KıbrısKültür&SanatSürmanşetYaşam

Yarışmada 134 çizerin 380 eseri değerlendirilecek

Bu yıl 12’ncisi düzenlenecek Karikatür Mizah Şenliği ve Karikatür Yarışması’nın Jüri Tanıtım Toplantısı’nda büyük ödülün Şampiyon Melekler Takımı anısına verileceği açıklandı

Yarışmada 39 ülkeden 134 çizerin 380 eseri değerlendirilecek

Girne Belediyesi tarafından düzenlenen 22. Uluslararası Zeytin Festivali kapsamında gerçekleştirilecek olan 12. Karikatür Mizah Şenliği ve Karikatür Yarışması’nın Jüri Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi.

Girne Grand Pasha Otel‘de gerçekleştirilen toplantıda Girne Belediye Başkanı ve Uluslararası Seçici Kurul Onursal Başkanı Murat Şenkul’un yanı sıra, jüri üyeleri Elahe Khoraman (İran), Valeri Aleksandrov (Bulgaristan), Gülfidan Özdilek (Türkiye), Semra Yalçın Beyhanlı (Kıbrıs), Serhan Gazioğlu (Kıbrıs), Musa Kayra (Kıbrıs) ve Hüseyin Çakmak (Kıbrıs) yer aldı.

Yarışmada bu yıl 39 ülkeden 134 çizerin katılımıyla 380 eserin değerlendirmeye alınacağı açıklandı.

Yarışmanın büyük ödülü Şampiyon Melekler Takımı anısına verilecek

Bu yılın şartnamesi uyarınca kazanan eserlere toplamda 40 bin TL para ödülü verileceği kaydedilirken, yarışmanın büyük ödülünün ise Şampiyon Melekler Takımı anısına verileceği belirtildi.

Öte yandan basın toplantısının sonunda, 2020 yılında düzenlenen 11. Karikatür Mizah Şenliği ve Karikatür Yarışması’na yarışmacı olarak katılan ve ‘Gümüş Zeytin Ödülü’ kazanan Elahe Khoraman’a, pandemi nedeniyle verilemeyen ödülü Şenkul tarafından takdim edildi.

Elahe Khoraman ve Murat Şenkul

Jüri üyeleri, basına, uygulanacak değerlendirme hakkında bilgi ve görüntüleri sundu ve ardından 3 gün sürecek değerlendirme çalışmaları için, ayrılan özel bölüme geçti.

Şenkul: Şampiyon Melekler Takımı adına bir ödül düzenledik

Belediye Başkanı Murat Şenkul toplantı sırasında yaptığı konuşmada, bu yıl düzenlenecek olan ve güzel neticeler alacaklarına inandığını belirttiği yarışmada bir değişikliğe gidilerek, 6 Şubat’ta Türkiye’de meydana gelen deprem felaketinde hayatını kaybeden Şampiyon Melekler Takımı adına bir ödül düzenlendiğini açıkladı.

Toplantı sırasında, plânlanan Girne Festivali hakkında da bilgi veren Şenkul, Ozanköy Pekmez Festivali ile başlayıp, Zeytinlik Festivali ile finalinin yapılacağı 1 aylık bir festival organizasyonunu hayata geçirmeyi hedeflediklerini de kaydetti.

Festivalin hayat bulacağı 1 ay süresince Girne’nin çeşitli bölgelerinde birçok kültür ve sanat faaliyetinin düzenleneceğini aktaran Şenkul, amacın ülkenin kuzey sahilinde 30-35 gün boyunca kültür ve sanata doyulacak bir organizasyonu hayata geçirmek olduğunu vurguladı.

Çakmak: Bu yarışma dünya çapında önemli geri dönüşleri sağladı

Karikatür Mizah Şenliği ve Karikatür Yarışması Düzenleme Komitesi Üyesi ve Jüri Üyesi Hüseyin Çakmak toplantıda yaptığı konuşmasına yarışmanın tarihiyle ilgili kısa bir bilgi vererek başladı.

Hüseyin Çakmak

Yarışmanın 2007 yılında ‘Ulusal Zeytin Karikatürleri Yarışması’ olarak hayat bulduğunu dile getiren Çakmak, bundan sonraki yıllarda ise yarışmanın uluslararası bir boyut kazandığını vurguladı.

Etkinliğin gerek Girne’yi, gerekse Kıbrıs kültürünü dünyaya tanıtan önemli bir organizasyon olduğunu açıklayan Çakmak, yarışmanın özellikle zeytinin dünyaya tanıtılması adına önemli bir kapsamı olduğunun da altını çizdi.

“Dünyanın birçok ülkesinden karikatür sanatçıları yarışmaya dahil oldu”

Etkinliğin dünya çapında önemli geri dönüşlere sebep olduğunu ve dünyanın birçok ülkesinden karikatür sanatçılarının etkinliğe dahil olduğunu vurgulayan Çakmak, gerçekleşen tanıtıcı yayınlar sayesinde de birçok sanatçının etkinlikte görev almak istediğini sözlerine ekledi.

12 yıl boyunca yaklaşık 70 karikatür sanatçısının Girne’de ağırlandığını hatırlatan Çakmak, bu bağlamda ciddi bir yayın arşivinin de ortaya çıktığını ve bu arşivin yine dünyanın çeşitli ülkelerinde bulunan kütüphanelere, üniversitelere ve karikatür otoritesi sayılan kurumlara ulaştığını ve bu bağlamda da oldukça mutlu olduklarını belirtti.











Başa dön tuşu