KıbrısManşetSiyaset

Eylem: Eğitim Bakanı, öğretmene ve sendikalarına saldırmaya devam ediyor

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Yönetim Kurulu Başkanı Selma Eylem, Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nu gerçeklerden bahsetmeye davet etti ve “Siz kime hizmet ediyorsunuz?” diye sordu

Eylem: Siz kime hizmet ediyorsunuz?

Sendika adına yazılı açıklama yapan Eylem, Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı‘nın öğretmen sendikalarının ısrarlı görüşme önerilerine rağmen tam da sınav döneminde Meclis’ten “jet hızıyla” geçirilmesine tepki gösterdi.

“Amacınız talimatları yerine getirip koltuğunuzu kaybetmemek mi?”

Eğitim Bakanlığı, UBP-DP-YDP hükümeti ve Cumhurbaşkanı‘nın, öğretmeni karşılarına almak ve zamanlamasıyla eğitimde kaosa neden olmak pahasına meclise getirip jet hızıyla geçirdikleri yasa ile amaçlarının ne olduğunu sorgulayan Eylem, “Amacınız protokoldeki talimatı yerine getirmek ve koltuğunuzu kaybetmemek mi? Öğretmeni itibarsızlaştırmak, sendikalarını zayıflatmak mı?” diye sordu ve “Kamuoyuna, gizlediğiniz gerçeklerden bahsedin” ifadesini kullandı.

“Bakan attığı imzanın arkasında durmadı”

Bakanın grevler sonucunda dönemi bitirmek için yapılan mutabakata attığı imzanın arkasında durmadığını; grev sonrası yapılan kesintilerde greve katılmayan, doğum izninde olan, raporlu olan, o dönemde eşi rahatsız olduğu için refakatçi olup izinli olan, yine o dönemde bakanlıkta görevli olan ve hatta sendikalı olmayan öğretmenlerden bile kesintiler yapıldığını belirten Eylem, bu kesintilerin de  yasaların öngördüğünden daha fazla şekilde yapıldığını söyledi.

Eylem “Hangi hakla, hangi etik anlayışla, hangi vicdan ve hangi zihniyetle bunu yaptınız? Ve yine amacınız ve hedefiniz neydi? Öğretmenin grev hakkını elinden almak mı? Bu düşmanca tavrınızla eğitimin ya da öğretmenin bakanı mı olduğunuzu sanıyorsunuz?” sorularını yöneltti.

“Kamuoyuna, ayırmadığınız bütçeden ve kaderine terk ettiğiniz okullarımızdan bahsedin”

Eğitim Bakanı’na “Kamuoyuna, ayırmadığınız bütçe ve kaderine terk ettiğiniz okullarımızdan bahsediniz” çağrısında bulunarak eğitimde yaşanan ve hâlâ çözülmeyi bekleyen sorunları sıraladı ve çağrısını sürdürdü:

  • Okul binası hasarlı olan ve eğitimin yapılamadığı 5 okulumuzun (Namık Kemal Lisesi, Dr. Fazıl Küçük Endüstri Meslek Lisesi, Erenköy Lisesi, Güzelyurt Meslek Lisesi ve Geçitkale Cumhuriyet Lisesi) bugün hala Eylül ayında nerde nasıl eğitime başlayacağının belli olmadığından bahsediniz
  • Artan öğrenci sayısı nedeniyle kalabalıklaşacak sınıflara konteynerle mi çadırla mı çözüm üreteceksiniz, bundan bahsediniz
  • Türkçe bilmeyen öğrencilerimize yönelik sorun çözücü gerçekçi bir hazırlığınız, plânınız var mı, bundan bahsediniz
  • Ders sayısını arttırarak, öğretmen ihtiyacını azaltarak, başka hiçbir hazırlık yapmadan; öğrencilerin beslenmesini, güvenliğini ve hatta bahçede oturacak, faaliyet yapacak yerini bile düşünmeden, plânlamadan tam güne geçileceğini iddia ediyorsunuz. Bunun eğitimin niteliğini nasıl artıracağından bahsediniz
  • Öğretmene, sendikalarına saldırmak yerine yapmadığınız, yerine getirmediğiniz sorumluluklarınızdan bahsediniz

“Ben yaparım olur anlayışıyla bize boyun eğdiremezsiniz”

Açıklamanın sonunda mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Eylem, Bakan’a seslenerek “Sayın Bakan, ‘ben yaparım olur’ anlayışıyla, okul müdür ve muavinlerimize, öğretmenlerimize ‘Yapmazsanız soruşturma açarım’ tehdidi ve dayatmasıyla boyun eğdireceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz” dedi.

“Eğitime ve ülkeye adapte etmeye/ettirilmeye çalışılan anlayışa” karşı çağdaş, laik, bilimsel eğitim için mücadelelerinin devam edeceğini belirtti.











Başa dön tuşu