EkonomiInstagramKıbrısSağlıkSürmanşet

AB Kıbrıslıtürklere 300 bin Euro’luk laboratuvar ekipmanı hibe etti

Avrupa Birliği (AB), Covid-19 teşhis hizmetlerinin mevcut kapasitesini ve kalitesini güçlendirmek için Kıbrıs Türk toplumuna 300 bin Euro‘luk laboratuvar ekipmanı tedarik etti, mikrobiyoloji laboratuvarı ve çocuk yoğun bakım servisinin yenilenmesi için de 1.6 milyon Euro değerinde bir finansman daha tahsis edileceğini belirtti

AB’den Kıbrıs Türk toplumuna son teknoloji ürünü laboratuvar ekipmanları

AB ofisinden yapılan açıklamada, “Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir proje olan Yerel Altyapı Projesi (LIF) kapsamında Kıbrıs Türk toplumunda Covid-19  teşhis ve sürveyansı için son teknoloji ürünü laboratuvar ekipmanlarının başarıyla tedarik edildiğini açıklamaktan memnuniyet duyarlar” ifadeleri kullanıldı.

“300 bin Euro değerindeki bu önemli yatırım, teşhis hizmetlerinin mevcut kapasitesini ve kalitesini artıracak ve daha hazırlıklı olunmasını sağlayacaktır” denilen açıklamada, tedarik edilen temel ekipmanlar arasında, daha önce Kıbrıs Türk toplumunda bulunmayan yeni nesil bir dizileme cihazının da yer aldığı bilgisi verildi.

Açıklamada, “Çığır açan bu ilave, Covid-19 virüsündeki herhangi bir mutasyonun tespit ve teyit edilmesini büyük ölçüde geliştirecek, ortaya çıkan varyantlara doğru ve zamanında müdahale edilmesini sağlayacaktır” denildi.

Björnsson: Amaç; Kıbrıs Türk toplumunun yeniden birleşmeye her açıdan hazır olmasını sağlamak

Avrupa Komisyonu Reform Genel Müdürlüğü Kıbrıs Çözüm Desteği Birimi Direktör Yardımcısı ve Birim Başkanı Kjartan Björnsson, bu kapsamlı ekipman paketinin sağlık çalışanlarının teşhis yeteneklerini güçlendirerek doğru ve zamanında değerlendirme yapmalarını sağlayacağına vurgu yaptı.

Björnsson, “Bu finansman, Kıbrıs Türk toplumundaki sağlık çalışanlarının teşhis yeteneklerini daha da arttırmak ve adanın nihai hedef olan yeniden birleşmeye her açıdan hazır olmasını sağlamak açısından önem taşımaktadır” dedi.

Khaydarov: Katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz

UNDP Kıbrıs Ofisi Başkanı Jakhongir Khaydarov ise “Kıbrıs Türk toplumunda Covid-19 teşhis ve sürveyans kapasitesinin artırılmasına katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz. Yeni Nesil Dizileme cihazı da dahil olmak üzere gelişmiş laboratuvar ekipmanlarının satın alınması, virüsle mücadele ve halk sağlığının korunmasına yönelik ortak çabalarımızda önemli bir adımı temsil ediyor” dedi.

Bu önemli fon, QIAstat-Dx analiz cihazının yanı sıra 60 QIAstat-Dx SARS-CoV-2 Solunum Yolu Paneli, 17 QIAstat-Dx Menenjit/Ensefalit Paneli, 9 QIAstat-Dx Viral Veziküler Paneli, 1 Bugbox anaerobik iş istasyonu, Eppendorf Research® plus pipetler, 1 Pipet karuseli, 1 A9 Plus Hava temizleyici, Milli-Q Direct 16 plus 60 LİTRE PE REZERVUARI, 1 MiSeq Sistemi, 30 MiSeq Reaktif Kiti v3 (600 döngü), 1 COVIDSeq Pozitif Kontrol ve 15 Illumina COVIDSeq v4 Primer Havuzu da dahil olmak üzere son teknoloji ürünü laboratuvar ekipmanlarının satın alınmasını sağlandığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca; önümüzdeki mikrobiyoloji laboratuvarı ve çocuk yoğun bakım servisinin yenilenmesi için 1.6 milyon Euro değerinde bir AB finansmanı tahsis edilecektir. Bu sayede hayati önem taşıyan bu sağlık tesislerinin en yüksek standartlara uygun hale getirilmeleri ve hastalara en iyi bakımı sağlayacak donanıma sahip olmaları sağlanacaktır” denili.

Daha fazla bilgi ve medya dan gelecek sorular için lütfen aşağıdaki iletişim detayları üzerinden UNDP ile temasa geçiniz:

Gülten İnan, İletişim Asistanı
E-mail: [email protected]
Tel: +357 99 061560/+905488684603
Eleni Panayiotou, İletişim Yardımcısı
E-mail: [email protected]
Tel: +35799368879/+905488684602

Avrupa Birliği
389/2006 sayılı Konsey Tüzüğüne dayanan Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Yardım Programı, özellikle adanın ekonomik entegrasyonuna, iki toplum arasındaki ve AB ile olan temasların iyileştirilmesine ve AB yasalarına (topluluk müktesebatı olarak da adlandırılır) hazırlanılmasına vurgu yaparak, Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik kalkınmasını teşvik etmek yoluyla Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.

Daha fazla bilgi için lütfen aşağıdaki adresi ziyaret ediniz:

Aid Programme for the Turkish Cypriot community (europa.eu)
Facebook’ta AB Bilgi Merkezi – http://www.abbilgi.eu/en – http://www.abbilgi.eu/tr/

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı
UNDP, Kıbrıs’taki barışinşasısürecine katkıda bulunmayı ve desteklemeyi ve bir dizi güven yaratıcı önlem uygulayarak Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler arasındaki işbirliğini geliştirmeyi amaçlamaktadır.

İletişime geçin: @UNDPCY on Twitter | on Facebook | on Instagram| on Flickr
Daha fazla kaynak: www.cy.undp.org











Başa dön tuşu