KıbrısSürmanşet

Trafik Kazalarını Önleme Derneği’nden önemli açıklama

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Zeki Avcı, sürücülerde uyuşturucu testi yapılmasının, ülkenin uyuşturucu ile mücadelesinde çok değerli bir adım olduğunu belirterek, yapılmamasının ise ciddi bir mücadele göstergesi ile bağdaşmadığını söyledi.

Avcı, Yol Güvenliği Yasasının Cumhuriyet Meclisinde beklemeye alındığını hatırlatarak,  “Meclisimizde beklemekte olan yasa tasarısı, hükümet değişikliği ile ilgili olarak gündemden kalkacaktır. Böylece uyuşturucu tesiri altında araç kullananlar cesurca ve huzur içinde etrafa ölüm tehlikesi saçarak araç kullanacaklardır” dedi.

Trafik Kazaları Önleme Derneği Başkanı Avcı, sürücülerde uyuşturucu testi yapılması ile ilgili yasa tasarısı hakkındaki açıklamalarda bulundu

Alkol ve uyuşturucu tesiri altında araç kullanarak ölüme sebebiyet vermenin, kaza olarak değil, niyet edilmiş cinayet gibi değerlendirilmesinin tartışılmaya açılması gerektiğini söyleyen Avcı, Ceza Yasasının 205. maddesinin; “Yasaya aykırı bir fiil veya ihmal ile başka bir kişinin ölümüne sebep olan kişi, adam öldürme ağır suçunu işlemiş olur. Adam öldürme suçunu işlemiş bir kişi ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilir.” Şeklinde olduğunu halbuki, Ceza Yasasının 210. maddesinin, “Tedbirsizlik sonucu veya ağır ihmal teşkil etmeyen aceleci veya dikkatsizlik bir eylem sonucu istemeden veya kasti olmadan başka birinin ölümüne neden olursa ve bu suç bir araç sürücü tarafından işlenmesi halinde,  asgari ücretin 10 katına kadar para cezasına veya yedi yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir” dediğini vurguladı.

Avcı, devletin, hükümetlerin, Cumhuriyet Meclisinin uyuşturucu ile mücadeledeki ciddi eksikliğinin burada kendini gösterdiğini savunarak , “Sürücülerde uyuşturucu testi yapılması, ülkenin uyuşturucu ile mücadelesinde çok değerli bir adımdır. Yapılmaması ciddi bir mücadele göstergesi ile bağdaşmamaktadır” dedi.

Avcı, uyuşturucu kullananların uyuşturucu tesiri altında araç kullanmalarını caydıracak, sürücülerde uyuşturucu testi yapılmasına imkan verecek Yol Güvenliği Yasasının gerekçesi olarak, uyuşturucu suçlarının yaygınlaşması nedeniyle, gerek uyuşturucu kullanımının önüne geçilmesi, gerekse uyuşturucu madde tesiri altında araç kullanmanın önlenerek yol güvenliğinin maksimum düzeyde sağlanması gereğinin gösterildiğini hatırlattı.

Mecliste beklemekte olan yasa tasarısının, hükümet değişikliği ile ilgili olarak gündemden kalkacağını savunan Avcı, “Böylece uyuşturucu tesiri altında araç kullananlar, cesurca ve huzur içinde etrafa ölüm tehlikesi saçarak araç kullanacaklardır” dedi.

Avcı açıklamalarına şöyle devam etti;

“KKTC yolları güvenli mi sorusu aklımıza gelmektedir…

Ayrıca 1 Kasım 2020 de yürürlüğe giren Sürüş Eğitim İzni Ve Sürüş Ehliyetleri Sağlık Tüzüğü 17. maddesi “Alkol ve/veya uyuşturucu bağımlılığı ve/veya aşırı kullanım tanısı konan kişilere sürüş eğitim izni veya sürüş ehliyeti verilmez, yenilenmez veya sürüş eğitim izni ve sürüş ehliyetleri iptal edilir” denmektedir.

Yürürlükteki tüzüğe göre 1 Kasım 2020 den sonra tespit edilen alkol veya uyuşturucu bağımlıları ve aşırı kullananların ehliyetlerin iptali başlaması gerekmektedir.

Yollarımızdaki tehlikeleri azaltmak ve can güvenliğini artırmak, hükümetlerin ve Cumhuriyet Meclisinin asli görevleridir”.











Başa dön tuşu