KıbrısManşet

Yayın Yüksek Kurulu Alihan Pehlivan’ın sözleri nedeniyle, Ada TV’ye uyarı cezası verdi

Yayın Yüksek Kurulu (YYK), Alihan Pehlivan adlı gazetecinin, ülke ekonomisi konusunda canlı yayında verdiği "fuhuş" örneğinden dolayı yayıncı kuruluş Ada TV'yi kınadı, Pehlivan'ın sözlerinin "fuhuşu teşvik" ettiğini savundu

YYK Alihan Pehlivan’ın sözleri nedeniyle, Ada TV’ye uyarı cezası verdi

Yazılı açıklama yapan YYK, 12 Haziran 2023 tarihinde gerçekleştirdiği Yönetim Kurulu toplantısında, son günlerde tartışma konusu olan, Ada TV’de yayınlanan Nupelda Karabuğday’ın sunuculuğunu yaptığı ve Alihan Pehlivan’ın da konuk olarak bulunduğu programda sarf edilen sözlerle ilgili bir değerlendirme yapıldığını belirtti.

Açıklamada kurulun, söz konusu yayına, 39/97 Sayılı Kamu ve Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Yasası’nın 5’inci maddesinin 17’nci fıkrası ve 5’inci maddesinin 30’uncu fıkrası gereğince, yazılı uyarı cezası verilmesinin kararlaştırdığı ifade edildi.

“Pehlivan’ın sözleri adeta fuhuşu ve fuhuş geliriyle yaşam sürmeyi teşvik etmektedir”

Açıklama şöyle devam etti;

“Yayın içeriğinde sarf edilen sözler, Ekim 2022’de yürürlüğe giren ve evrensel medya etik ilkelerine bağlı olarak hazırlanmış bulunan yeni yayın ilkelerimizin, yukarda temas edilen maddelerini ihlal etmekte olduğu tespit edilmiştir. Bu maddelerin içeriği, aynen şöyledir:

5(17) Irka, milliyete, etnik kökene, cinsiyete, cinsel kimliğe, cinsel yönelime, dine, dile ve mezhebe yönelik ayrımcılığı teşvik edecek yayın yapmamak.

5(30) Çocukların ve gençlerin fiziksel, zihinsel, ruhsal gelişimini olumsuz yönde etkileyebilecek veya çocuk istismarı içeren yayın yapmamak.

Alihan Pehlivan’ın ekonomik döngüyle ilgili vermeye çalıştığı örnek içerisinde sarf edilen sözler, mahiyet itibarıyla adeta fuhuşu ve fuhuş geliriyle yaşam sürmeyi teşvik etmektedir. Maksadını aşan bir hal almış bulunan bu sözlerden ötürü, eski üyemiz Alihan Pehlivan’ı bu vesileyle özellikle kamuya açık olan radyo ve televizyon yayınlarında vereceği örneklerde, daha dikkatli olması hususunda ihtar ederiz.

“Karabuğday’a düşen en büyük görev konuğa müdahale etmektir”

Öte yandan program sunucusu olarak Nupelda Karabuğday’a bu gibi durumlarda, düşen en büyük görev, konuğa müdahale edip konuya nokta koymak veya yayına ara verilmesini sağlamaktır.

Bu vesileyle ülkemizde yayın yapan radyo ve televizyonların program yapımcısı, yönetmeni ve sunucularını da uyarmak isteriz.

Programlara gelen konukların söyleyeceği sözleri önceden bilmek, elbette ki mümkün değildir. Ancak sözler sarf edilmeye başlandıktan sonra, yayın ilkelerini ihlal etme olasılığı olan sözlerin varlığı keşfedildiği andan itibaren, bilhassa program yönetmenleri ve program sunucularına ya yayını kesmeleri ya da konuğa müdahale ederek konuyu değiştirmeleri görevi yüklenmektedir. Bu vesileyle tüm program yapımcı, yönetmen ve sunucularının dikkatli olması gerektiğini de bir kez daha hatırlatırız.

Sonuç olarak Kurulumuz, yeni yasa altında ilk uyarı cezasını vermiş bulunmaktadır. Bu vesileyle, herkesi bir kez daha yaptığı görev ve sarf ettiği sözlerden dolayı hassas olmaya davet ediyoruz”

Not: Karabuğday olayın gündeme düşmesi sonrası yaptığı açıklamada, kendisinin program sunucusu, Pehlivan’ın da konuk değil, her ikisinin de moderatör olduğu ortak bir program olduğunu açıklamıştı.

Neler olmuştu?

 











Başa dön tuşu