KıbrısManşetSiyaset

Bağımsızlık Yolu’ndan Çalışma Bakanlığı önünde müzikli protesto eylemi

Bağımsızlık Yolu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde eylem gerçekleştirdi; eylemde Sol Anahtarı grubunun şarkılarıyla müzikli protesto gösterisi ve basın açıklaması düzenlendi

“Asgari ücret en düşük kamu maaşına endekslensin”

Bağımsızlık Yolu dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde gerçekleştirdiği eylemde yaptığı basın açıklamasında, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun asgari ücretin artırılması konusunda hala hiçbir girişim yapmadığına ve hatta henüz toplanmadığına dikkat çekerek, zamlar ve hayat pahalılığı karşısında emekçilerin yaşam koşullarının her geçen gün daha da katlanılmaz hale geldiğini vurguladı.

Baraka Kültür Merkezi‘nin müzik grubu Sol Anahtarı’nın protest şarkılarıyla başlayan eylemde, “asgari ücret en düşük kamu maaşına endekslensin” yazılı pankart açıldı.

Bağımsızlık Yolu adına basın açıklamasını yapan Parti Meclisi üyesi Umut Ersoy, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun adeta toplanmamak ve ücreti zamanında belirlememek üzerine kurulduğunu söyledi.

 

Ersoy: Herşeye zam uygulanırken, asgari ücrette hala yeni rakam belirlenmiyor

Ersoy, geçtiğimiz 6 ayda her ürüne, ete, süte, ekmeğe, elektriğe zam üstüne zam yapıldığını ve son 3 haftada akaryakıta 3 kez zam uygulandığını belirterek, asgari ücrete de zam gelmesi beklenirken komisyonun ısrarla toplanmamasını eleştirdi.

Yüzde 33,32 olarak açıklanan hayat pahalılığının asgari ücrete yansıtılmasının mevcut durum karşısında doğru olmayacağını ifade eden Ersoy, yapılacak artışın yüzde 66 olmasını önerdi.

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda emekçiler temsil edilmiyor”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda asgari ücretle çalışan emekçilerin temsil edilmediğini söyleyen Ersoy, komisyonun lağvedilmesi gerektiğini ve asgari ücretin en düşük kamu maaşına eşitlenmesi gerektiğini belirtti.

Ersoy, Bağımsızlık Yolu’nun asgari ücretin en düşük kamu maaşına endekslenmesiyle ilgili hazırladığı yasa tasarısının, 13 Temmuz’da Sami Özuslu’nun yemin vereceği meclis oturumunda görüşülmesi için rejim hükümeti ve muhalefet partilerine çağrıda bulundu.

Özel sektör çalışanının emeği kamu çalışanının emeğinden daha mı az?

Yaptığı çağrıda Ersoy, “Gerçekten emekçileri, emekçinin haklarını ve alım gücünü düşünüyorlar ve korumak istiyorlarsa, yasa tasarısını meclisten geçirip asgari ücreti en düşük kamu maaşına eşitlesinler. Bunu yapmazlarsa tüm yetkililerden, neden on binlerce özel sektör çalışanının emeğini, kamu çalışanlarının emeğinden daha az gördüklerini satır satır anlatan bir açıklama yapsınlar” diye konuştu.

Yetkililere kamu çalışanlarını hedef göstermeme yönünde de çağrıda bulunan Ersoy, asgari ücretin en düşük kamu maaşına endekslenmemesi kararını Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun verdiğini ve gelmiş geçmiş hükümetlerin de bunu onayladığını hatırlattı.

“Hükümet esnafın arkasına saklanmamalı”

Asgari ücreti hükümetlerin vermediğinin altını çizen Ersoy, bakanın aklımızla “adeta dalga geçtiğini” ve asgari ücreti verecek olanların patronlar olduğunu söyleyen Ersoy; asgari ücret belirlenirken, korunması gereken kesimin çalışanlar ve esnaf olduğunu açıkladı.

Ersoy devletin, yanında en fazla 10 kişi çalıştıran işyerlerine sigorta prim desteği veya maaş desteği yapabileceğini; yanında 4000 civarı çalışanı olan otel veya üniversite patronlarının ise korunmaya ihtiyaç duymadığını söyledi; hükümetin esnafın arkasına saklanmaması gerektiğini ifade etti.

“Zamlar karşısında hükümetin tavrı sınıfsal tercihe göre değişiklik gösteriyor”

Hükümetlerin, akaryakıta veya elektriğe zam yapıldığında bu şirketleri koruyarak fiyat artışlarına karşı sessiz kaldığını belirten Ersoy, mesele emekçilerin geçim derdi olduğunda ise, “ekonomik dengelerin izin vermediği” yönünde açıklama yaptıklarını hatırlattı.

Ersoy sözlerine şöyle devam etti:

“Ortada sınıfsal bir tercih vardır. Matematik ve iktisat bilimleri bize bunun imkansız değil; sadece bir tercih olduğunu net bir şekilde gösteriyor.

“Liberal safsatalardan sıkıldık, rakamlarla tartışalım”

Biz liberal safsatalardan da, bize cevap veremedikleri saçma sapan şeylerden de inanılmaz sıkılmış durumdayız.

Gerçekçi bir şekilde rakamları ortaya koymak istiyorlarsa koysunlar, ne yapılamıyorsa kuruş kuruş tartışalım. Ama öyle işkembeden atmak yok”

“Özel sektör çalışanına ‘vasıfsız’ diyen Arhun gibiler, kârı maksimize etme peşinde”

İşverenlerin, kârını düşündüğünü ve emeğin fiyatını en düşüğe çekerek kârı maksimize edebilmenin peşinde olduğunu belirten Ersoy, özel sektör çalışanlarına “vasıfsız” diyen İşveren Sendikası Başkan Yardımcısı Metin Arhun’un bunun için çalıştığını söyledi.

Ersoy, on binlerce özel sektör çalışanının hayatını doğrudan etkileyen bir kararın; ne Metin Arhun’un, ne Çalışma Bakanı’nın, ne gelip geçen hükümetlerin, ne de asgari ücretli temsilcisi bulunmayan sendikanın uhdesine bırakılamayacağını dile getirdi.











Başa dön tuşu