KıbrısManşetSiyaset

Kombos: BM Genel Sekreteri’yle yapılan toplantı verimli, olumlu ve ileriye dönük

Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Salı günü bir araya geldi; bir özel temsilcinin atanması ve atılacak sonraki adımları görüştü

Kombos: Ülkemizin yeniden birleşmesi için Guterres ile yapıcı bir toplantı yaptım

Kombos, Kıbrıs saatiyle gece yarısında New York‘ta gerçekleşen görüşmenin ardından toplantının “verimli, olumlu ve ileriye dönük” olduğunu belirtti.

Toplantıdan sonra Kombos ve Guterres, Vilnius‘taki NATO zirvesindeki gelişmeler ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılacak görüşme hakkında da yorum yaptı.

Kombos, “Crans Montana‘da kaldığı yerden müzakerelere dönme irademiz çerçevesinde, Kıbrıs sorununun çözülmesine ve ülkemizin yeniden birleşmesine yol açacak içerikli bir tartışma amacıyla Genel Sekreter’le özellikle yapıcı bir toplantı yaptım” ifadelerini kullandı.

Constantinos Kombos ve Antonio Guterres

“Kıbrıs, AB müzakerelerinde BM himayesinde daha yapıcı bir rol oynayacak”

Bakan, Kıbrıs tarafının, Avrupa Birliği‘nin (AB) Kıbrıs müzakerelerinde, BM himayesinde daha yapıcı bir rol oynaması girişiminin de görüşüldüğünü sözlerine ekledi.

“Bundan sonraki adımlara ve özellikle önümüzdeki dönemde elçi atanması konusuna ilişkin fikir ve düşünceleri ele aldık. Bizim açımızdan mesaj açıktı, bir sonraki adıma hazırız” şeklinde açıklama yapan Bakan, belirli isimlerin önerilip önerilmediği konusunda sorulan soruya ise “henüz isimlerin tartışıldığı bir aşamada değiliz” yanıtını verdi.

Bakan’ın, AB’nin dahil olmasını BM Genel Sekreterliği’nin nasıl gördüğü konusundaki soruya yanıtı ise şu şekilde oldu:

“Genel Sekreter, diğer tarafı müzakere masasına geri getirebilecek teşvikler sağlayabilmesi açısından Avrupa-Türk boyutunun yaratılmasının faydalı olduğunu anladı”

İkilinin, Vilnius’taki gelişmeler ve Yunan Başbakanı’nın Türkiye Cumhurbaşkanı’yla yapacağı görüşme hakkında konuşup konuşmadıkları sorusunu Kombos, tam olarak neyin, kimler arasında görüşüleceğine ve Kıbrıs sorununun gündemde olup olmayacağına dair bir rapor olduğu şeklinde yanıtladı ve “Mitsotakis-Erdoğan görüşmesi bizi bir sonraki adıma taşımaya yardımcı olacak” dedi.

Daha önce Birleşmiş Milletler Barışın Korunması Operasyonları’ndan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix ile de toplantılar düzenleyen Bakan, Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü‘nü (UNFICYP) ve onun rolünü tartıştıklarını söyledi.

Siyasi ve Barış İnşası İşleri Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary Di Carlo ile de bir araya gelen Kombos; görüşmeyi, “Nasıl ilerleyeceğimize ve hangi yollarla daha ileri gidebileceğimize dair, Genel Sekreter’inkiyle aynı yönde ilerleyen politik içerikli bir görüşmeydi” şeklinde tanımladı.

Kaynak: Cyprus News Agency











Başa dön tuşu