile İbrahim Koreli’nin aile üyeleri katıldı.

Anmada ilk sözü alan TDP Genel Sekreteri Ersen Sururi, İbrahim Koreli’nin hayatının kısa bir özetini anlattı.
Koreli’nin 1947 yılında Baf’a bağlı Ceyhan köyünde doğduğunu, Limasol 19 Mayıs Lisesi’nden mezun olduğunu ve Dikerya’daki İngiliz Teknik Okulu’nda burslu eğitim gördükten sonra iş hayatına atıldığını belirten Sururi, Koreli’nin Tarım İşçileri Sendikası’nın Genel Başkanlığını yürüttüğünü ve 13 Temmuz 1981’de TKP’den Lefkoşa milletvekili seçildiğini belirtti.

Ersen Sururi

6 Aralık 1983 tarihinde oluşan Kurucu Meclis üyeliğini yapan Koreli’nin, 1985 genel seçimlerinde ise yeniden TKP’den milletvekili seçildiğini aktaran Sururi Koreli’nin 6 Mayıs 1990 tarihli seçimleri kazandığı halde Meclis’te yemin etmediği için 18 Mayıs 1990 tarihinde vekilliği sona erdiğini hatırlattı.

Sururi, Koreli’nin 12 Aralık 1992 seçimlerinde yeniden milletvekili seçilerek, bu görevini 18 Aralık 1998’e kadar sürdürdüğünü kaydetti.

Zuhal Koreli: Senin ilkeli ve cesur duruşunu arar olduk. Efsaneler asla ölmez

Sururi’nin ardından İbrahim Koreli’nin kızı da olan TDP Genel Başkan Yardımcılarından Zuhal Koreli babasını “Emek sömürücülerinin, hırsızların korkulu rüyası, her koşulda adaletli, ilkeli, dürüst, işçi sınıfı için, emek ve haklar için korkusuzca mücadele eden güzel insan” olarak tanımladı.

Zuhal Koreli

Zuhal Koreli, “Bugün Kıbrıs Türk halkının varlık mücadelesiyle karşı karşıya bırakıldığı bu ortamda, senin ilkeli ve cesur duruşunu arar olduk. Senin ilkelerini ve mücadeleni ayakta tutacağız. Efsaneler asla ölmez” dedi.

Töre: Koreli bizim içimizde de ayrı bir saygı ve sempati oluşturmuştu

Anmada konuşan Meclis Başkanı Zorlu Töre ise İbrahim Koreli’nin ismini Tarım Sendikası’nı kurduğu ve burada yaptığı mücadele ile duyduğunu kaydetti.

Zorlu Töre

Töre, “Bu yüzden Sayın Koreli bizim içimizde de ayrı bir saygı ve sempati oluşturmuştu. Demokrasiye inanarak sendikal mücadelede ve siyasal mücadelede hak aramak fevkalade önemlidir. Aynı partide olmamız önemli değil. Dolayısıyla rahmete kavuştuğu zaman da kendisini unutmadık. Nur içinde yatsın, saygılar sunuyorum” dedi.

Angolemli: Emeğin ve işçi haklarının gerçek savunucusuydu

TDP eski Milletvekili Hüseyin Angolemli de siyasete atıldığında ilk tanıdığı arkadaşlarından birinin İbrahim Koreli olduğunu, kendisinin üzerinde muazzam bir etki yarattığını ve her sendikal harekette akıllarına bugün dahi Koreli’nin geldiğini söyledi.

Hüseyin Angolemli

Angolemli, “Emeğin ve işçi haklarının gerçek savunucusuydu, böyle bir arkadaşım olduğu için gururlu ve onurluyum. Nur içinde yatsın” ifadelerini kullandı.

Çakıcı: Bu muhteşem insanı anmak bizim için gururdur

TKP eski Genel Başkanı Mehmet Çakıcı anma töreninde yaptığı konuşmada, İbrahim Koreli’nin çok iyi ve çocuklarına çok düşkün bir baba olduğunu ancak bu sevgisini hiçbir zaman bulunduğu koltuğu kullanarak çocuklarına bir çıkar sağlamak için kullanmadığını kaydetti.

Mehmet Çakıcı

Çakıcı, “Bir diğer önemli özelliği ise çok önemli bir siyaset adamı ve döneminin önemli bir sendika lideri olmasıydı. Bugün sendikaların ele geçirildiği hangi sendikanın ne yaptığının dahi anlaşılamadığı bu dönemde onu daha da çok arıyoruz. Bu muhteşem insanı anmak bizim için gururdur” dedi.

Davulcu: Koreli’nin Tarım-sen’de mücadele ettiği yıllar tarım; bir numaralı ihracat kalemi ve en çok istihdam yapılan alandı

Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (Çağ-sen) Başkanı Mehmet Davulcu da İbrahim Koreli’nin çok güçlü bir şahsiyet olduğunu, bir ortamda bulunduğunda orada fırtınalar estirdiğini söyleyerek, kendisiyle çocuk yaşta tanıştığını ve ölene kadar da mücadelenin içinde yan yana olduğunu belirtti.

Mehmet Davulcu

Koreli’yi anarken bugün tarımın ve tarım işçilerinin durumunun anmadan geçilemeyeceğini vurgulayan Davulcu, “Tarım-sen var mı şu anda, yok. Neden? Tarım yok mu bu ülkede, devam etmiyor mu? Narenciye yok mu? Patates, soğan üretilmiyor mu? Tarımdan vaz mı geçti bu toplum da Tarım-sen yok oldu?” diye sordu.

Soğan’ın 40 liradan satıldığını, narenciyenin piyasa bulamadığını, üretimin ve ihracatın gerilediğini anlatan Davulcu, bunlar sorgulanmadan günübirlik konularla toplumsal yaşamın sürdürülmeye çalışıldığını kaydetti.

Davulcu, “Koreli’nin farkı buydu. Koreli’nin Tarım-sen’de mücadele ettiği yıllarda bir numaralı ihracat kalemi ve en çok istihdam yapılan alan tarımdı. Koreli’yi anarken onun ruhunun huzur bulabilmesi için bunları da sorgulamamız lazım” ifadelerini kullandı.

Kansoy: Koreli bizi her zaman kucakladı ve ön saflara itti

Anma töreninde son olarak Koreli’nin “genç yoldaşlarından ve öğrencilerinden” Reşat Aksoy da kısa bir konuşma yaparak, İbrahim Koreli’nin öğrencileri olmaktan gurur duyduklarını belirtti, Koreli’nin kendilerini her zaman kucakladığını ve ön saflara ittiğini söyledi.

Reşat Kansoy

Kansoy, “Bizler, Kıbrıs Türk toplumunun var oluş mücadelesi veren, 1974 sonrası Kıbrıs Türk toplumunun demokratikleşme ve sivilleşme mücadelesini de veren bir jenerasyonun öğrencileriydik. Koreli’nin öğrencisi olmaktan ve mücadelelerine şahit olmaktan çok ders aldık. Öncü, rehber ve gençlerin elinden tutan bir liderle zaman geçirdiğim için gurur duyuyorum, ışıklar içinde olsun” dedi.

TDP Basın Bürosu











Başa dön tuşu