EkonomiInstagramKıbrısManşet

Nazlı: AKSA sözleşmesinin yenilenmesi; enerjiyle ilgili geleceğimize koyulan bir ipotektir

Bağımsızlık Yolu Lefkoşa Bölge Sorumlusu Cansu N. Nazlı, AKSA’nın halkın sırtında bir kambur olduğuna ve enerji ihtiyacının AKSA’nın daha fazla kâr yapması için peşkeş çekildiğine dikkat çeken NAzlı, AKSA ile sözleşmenin yenilenmek yerine feshedilmesi gerektiğini savunduklarını söyledi

Nazlı: Halkın gündemini siyaset yapmaya çalışıyoruz

Genç TV’de Muazzez Gazihan‘ın sorularını yanıtlayan Cansu N. Nazlı, Bağımsızlık Yolu olarak halkın gündemini siyaset yapmaya çalıştıklarını belirterek, halkın değil ay sonunu, ayın ortasını bile getiremediğine dikkat çekti

Nazlı, asgari ücretlinin temsil edilmediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun derhal lağvedilmesi ve asgari ücretin en düşük kamu maaşına eşitlenmesi gerektiğini dile getirerek, komisyonun toplanmasının, karar almasının ve alınan kararın uygulanmasının başlı başına bir dert olduğunu, sürecin asgari ücretli çalışanların cebine yansımasının geciktirdiğini belirtti.

“Üretim, tüketim ve dağıtım kooperatifleriyle market fiyatlarını düşürebiliriz”

Nazlı sadece gelirin arttırılmasının çözüm olmadığına, hayatın da ucuzlaştırılması gerektiğinie dikkat çekerek, ultra zenginlerden alınacak servet vergisiyle de ücretsiz eğitim ve sağlık, kamusal toplu taşıma haklarının karşılanabileceğini aktardı.

Nazlı, kamusal toplu taşımanın geliştirilmesiyle beraber benzin giderinin azalacağını söyleyerek, toplu taşımanın trafik sorununu da çözeceğini belirtti.

Market alışverişlerinin halkın bir diğer büyük gider kalemi olduğuna değinen Nazlı, üretim, tüketim ve dağıtım kooperatifleriyle marketlere alternatif sunulacağını ve fiyatları düşüreceğini söyleyerek kooperatifçiliğin önemine dikkat çekti, hükümetlerin beceriksizlikten değil tercihlerinin halktan yana olmadığı için bu uygulamaları hayata geçirmediğini vurguladı.

“Tek yol örgütlenmekten geçiyor”

Nazlı, “Sistem her gün artan sorunlarımızın altında ezilmemizi ve herkesin kendi hayat gailesine odaklanarak bir araya gelmememizi istiyor” dedi.

Sorunları çözmek için önce örgütlenmek gerektiğini vurgulayan Nazlı, örgütlenince ve aynı sıkıntıları paylaştığımız insanları görünce güçlendiğimizi belirterek herkesi örgütlenmeye davet etti.  Nazlı, “Toplumsal muhalefeti ancak örgütlü mücadeleyle yükseltebiliriz” dedi.

“Sosyal Hizmetler’e daha çok bütçe ayrılıp personel istihdam edilmeli”

Anayasa’ya göre adadaki bütün çocukların Sosyal Hizmetler‘in sorumluluğunda olması gerektiğine dikkat çeken Nazlı, önceliğin özel dernek olan SOS Çocuk Köyü’ne değil kamusal olan Çağlayan Çocuk Yuvası‘na verilmesi ve çocukların kamusal güvenceye alınması gerektiğini söyledi.

Nazlı, Çağlayan Çocuk Yuvası’nın varlığını daha çok duyurmamız gerektiğini, yuvanın uzun süredir ihmal edildiğini söyleyerek, insanların doğrudan hayatına dokunan Sosyal Hizmetler’in çok az bir bütçe ve personelle çalıştığına, buraya daha fazla bütçe ayrılıp, daha fazla personel istihdam edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Nazlı, Çağlayan Çocuk Yuvası’yla ilgili haberlerin gündemde çok yer bulmadığını belirtirken, oradaki yetersiz personel ve bütçeden dolayı aslında devletin kendisinin çocuk haklarının ihlalinin parçası olduğunu aktardı.

Toplum olarak Çağlayan Çocuk Yuvası’na sahip çıkılması gerektiğine dikkat çeken Nazlı, devletin çocuk izlem merkezleri kurmasının öneminden bahsetti.

“AKSA sözleşmesinin yenilenmesi enerjiyle ilgili geleceğimize koyulan bir ipotektir”

Nazlı, enerji politikalarıyla ilgili Enerji Bakanı’ndan çok AKSA’nın söz sahibi olduğuna değinerek, gelmiş geçmiş bütün hükümetlerin AKSA’nın kârını gözettiklerini dile getirdi.

Hükümetlerin kamusal ve makul bir fiyatta halka elektrik vermeyi umursamadığını aktaran Nazlı, Bağımsızlık Yolu olarak 250 kilovata kadar elektriğin konutlara ücretsiz verilmesi gerektiğini savunduklarını hatırattı.

“AKSA’nın kamulaştırılmasıyla ilgili yasa tasarısı hazırladık”

AKSA’ya verilen yılık 30 milyon dolarla enerji ihtiyacının kamusal olarak karşılanabileceğine, AKSA’nın halkın sırtında bir kambur olduğuna ve enerji ihtiyacının AKSA’nın daha fazla kâr yapması için peşkeş çekildiğine dikkat çeken NAzlı, AKSA ile sözleşmenin yenilenmek yerine feshedilmesi gerektiğini savunduklarını söyledi.

Nazlı, Sayıştay raporlarında AKSA’nın “yükümlülüklerini yerine getirmediğininin” yazdığını hatırlatarak, sözleşmenin yenilenmesini enerjiyle ilgili toplumun geleceğine koyulan bir ipotek olarak değerlendirdi ve Bağımsızlık Yolu olarak AKSA’nın kamulaştırılmasıyla ilgili yasa tasarısı hazırladıklarını anımsattı.











Başa dön tuşu