KıbrısSürmanşet

Ersoy: Rejim partilerinin karşısına emeğin siyasetini çıkarmak için ‘oyunuzu bana değil kendinize verin’

Günaydın Ada programında Nupelda Karabuğday'ın sorularını yanıtlayan Ersoy, emekçileri yoksulluğa iten rejim partilerinin karşısına emeğin siyasetini çıkarmak için ‘oyunuzu bana değil kendinize verin’ çağrısında bulundu

Bağımsızlık Yolu Milletvekili adayı Umut Ersoy, diğer partilerin havada kalan soyut söylemleri olduğunu, Bağımsızlık Yolu için böyle bir durumun söz konusu olmadığını, taleplerini her koşulda yükseltmeye devam edeceklerini ifade etti

Ersoy: Altı boş olan söylem siyasetini ve halkı kandırmayı sevmiyoruz

ADA TV‘de Günaydın Ada programına katılarak, Nupelda Karabuğday‘ın sorularını yanıtlayan Ersoy, seçim sürecinin yoğun geçtiğini belirterek, sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederek sıkıntılarını dinleyerek aktarmaya çalıştığını ve propaganda sürecinde halka emekten, kadın özgürleşmesinden ve doğanın talanının son bulmasından yana siyasetlerini, somut çözüm önerilerini anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

Rejim siyasetinin tercihinin emekten değil, sermayeden yana olduğunu söyleyen Ersoy, “Altı boş olan söylem siyasetini ve halkı kandırmayı sevmiyoruz. Bütün bu yaşadıklarımızın beceriksizlik değil, tercih olduğunu halka aktarmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kendimize hiçbir şey herkese her şey”

Ersoy, Bağımsızlık Yolu’nun seçim bütçesinin çok düşük olduğunu ve her seçimden önce yapıldığı gibi seçim bütçesini açıklayacaklarını belirterek “Bütün işler Bağımsızlık Yolu üyelerinin gönüllülük esasıyla ve kolektif emeğiyle yapılıyor” dedi.

Ersoy, kendi sınıfsal çıkarları için emeğini ve yüreğini ortaya koyan insanlarla “kendimize hiçbir şey herkese her şey” diyerek birlikte bu yolu yürümenin ve başka bir alternatifi yaratmanın gurur verici olduğunu söyledi.

“Devletin yerine getirmesi gereken görevlerinden rant elde ediliyor”

İstikrarlı bir yönetim olduğunu söyleyen Ersoy, istikrarlı bir şekilde yoksullaşma, hayatın pahalılaşması, doğa talanı ve kamusal hizmetlerin sürekli geriye götürülmesi olduğuna dikkat çekti.

Sosyal devletin görevi olarak yerine getirmesi gereken temel insan haklarında özelleştirme olduğunu belirterek, özelleştirmeyle bu haklardan rant elde edildiğinin altını çizdi.

“Halkın yararına olacak ne varsa bugünden mücadele ediyoruz”

Ersoy, diğer partilerin havada kalan soyut söylemleri olduğunu, Bağımsızlık Yolu için böyle bir durumun söz konusu olmadığını, taleplerini her koşulda yükseltmeye devam edeceklerini ifade etti.

Halkın yararına olacak ne varsa bugünden mücadele ettiklerini ekleyen Ersoy, Bağımsızlık Yolu’nu diğer partilerden ayıran noktanın, mecliste veya sokakta bütün araçlarla, somut olarak ortaya koyulan siyaset için mücadele etmeleri olduğunu söyledi.

“Beni iktidara getirirseniz size bu hizmetleri sunarım” söylemlerine karşı, halkın yararına olacaksa bir partiyi veya iktidarı beklemeye gerek olmadığını söyleyen Ersoy, sürekli halkı esir alma anlayışını reddettiklerini belirtti.

“Halka somut öneriler sunarak siyasete dahil etmeye çalışıyoruz”

Ersoy, halka somut öneriler sunarak siyasete dahil etmeye çalıştıklarını; özel sektördeki sendikalaşma sorunu için ‘özel sektörde sendikasız işçi çalıştırılmak yasaklansın’ çözüm önerisini sunduklarını örnek göstererek açıkladı.

Ersoy, öngördükleri modellere karşı çıkan partilerin kendi modellerini sunmadıklarına değindi.

“Solda birlik diye tartışıyoruz ama solu tanımlama ihtiyacı duymuyoruz”

Kıbrıs’ta solun, Kıbrıs sorunun çözümü üzerinden tanımlandığına değinen Ersoy, Bağımsızlık Yolu için ‘sol’un, ’emekle sermaye arasındaki çelişkinin, emekten yana olan tavrı’ olduğunu ekledi.

Ersoy, “Solda birlik diye tartışıyoruz ama solu tanımlama ihtiyacı duymuyoruz” dedi.

Federasyonu savunup kimlik siyaseti üzerinden Kıbrıs milliyetçiliği yapan bir kesim olduğuna değinerek, milliyetçiliğin geri püskürtmek gereken bir yaklaşım olduğunu ekledi.

Meselenin insanların kimliğiyle ilgili olmadığını, sınıfsal konumlarıyla ilgili olduğunu söyledi.

“Kıbrıs’ta sol olarak tanımlanan ama sol olmayan ögeler vardır”

Ersoy, Kıbrıs’ta sol olarak tanımlanan ama sol olmayan ögeler olduğunu belirterek, ayrışmanın iyi olduğuna değindi.

Ayrışılan ve ortaklaşan noktaların bilinmesi gerektiğini belirten Ersoy, “Siyaseti ve ideolojileri birbirinden ayırmamız gerekiyor” dedi. Bağımsızlık Yolu’nun savunduğu talepleri diğer partilerin savunmadığını ekledi.

“Fizibilite çalışmaları yapılmayan enterkonnekte, kendi elektrik sistemimiz için sistemi çökertecek kadar tehlikelidir”

Program sırasında Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi konusunda da konuşarak, enterkonnektenin iki boyutu olduğunu, enterkonnekte için Enseo üyelerinin onayının gerektiğini hatırlattı.

Gerekecek olan yüksek miktarlardaki yatırımın kimin yapacağının henüz belli olmadığı enterkonnekte için fizibilite çalışmalarının yapılmadığına dikkat çeken Ersoy, Enseo’dan izinsiz, şebekeye bağlanmadan enterkonnekte olunmayacağını; Türkiye’den uzatma kablosu çekilerek kurulacak sistemin, kendi elektrik, iletim ve dağıtım sistemimiz için sistemi çökertecek kadar tehlikeli olduğunu vurguladı.

Ersoy, “En iyi senaryoda enterkonnekte olsak bile kendi enerji ihtiyacımızı karşılayabilecek derecede santrallerimizin bulunması gerekiyor” dedi.

“Yapılması gereken, elektrik alt yapısını düzeltmek ve Kıb-tek’e yatırım yapmaktır”

Yapılması gerekenin, elektrik alt yapısını düzeltmek ve Kıb-tek’e yatırım yapmak olduğunu söyleyen Ersoy, Kıb-tek’ in demokratik özerkliğe kavuşturularak, siyasetin müdahalesinden uzak, denetlenebilir, şeffaf bir kurum haline gelmesi gerektiğini belirtti.

AKSA’nın sözleşmesinin de feshedilmesi gerektiğini belirten Ersoy, uzun vadede rüzgar, güneş, dalga, çöp gibi yenilenebilir kaynaklarla temiz ve ucuz enerjiye planlı bir geçiş sağlamız gerektiğini ekledi.

“Oyunuzu bana değil kendinize verin”

Ersoy, sermayenin ve emekçinin ekonomisinin aynı olmadığını belirterek ‘aynı gemide değiliz’ ifadesini kullandı.

Bütün uygulamaların sermaye sınıfının çıkarı üzerine kurulu olduğunu hatırlatarak, “Birileri zenginleşirken birileri fakirleşiyor” ifadelerini kullanan Ersoy, emekçileri yoksulluğa iten rejim partilerinin karşısına emeğin siyasetini çıkarmak için ‘oyunuzu bana değil kendinize verin’ çağrısında bulundu.

Bağımsızlık Yolu Basın Ofisi











Başa dön tuşu