InstagramKıbrısManşet

Dizdarlı: Vicdan ve din özgürlüğü KKTC Anayasası’nın 23’üncü maddesinde düzenlenmiştir

Yüksek Yönetim eski Denetçisi (Ombudsman), Emekli Yargıç Emine Dizdarlı, Apostolos Andreas Manastırı‘nda geçtiğimiz gün yapılan tacizin basit bir suç olmadığını, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi‘yle güvence altına alınan hakkın ihlali olduğunu ve kişinin 1 yıla hapislikle cezalandırılabileceğini, Anayasa‘nın ilgili maddeleriyle açıkladı

Dizdarlı: Her şahıs düşünme, vicdan ve din hürriyetine sahiptir

Sosyal medya hesabından “Apostle Andreas Manastırı olayının hukuki boyutunu” başlıklı bir açıklama yapan Dizdarlı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (European Convention on Human Rights) temel metninin; insan hakları ve özgürlüklerini güvence altına alan veya koruyan bir sözleşme olduğunu, söz konusu sözleşmenin 9’uncu maddesine göre; her şahsın düşünme, vicdan ve din hürriyetine sahip olduğunu belirtti.

Dizdarlı, “1950 Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ek 1’inci protokol ile birlikte Anayasa’mızın 90’ıncı maddesi hükümlerinde öngörüldüğü koşula uygun olarak; 39/1962 sayılı yasa ile Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından kabul edilmiş ve kabul olunduğu tarihte yürürlükte olan 90’ıncı maddeye muadil 1960 Anayasası’nda 196’ncı madde olarak yer almıştır” dedi.

“Vicdan ve din özgürlüğü KKTC Anayasası’nın 23’üncü maddesinde düzenlenmiştir”

Dizdarlı şöyle devam etti;

“Sözü edilen 39/62 sayılı yasa, yürürlükte olan Anayasa’mızın geçici 4’üncü maddesine göre hâlen yürürlüktedir ve uygulamakla yükümlü olduğumuz mevzuat arasında yer almaktadır.

Anayasa Mahkemesi’nin birçok kararında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin iç hukukumuzun bir parçası olduğu kabul edilmiştir. Bilindiği üzere vicdan ve din özgürlüğü KKTC Anayasası’nın 23’üncü maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, herkes vicdan, dini inanç ve kanaat özgürlüğüne sahiptir.

“Bu hadise basit bir rahatsızlık veya taciz olayı değildir”

Ülkemizdeki yasal mevzuat göz önünde bulundurulduğunda; Apostle Andreas Manastırı’nda meydana gelen hadise sadece basit bir rahatsızlık veya taciz olayı değildir.

Fasıl 154 Ceza Yasası’nın dördüncü kısmı ‘Din Aleyhine Suçlar’ı içermektedir. Mezkur yasanın 138’inci maddesi dinlere hakareti, 139’uncu maddesi dinsel toplantıları rahatsız etme, 141’inci maddesi dinsel duyguları incitmek niyetiyle söz atma ve 142’inci maddesi ise dine hakaret eden yayınlar ile ilgili cezaları düzenlemektedir.

“Kişi bir yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir”

Özellikle 141’inci maddesi tahtında tasarlanmış bir niyetle herhangi bir kişinin dinsel duygularını incitmek amacıyla, herhangi bir söz sarf eden veya o kişinin işitebileceği bir ses çıkaran veya onun görebileceği herhangi bir hareket yapan kişi suç işlemiş olur ve bir yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Apostle Andreas Manastırı’nda yapılan eylem sadece hafif bir suç olmayıp Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından güvence altına alınan hakkın ihlalidir.











Başa dön tuşu