InstagramKıbrısManşetSiyaset

Gökçebel: Girne Belediyesi’nin kıyı peşkeşini durdurma mücadelesine tam destek veriyoruz

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Genel Sekreteri Tahir Gökçebel, tüm kamusal alanların zenginlere peşkeş çekildiğini söyleyerek, bu bağlamda Girne Belediyesi‘nin son kıyılarının da peşkeşini durdurmak ve kamuya kazandırmak için verdiği mücadeleye tam destek verdiklerini belirtti

Gökçebel: Kamusal hizmetler nitelikli ve ulaşılır hale getirilmelidir

Sendika adına yazılı açıklama yapan Gökçebel, gelir dağılımının bozulduğu, fakirleşmenin çoğaldığı, alım gücünün düştüğü, toplumsal bölüşüm adaletsizliğinin arttığı ülkede, kamusallığın çok daha önem kazandığına işaret ederek, insanların doğuştan eşit doğduğu ancak olanaklar, ulaşılamayanlar yüzünden sınıfsal tabakalaşmada uçurumların oluştuğu kapitalist sistemde, toplumsal eşitliği sağlamaya çalışan yegâne kavramın da bu olduğunu belirtti.

Gökçebel, “Toplumsal eşitsizlikleri dengelemeye çalışan, fakirlere dayanma gücü veren kamusal alanlar sosyal devlet anlayışıyla korunmalı, kamusal hizmetler nitelikli ve ulaşılır hale getirilmelidir” dedi.

“Kamu kaynakları yerli ve yabancı doyumsuzlara aktarılmaya devam etmektedir”

Gökçebel açıklamasına şöyle devam etti;

“Gittikçe derinleşen sınıfsal eşitsizlikler ancak bu şekilde azaltılabilir. Toplumların gittikçe asilzadeler ve köleler olarak ayrılmasını tetikleyen kapitalist yapıyı dengeleyen en önemli unsur; kamusal eğitim, sağlık, kamusal parklar, denizler, alanlar, kurumlar vb. kamusal imkanlardır.

Komik veya hiç vergi ödemeyen birkaç multi zenginin karları devlet bütçesini geçerken, geniş kesimler açlığa mahkûm edilmiştir. Buna rağmen kamu kaynakları sürekli yerli ve yabancı bu doyumsuzlara aktarılmaya devam etmektedir.

Anayasa’mızın 38. maddesine göre kıyılar açıkça kamu malıdır. Kamu malı olan kıyılara yüz metreden yakın inkişaf yapılması yasaklanmıştır. Eski yapıların dahi gözden geçirilerek kıyılara erişimin engellenmesi, kamu yararı olmadan özel şahıslarca, şirketlerce kıyıların, denizin halka kapatılması yasaklanmıştır.

“Doyumsuz sermayeye ve iş birlikçilerine dur demelidir”

Yaratılan zenginler, yandaşlar ve yağma, talan düzeni anayasal yapıya tecavüz edilmesi anlamı taşır. Devlet otoritesini kullanan siyasi erk yıllardır bu tecavüze yardımcı olmakta, aracılık etmektedir. Bugün denizler, dağlar, limanlar, doğa, tarım-orman arazileri, halkın malı kurumlar yerli, yabancı sermayeye peşkeş çekilmiştir.

Halkın nefes borusu sürekli daha çok sıkılmaktadır. Halkımız haklarına, kamusal değerlerine sahip çıkmalıdır. Doyumsuz sermayeye ve iş birlikçilerine dur demelidir.

KTOEÖS bu bağlamda Girne Belediyesi’nin son kıyılarının da peşkeşini durdurmak ve kamuya kazandırmak için verdiği mücadeleye tam destek vermektedir.

Kamusal alanların, malların, kurumların yabancı şirketlerin, sermayenin elinden alınmasını, kamusal hizmetlerin nitelikli hale getirilmesinin, ulaşılır yapılmasının önemine dikkat çekmektedir.

Sanayi Holding, KTHY, Peyak, Eti, Hava Limanı, Su, Telefon, Elektrik, Eğitim, Sağlık gibi alanların kamusal olmaktan çıkarılıp zenginlere peşkeş çekilmesi sonuçlarının halkımıza dayattıkları ortadadır. Bu yüzden özelleştirme yerine kamulaştırma politikasının önemini tekrar hatırlatmakta yarar vardır”











Başa dön tuşu