EkonomiKıbrısManşet

Bengihan: Asgari ücrete en az yüzde 50 zam yapılmalı, üç ayda bir HP ödeneği verilmeli

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, her ay hesaplayıp kamuoyuna duyurdukları açlık sınırı hesaplamasında baz aldıkları İstatistik Kurumu verilerinde, bu ay açıklanan rakamların gıda fiyatlarıyla örtüşmediği gerekçesiyle hesaplama yapmadıklarını duyurdu

Bengihan: Hayat pahalılığı ödeneği büyük önem taşıyor

Sendika adına yazılı açıklama yapan Bengihan, çlışanların, emeklilerin, dar ve sabit gelirli kesimlerin enflasyon karşısında alım gücünün korunması açısından hayat pahalılığı ödeneğinin büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, son yıllarda Türk lirasının büyük oranda değer kaybetmesi nedeniyle birçok mal ve hizmetin fiyatlarının döviz cinsinden belirlendiği ülkede korkunç bir hayat pahalılığı yaşandığının altını çizdi.

Bengihan, “KKTC İstatistik Kurumu’nun hesaplamalarına göre Hayat Pahalılığı oranları son bir aylık yüzde 11.44, altı aylık yüzde 33.32 ve yıllık yüzde 65.43 olarak gerçekleşmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun Haziran ayı verilerine göre Türkiye’de Haziran ayında yüzde 3.92, altı aylık yüzde 19.77, yıllık bazda iseyüzde 38.21 fiyat artışı olmuştur” dedi.

“Asgari ücrete en az yüzde 50 zam yapılmalıdır”

Bengihan şöyle devam etti;

Türkiye’de asgari ücrete yüzde 34 artış yapıldığı dikkate alındığında enflasyonun yüzde 30 daha yüksek çıktığı, ayrıca son altı ayda Türk Lirasının yüzde 46’dan fazla değer kaybettiği ve neredeyse tüm mal ve hizmetlerin fiyatının dövize bağlı olduğu ülkemizde asgari ücrete en az yüzde 50 zam yapılmalıdır.

Enflasyon çok yüksek olduğu için altı ayda bir verilen hp ödeneği alım gücünün korunmasında yeterli düzeyde etkili olmamaktadır. Eşel-mobil uygulaması ile ilgili yasal düzenleme yapılarak hem kamu, hem de özel sektör çalışanlarının maaşlarına üç ayda bir HP ödeneği verilmelidir.

“Amcaoğlu’nun popülist bir söylemden öteye gitmemiştir”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sn. Olgun Amcaoğlu Nisan ayında yaptığı bir açıklamada hayat pahalılığı ödeneğinin üç ayda bir maaşlara yansıtılması konusunu Bakanlar Kurulu’na götüreceğini söylemiş, fakat ne yazık ki bu açıklaması popülist bir söylemden öteye gitmemiştir.

Kamuoyunun bilgisine getirmek istediğimiz diğer bir konu ise; Sendikamızın bir süreden beri her ay düzenli olarak kamuoyunun bilgisine getirdiği ‘açlık sınırı’ ile ilgili Haziran ayında karşılaştığımız ve kabul etmediğimiz bazı veriler nedeniyle bu ay hesaplamama kararı almış olmamızdır.

Şöyle ki açlık sınırı hesaplamasında baz aldığımız İstatistik Kurumu verilerinde özellikle gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarının, market fiyatları ile örtüşmediğini gördük.

“Haziran ayı gıda ve alkolsüz içecek enflasyonu -0.52 olarak hesaplandı, bu bir manipülasyon mu?”

Özellikle hellim peynir ve tereyağı fiyatlarının Haziran ayında daha düşük gösterilmesi düşündürücüdür. Aylık HP’nin yüzde 11.44 olarak hesaplandığı bir ayda gıda ve alkolsüz içecek enflasyonunun -0.52 hesaplanması, asgari ücretin belirlenmesine yönelik bir manipülasyon mu?

Gerçekle örtüşmeyen verileri kullanıp hesaplama yaparak kamuoyuna yanlış bilgi vermek sorumluluk anlayışımızla bağdaşmamaktadır”











Başa dön tuşu