InstagramKıbrısManşetSiyaset

Ülkede 5 gündür Başbakan yok | Vekalet vermedi, basına bilgi geçilmedi

Atanmış Başbakan Ünal Üstel, beş gün önce sabaha karşı sessiz sedasız gittiği İstanbul’dan gün gece yarısı yine sessiz sedasız adaya döndü. Üstel’in gidişi de dönüşü de soru işaretleriyle doluyken, Başbakanlık Basın Bürosu‘nun duyurmadığı, Üstel’in koltuğuna kimin vekalet ettiğinin bilinmediği, Meclis‘in dahi bilgilendirilmediği “sessiz” ziyareti tek bir kişi yazdı

Gidişi de gelişi de “gizli”

Üstel’in İstanbul gezisiyle ilgili cevaplanmayı bekleyen birçok soru bulunuyor. Üstel, geçtiğimiz Perşembe günü sabaha karşı 02.30 uçağıyla apar topar İstanbul’a uçtu. Bu gidiş –tatil dahi olsa– Başbakanlık Basın Bürosu’ndan hiç duyurulmadığı gibi; havaalanı polisi ve VİP’e dahi uçuşa bir iki saat kala telefoniyen bildirildi.

Üstel dün gece 00.30’da adaya döndü. VİP’ten çıkış yaptı. Üstel’i “002” plakalı resmi araçla şoförü karşıladı

Üstel’in 5 gün süren esrarengiz İstanbul ziyaretinin dönüşü de dün gece aynı şekilde gerçekleşti. Üstel, THY970 sefer sayılı uçakla, yine sadece bir iki kişiye haber verilerek gece 00.30 sıralarında adaya döndü.

Prosedür ne? Üstel’in gidişiyle ilgili yapılanlar neler?

Peki normal şartlarda bir Başbakan’ın resmi ya da gayri resmi ziyaret ya da tatil amaçlı yurt dışına çıkmasının prosedürü nedir?

Teamüllere ve zorunlu kurallara göre; Başbakanlık önce bu gidişi Dışişleri Bakanlığı‘na yazılı olarak bildiriyor, sonrasında da Bakanlar Kurulu‘nda konu görüşülerek, gidecek olan Başbakan’ın kendisinin yokluğunda koltuğuna kimin vekalet edeceği belirtiliyor.

Bakanlar Kurulu alınan kararı Meclis’e bildiriyor sonra da kamuya ilan ediliyor. Dışişleri Bakanlığı ise havaalanı polis ve VİP’ine yazılı bilgi verip hazır olmalarını istiyor.

Tüm bunların en önemli amaçlarından biri de; Başbakan’ın yokluğunda ülkede olağanüstü bir durum olduğunda ya da Bakanlar Kurulu’nun toplanarak bir karar alması gerektiğinde; vekalet eden kişiyle bu kararların alınabilmesi ve imza yetkisini kullanabilmesi.

“Aslında ülke tam 5 gündür Başbakan’sız”

Bu prosedür uygulanmadığı gibi; Resmi Gazete‘de de Üstel’in yokluğunda yerine kimin vekalet ettiğine dair herhangi bir karar da yok. Yani aslında ülke tam 5 gündür Başbakan’sız. Ama bu kimsenin dikkatini çekmiyor.

Ayrıca, Üstel’in attığı her adımı, söylediği her cümleyi basına geçen Başbakanlık Basın Bürosu da ziyarete ya da ziyaretin içeriğine dair basına tek kelime bilgi geçmiş değil. Yani bu ziyaret bilinçli olarak kamuya da hiç duyurulmadı.

Hatta, Üstel’in yokluğunda yerine vekalet etme ihtimali olan Başbakan Yardımcılarından Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Fikri Ataoğlu’nun da yine aynı günlerde İstanbul’da olduğu hatta TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile görüştüğü basına yansımıştı.

Ziyareti sadece bir kişi biliyor

İlginç olan detay ise hiçkimsein haberi olmayan ve adeta bilinçli şekilde gizlendiği anlaşılan bu ziyaretten, sadece bir kişinin haberi olması ve onun haber sitesinde yer alması.

Haber sitesinde yer alan haberin kapak görseli

İlgili haber sitesi, TV2020‘nin de sahibi olan Merit otellerinin sahibi Besim Tibuk‘la yaptığı haftalık “Besim Tibuk’la Sohbetler” adlı programıyla bilinen Gazeteci Hasan Erçakıca‘nın “www.vekibris.com” adlı sitesi.

Başbakanlık Basın Bürosu’nun dahi bilgi vermediği (Belki de bilmediği), Meclis’in bilgilendirilmediği, kimsenin içeriğinden haberi olmadığı, gerek ana akım gerekse diğer hiçbir medya kuruluşunda yer almayan ziyaretini de ziyaretin içeriğini de yazan Erçakıca’nın sitesinde, haberle ilgili bilgilerin de “İstanbul’dan alındığı” belirtildi ve Üstel’in “enerji konulu görüşmeler” için gittiği yazıldı.

Haber linki: https://www.vekibris.com/basbakan-ustel-ankara-ve-istanbulda-enerji-konulu-temaslar-yapiyor/

Hatta haberde; İstanbul gidiş, İstanbul dönüş uçuşu yapan Üstel’in, arada Ankara‘ya gittiği de söylendi ancak İstanbul’dan Ankara’ya geçeceği belirtilen Üstel yine İstanbul’dan dönüş yaptı.

Haberde iddia edildiği gibi; Üstel’in Ankara’ya gidip gitmediği, AKSA yetkilileri ile görüşüp görüşmediği de bilinmiyor.

Mare Monte ve Kervansaray’ın peşkeşinin konuşulduğu bir dönemde…

Tüm bu soruların yanında, Üstel’in İstanbul’da kiminle ve ne için görüşme yaptığı da bilinmiyor.

Ancak Mare Monte ve Kervansaray plajlarının Besim Tibuk’un sahibi olduğu Net Holding‘e peşkeş çekilmek istendiği ve bunun kamuoyundan büyük tepki aldığı bu günlerde, Üstel’in ziyaretinin; Tibuk’la yakınlığıyla bilinen bir kişinin, pek de bilinir olmayan haber sitesinde yayınlanması da akılları karıştıran bir diğer nokta olarak havada duruyor.

Net Holding’in İstanbul Beşiktaş’ta da bir ofisi olduğu da biliniyor.

Cevapsız sorular…

Üstel’in ziyaretinin amacı, neden gizlice yapıldığı, basına neden haber verilmediği, yerine birinin vekalet edip etmediği soruları da hükümetten cevap bekleyen sorular arasında.

BAŞBAKAN ÜSTEL, ANKARA VE İSTANBUL’DA ENERJİ KONULU TEMASLAR YAPIYOR

Haber: Pınar Barut
Fotoğraflar: Enes Uyanık











Başa dön tuşu