KıbrısManşet

DAÜ BİR-SEN: Rektör Hocanın, 6 Temmuz’da yapılması gereken referandumu engelledi

Doğu Akdeniz Üniversitesi Birlik ve Dayanışma Sendikası (DAÜ BİR-SEN), Rektör Aykut Hocanın‘ın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan gelen resmi yazıya göre 6 Temmuz 2023 tarihinde yapılması planlanan ve DAÜ’de çalışan yönetsel ve işçi personelini temsil edecek sendikayı belirlemesi amaçlanan referandumu engellediğini belirtti

DAÜ BİR-SEN: Rektörlük referandum sürecine bile-isteye ve kötü niyetle engel oldu

DAÜ BİR-SEN’den bugün yapılan yazılı basın açıklamasında, Mart ayında biten Toplu İş Sözleşmesi’nin yenisinin imzalanabilmesi için DAÜ’de çalışan yönetsel ve işçi personeli temsil edecek yetkili sendikanın belirlenmesi için referandum yapılması gerekmekte olduğu; bu doğrultuda sendikanın gerekli hazırlıkları yerine getirdiği bildirildi.

Açıklamada, çalışanın iradesinin yansıtılacağı bu demokratik sürece, Sendikalar Mukayyidi Mehmet Yavuzhan ve Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) Başkanı Dr. Erdal Özcenk ve Üniversite Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın tarafından, bilerek, isteyerek ve kötü niyetli olarak müdahale edildiği ifade edildi.

Aylar süren çalışmalar ardından Haziran ayı başında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’dan gelen resmi yazıyla, 6 Temmuz 2023 tarihinde referandum yapılmasına dair karar çıktığını belirten DAÜ BİR-SEN, Rektörlüğün ise bakanlıktan çıkan bu karara kayıtsız kalıp cevap vermediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Her fırsatta yasalara uyduğunu söyleyen Hocanın, referandum yasasına sessiz kaldı”

“Her fırsatta yasalara, tüzüklere uyduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Aykut Hocanın referandumla ilgili yasaya rağmen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yazısına cevap vermeyerek 6 Temmuz 2023 tarihinde yapılması gereken referandum sürecini bilerek ve isteyerek engellemiştir”

“Rektör koltuğunu korumak istedi”

Açıklamada rektörün, referandum sürecini, “Üniversite Yönetim Kurulu, Döner Sermaye Yönetim Kurulu ve Senato’yu toplamaktan kaçınmanın yanı sıra kendi koltuğunu da korumak için engellediği” ifade edildi.

Üniversite’de çalışanların büyük huzursuzluk içerisinde Temmuz ayı sonunda maaş alıp almayacaklarını veya yasal hakları olan hayat pahalılığının maaşlara yansıtılıp yansıtılmayacağını dahi bilmediklerini belirten DAÜ-BİR-SEN; yönetsel personelin mali tedbirlerin konuşulduğu süreçlerin tamamen dışında bırakıldığını ve 4 aydır yetkili sendikanın belirlenmesi beklemekte olduğunu dile getirerek,  bu hakkın da DAÜ yönetimi tarafından bilerek ve isteyerek engellendiğini söyledi.

“DAÜ yönetimi en ufak soruna dahi çözüm bulamamaktadır”

Açıklamada son olarak “Çalışanın iradesinden korkan DAÜ yönetimi, ülkemizin güzide kurumlarından olan DAÜ’yü tam bir kaos ortamına sokmuştur ve yaşanan en ufak bir soruna dahi çözüm bulamamaktadır” denildi.

DAÜ BİR-SEN











Başa dön tuşu