EkonomiKıbrısManşet

Proje kapsamında 50 bin sığır ve 325 bin koyun ve keçi, “bruselloza”ya karşı test edilecek

Avrupa Komisyonu, Yeşil Hat üzerinden gerçekleşecek ticaret için kapasite oluşturmak için Kıbrıs Türk toplumunun Halloumi/Hellim üretimini desteklemek amacıyla 1 milyon Euro ayırdı

Proje kapsamında 50 bin sığır ve 325 bin koyun ve keçi, “bruselloza”ya karşı test edilecek

Komisyon’un Kıbrıs Türk toplumuna yönelik yardım programı, dün Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinin etkin kontrolü altında olmayan bölgelerde, süt üreten çiftlik hayvanlarını etkileyen hayvan hastalıklarının tamamen ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak için AB tarafından finanse edilen projeyi başlattı.

Kıbrıs Türk toplumunun AB standartlarını karşılamasına yardımcı olmak amacı ile hayvan sağlığı ve gıda güvenliğini artırmak üzere 1 milyon Euro ayrıldı. Gerekli kriterlerin sağlanması halinde, Kıbrıs Türk toplumu Halloumi/Hellim’i Menşe İsmi Korumalı Ürün (PDO) olarak Yeşil Hat ticareti kanalıyla AB pazarına sokabilecek.

50 bin sığır ve 325 bin koyun ve keçi, “bruselloza”ya karşı test edilecek

Proje kapsamında 50 bin sığır ve 325 bin koyun ve keçi, kalan son ilgili hayvan hastalığı olan bruselloza karşı test edilecektir. Halihazırda ortadan kaldırılmış hastalıkların tekrar ortaya çıkmadığından emin olmak için nokta kontrolleri yapılacak ve Kıbrıslı Türk veteriner hekimler, hayvan sağlığını test etme ve izleme kapasitelerini geliştirmeleri için eğitilecektir. Son olarak, çiftçiler enfekte hayvanların itlafı için tazmin edilecektir.

Komisyonun hem Kıbrıslırum hem de Kıbrıslıtürk üreticilere fayda sağlayan ada genelindeki Halloumi/Hellim PDO planı temelinde, Kıbrıslı Türk Halloumi/Hellim için ilk PDO sertifikası Mart ayında verilmişti.

Komisyon, ilgili tüm aktörlerin AB kalite programından tam olarak yararlanabilmeleri için gerekli ön koşulları karşılamalarını desteklemektedir. Bu çabalar sayesinde, AB pazarına arz edilmek üzere Yeşil Hat kanalıyla Kıbrıs Türk toplumundan ilk PDO uyumlu Halloumi/Hellim ticareti 2024 yılı sonundan önce gerçekleşebilecektir.

2021-2024 dönemi için, Kıbrıs Türk toplumunda Halloumi/Hellim PDO planının uygulanması için Yardım Programı kapsamında 40 milyon Euro tahsis edilmiştir.











Başa dön tuşu