InstagramKıbrısSürmanşetYaşam

İlseven: Yol kenarındaki kuru otlar yangına sebep olabilir, Karayolları ve Belediyeler göreve

Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA) Başkanı İlkay İlseven, yangın risklerine işaret ederek, 6/1979 sayılı “Arazi Yangınları ile Mücadele Yasası” uyarınca, Karayolları Dairesi‘nin yollardaki otları, Belediyelerin de yolların iki tarafındaki ve yerleşim yeri içindeki boş arazilerdeki kuru otları temizlemesi, yaz ayları boyunca araçların ormanlara girmesinin de yasaklanması gerektiğini söyledi

İlseven: Tehlike çanları çalıyor, tedbirli olunması gerekiyor

Vakıf adına yazılı açıklama yapan İlseven, Leymosun bölgesinde çıkan ve günlerce kontrol altına alınamayan, ağaçlar yanında birçok canlının hatta insanların bile ölmesine sebep olan yangının, tehlike çanlarının çalmaya başladığını ve tedbirli olunması gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi.

İlseven, “27 Haziran1995’te Girne’nin Malatya köyünde başlayan yangın felaketinde, Beşparmak dağlarımızda yaklaşık 25 kilometre uzunluğunda ve 6 Km. genişliğinde, 8069 hektar ormanımız yanmıştı. 2021’de nerdeyse aynı zaman diliminde güneyde çıkan ve günlerce kontrol altına alınamayan yangında, ilk açıklamalara göre 55 km karelik orman kül olmuştur” dedi.

“Ülkemiz yaz aylarında yüksek yangın riski altındadır”

İlseven açıklamasına şöyle devam etti;

“Ormansız ve ağaçsız bir dünyada insanların yaşaması mümkün değildir. Bu nedenle dünyanın neresinde olursa olsun, tüm ormanlar insanların ortak değeridir ve tümünü etkilemektedir ve orman yangını gibi felaketler karşısında, tüm ülkeler, hele komşu ülkeler dayanışma içinde olmalıdır.

Ülkemizin kurak iklim kuşağında olması nedeniyle ormanlarımız, yaz aylarında geçmişten günümüze yüksek yangın riski altındadır.

Son yıllarda küresel ısınmanın şiddetinin ve kavurucu sıcakların artması, yangın tehlikesinin daha da artmasına sebep oldu. Bu nedenle yangından korunmak ve yangınla mücadele konusunda, gerekli tüm önlemleri almalıyız ve yaz ayları sonuna kadar aksatmadan devam ettirmeliyiz.

Yangınla mücadele başarısının düşmesine sebep olan faktörler;

Ülkeden yardım sağlama olanağına sahip olmasına rağmen kuzeyde ve güneyde yangınların günlerce kontrol altına alınamaması, bu konuda biraz daha dikkatli olmamızı gerektirir. Yangın sorunu yaşanan tüm ülkelerde yangın sezonunda, 24 saat görev yapan ilk müdahale ekipleri oluşturulur.

KKTC’de de yasa gereği ekipler kurulur. Fakat istihdamlarda maalesef politik hesaplar devreye girer ve amaca hizmet etmeyen oluşumlar ortaya çıkar.

Bu da yangınla mücadele başarısının düşmesine sebep olur. Bu nedenle yangın ekiplerinin oluşturulmasında, geçmişte görev yapan deneyimli kişilerin istihdamına özen gösterilmeli.

Ayrıca arazöz, su tankeri, dozer ve yangın söndürme gibi ağır iş araçlarının kullanılmasında kadrolu teknik eleman istihdam edilmelidir. Yangın gözetleme kuleleri ve ormanlara kurulan kamera sistemi, aksatılmadan devrede olmalıdır.

Yangınla mücadelede başarının sırrı hızlı ve erken müdahaledir. Yangına ne kadar erken müdahale edilirse yangını söndürmek o kadar kolay olur. Yeni başlayan yangını bir kişinin bile kolayca söndürmesi mümkündür.

Ancak büyüyen ve kontrolden çıkan yangının on binlerce kişi tarafından bile söndürülmesi zorlaşmaktadır.
Bu yıl Türkiye’den sağlanan yangın helikopteri, yangınla mücadelede olumlu rol oynamıştır. Fakat bizim de görevlerimizi yapmamız gerekir.

Orman yangınlarının yaklaşık %98’i insanlardan kaynaklanır. Bu nedenle tüm vatandaşlar ormanların hepimizin ortak malı olduğunun bilincinde hareket etmeli, korunmasına özen göstermelidir.

“Benzer felaketle karşılaşmamak için hazırlıklı olmalıyız”

Yollarda seyahat eden vatandaşlarımız, kesinlikle araçlarından sönmemiş sigara izmariti atmamalı; Elektrik kurumu, ormanların içinden geçen elektrik hatlarını acilen kontrol etmeli ve dallara temas eden kablo varsa, gereken düzeltmeyi yapmalıdır; ormanlarda ve ormanlara yakın arazilerde ateş yakılmamalı.

Zaten halen yürürlükteki yasaya göre yaz mevsiminde ateş yakmak yasaktır; yürürlükteki ‘6/1979 sayılı Arazi yangınları ile mücadele yasası uyarınca, Karayolları Dairesi acilen yollardaki otları temizlemelidir; Belediyeler sorumluluk alanlarında bulunan yolların iki tarafındaki ve yerleşim yeri içindeki boş arazilerdeki kuru otları temizlemeli, bu yıl kavurucu sıcaklardaki olağanüstü artış dikkate alınmalı ve yaz ayları boyunca araçların ormanlara girmesi yasaklanmalı. Ayrıca girişleri engelleyici önlemler alınmalıdır.

Ormanların gözetlenmesi havadan ve karadan devriye görevi ile daha ciddi bir şekilde yapılmalı; Kısaca belirtmek gerekirse güneydeki orman yangınından, gereken dersi almamız ve benzer felaketle karşılaşmamak için hazırlıklı olmalıyız”











Başa dön tuşu