InstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

Yarkıner: GKK da PGM de bize cevap vermedi, istasyonlar UBP yandaşlarına havuç için kullanıldı

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ayer Yarkıner, can kayıplarıyla sonuçlanan ve son günlerde sayısı artan trafik çarpışmalarında, Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) Ulaştırma Bakanları ve Başbakanlık‘ları ile Polis Genel Müdürlüğü‘nün (PGM) sorumlulukları, toplantıları yapılan anca gerçekleştirilmeyen projeleri ve “peşkeş çekilmek istenen araç muayene istasyonlarıyla” ilgili öyle şeyler anlattı ki…

Yarkıner: ‘KKTC’deki ilkel mevzuatlarla çağdaş mevzuatlar arasında doku uyuşmazlığı var, 2018-2020 yılında standartlar belirlendi ama…

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yarkıner, son günlerde birçok inanın ölümüyle sonuçlanan trafik çarpışmalarına işaret ederek, çarpışmaların sebebinin “ilgisizlik” olduğunu söyleyerek, ‘KKTC’deki ilkel mevzuatlarla çağdaş mevzuatlar arasında doku uyuşmazlığı olduğunu belirtti.

Yarkıner, “Bu yolların standartı ile araçların standartı ve yasa-tüzük maddelerinin birbiriyle uyumu yok. 2018-2020 yılları arasında; yollar-araçlar-yasal mevzuat uyumu için AB, Türkiye ve BM normları mukayese edilerek taslak mevzuatlar hazırlandı. Alınan tedbirlerin ve uyum mevzuatlarındaki standartların denetimleri, araç muayene istasyon standartları ile yol denetim standartları belirlendi” dedi.

“Ülkenin en büyük geliri olan istasyonlar, UBP tarafından yandaşlarına havuç için kullanıldı”

Araç muayene istasyonlarının kurulumu için bütçesel kesif (26 milyon TL) yapıldığını, teknik donanım ve personel sayı ve niteliklerinin belirlendiğini, muayene istasyonlarının 10 yıl süreli “yap-işlet-devret” ihalesi için teknik şartların, rekabetçi teklif koşullarının, asgari gelir limitinin, güvenilirlik kriterlerinin, idari şartlar ve sözleşme örneğinin, şaibesiz ve şeffaf usulde ihale koşulları ile muayene istasyonlarının denetimlerinin, ilgili regülasyonlarının da ihale dosyasına koyulduğunu anlatan Yarkıner, 2020 yılının başlarında Başbakanlık’ta, dönemin Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Bağzıbağlı ile yaptıkları toplantıyı hatırlattı.

O dönemin hükümetinin de büyük ortağı olan UBP temsilcilerinin, bu işi nasıl “yapamayacaklarını” belirttiklerini söyleyen Yarkıner, “Bilahare ülkenin en büyük geliri olan istasyonlar, UBP tarafından yandaşlarına havuç için kullanıldı” dedi.

“Girne-Lefkoşa-Girne yolunun ağır araç trafiğine açılmasını Mahkemeye taşıdık ve yanlış kararı geri aldırttık, polis burada ‘üç mayunu’ oynuyor”

O dönem yaptıkları çalışmalara önderlik eden dönemin Müsteşarı Bağzıbağlı’yı en içten saygı ve sevileriyle anan, sağlık ve iyilik temennilerini ileten Yarkıner, Bağzıbağlı’nın görevden alındığını ve şu anda yurdundan çok uzak olduğunu belirtti.

“Bilahare Resmiye Canaltay‘ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde, sanki dağ yolu tamammış gibi ikinci ve daha riskli bir yol olma pahasına Girne-Lefkoşa-Girne yolu ağır araç trafiğine açıldı. Konuyu Mahkemeye taşıdık ve yanlış kararı geri aldırttık” diyen Yarkıner, şu anda trafik polisinin bu yoldaki ağır araç kullanımı ile ilgili görevini yerine getirirken de “üç maymunu” oynadığını savundu.

“Arıklı’nın, sıcak para akışının olduğu araç muayene istasyonlarını özele peşkeş çekmek istediğine dair emare ve duyumlarımız var”

Bu vesile ile Polis Genel Müdürlüğü’nü de bir kez daha bilgilendirmek istediğini söyleyen Yarkıner, burada meydana gelecek bir çarpışmada onlarca hayatın kaybedileceğini, bu yolun güvenlik zafiyeti nedenlerinden birisinin de polisin denetim yapmaması olduğunu dile getirdi.

Yarkıner, “Araç muayene istasyonları ülkenin en güzel sıcak para akışının olduğu kamusal hizmetidir. Mevcut Ulaştırma Bakanı da (Erhan Arıklı) bu istasyonları devletin bünyesinden almak yani peşkeş çekmek için pusuda bekliyor. Zamanı gelince havuç gibi kullanabileceğinin emareleri ve duyumları var. Üstelik keşif bedelinin de üzerinde” iddiasında bulundu.

“GKK da PGM de bize cevap vermedi, PGM ayrıca verdiği randevuya katılmadı”

Muayene istasyonlarının ‘KKTC’nin kendi imkanlarıyla çalıştırabileceği tesisler olduğunu, bir kısım siyasilerin ve/veya siyasi kadrolardakilerin kendi yetersizlikleri nedeniyle, bu tesislerin resmi kurumlarından bünyesinden alınmasına engel olunması gerektiğini vurgulayan Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ayer Yarkıner, bu konuyu yakından takip ettiklerini de kaydetti.

Açıklamasında etiketlediği Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay ve Gazeteci Ali Baturay‘a hitap ederek, “Odamız sıfır can kaybı hedefi ile birçok açıklama yapmış ve sempozyum düzenlemiş, siz de katılarak bizi onurlandırmıştınız” diyen Yarkıner, geçtiğimiz Mart ayında Ercan-Gaziköy yolunda Sadık Özcan Topkayalı‘nın hayatını kaybettiği trafik çarpışmasındaki çöp kamyonunun ve dört yabancı uyruklu kişinin hayatını kaybettiği trafik çarpışmasındaki araçların teknik incelemesini yapmaları için Polis Genel Müdürlüğü’ne yazı yazdıklarını belirtti.

Yarkıner, “Ayrıca Güvelik Kuvvetleri Komutanlığı’na da (GKK) bilgi verdi. Hala cevap vermediler. Ölümle sonuçlanan çarpışmalarla ilgili 2017 yılından bu yana; alkol, dikkatsiz sürüş ve uyuşturucudan kaynaklanmayan ölümlü çarpışmalar hakkında polise bilgi vermek istedik, Polis Genel Müdürlüğü Trafik Şubesi, verdigi randevuya katılmadı” dedi.

Trafik Güvenlik Komisyonu diye bir komisyon var, son 10 yılda hangi kararları aldı, açıklayın”

Kurumların bazı görevlerine atanan kişilerin, o görevi yapabilecek sorumlulukta, nezakette ve bilgi birikimde olmaları gerektiğine vurgu yapan Yarkıner, Trafik Güvenlik Komisyonu diye bir komisyon olduğunu ve son 10 yılda o komisyonda alınan kararların yayınlanmasını istedi.

Yarkıner, “Polis Genel Müdürlüğü kendi personelini kaybetti, ihmalleri araştırıp bulsunlar, kuru kuru acıları paylaşmasınlar ve bunu da ‘dikkatsiz sürüş’ diye geçiştirmesinler. Organik yapısındaki kadrolara uygun nitelikli personel ataması yapsınlar. Dağ yolunda ve Girne-Lefkoşa-Girne yolunda üç maymunu oynadıkları sürece hiçbir açıklamaları inandırıcı olmayacak” ifadelerini kullandı.

Hazırlayan: Haber Merkezi











Başa dön tuşu