InstagramKıbrısManşetYaşam

Para vermediler, kendi yiyecek ve içecekleriyle kıyıya ulaşıp Anayasal haklarını kullandılar

Beleşe Deniz aktivistleri dün tarihinde eş zamanlı olarak; biri Çatalköy-Esentepe Belediyesi, biri Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi, biri de Girne Belediyesi sınırları içerisinde olan üç plajda eylem yaptı

Anayasal haklarını kullandılar

Kendi yiyecek-içecekleriyle Anayasal haklarını kullanarak kıyıya erişen aktivistler halka, bu haklarını sahiplenme çağrısında bulundu.

Girne’de Riviera‘nın; Alsancak’ta Escape, Çatalköy’de ise Acapulco‘nun bulunduğu kıyılara erişen aktivistler, Belediyelerin kendi sınırları dahilinde olan plaj işletmelerini denetleme görevi ve yetkisinin yasalar tahtında sabit olduğunu; hatta bununla ilgili Yüksek Mahkeme kararları bulunduğunu; Belediyelerin bu görevi kamu yararına yerine getirmeleri gerektiğini söylediler.

Herhangi bir ücret ödemeden kıyılara erişmenin öneminin yanında temiz ve hijyenik deniz suyu hakkına da değinen aktivistler; denizlerimizin, kıyıya erişimi engellemeye çalışan otel sermayesi tarafından; otellerinin kanalizasyon atıklarını gerekli işlemleri yapmadan boşaltması nedeniyle kirletildiğini vurguladı.

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamış olduğu son analiz sonuçlarında yüksek çıkan Entrekok ve E.koli değerlerinin sorumlusunun otel sermayesi olduğu ifade edildi.

Eş zamanlı yapılan eylemlerde; halk sağlığı konusuna da değinen aktivistler; hem belediyeleri hem de Sağlık ve Çevre bakanlıklarını göreve çağırarak; daha sık ve şeffaf tahlil yapmaya davet etti.

Denizleri kirleten, lağım sularını akıtan işletmeler, oteller ve benzerlerinin; çevre yasasına göre en ağır cezaları almalarının gerekliliği vurgulandı.











Başa dön tuşu