EkonomiInstagramKıbrısManşet

Masraflar 7 bin TL’yi buluyor: Çocuklar kendi aralarında kıyafet değiş-tokuşuna başladı

Eylül’de yeni eğitim-öğretim yılı başlayacak… Sözde “devlet okulları“nda okuyan çocukları için binlerce lirayı bulan okul kıyafetlerini almak ve “devletin” bütçe ayırmadığı okullara “bağış” adı altında para vermek zorunda bırakılan veliler, şimdilerde bir de çocuklarının çağdaş ve laik eğitim alacağından endişe ediyor. Tüm bunlara ses çıkarmak isteyen aileler sosyal medyada örgütlendi, eylem planlamaya başladı

Çocuğu “devlet” okuluna başlatmak 7 bin TL’yi geçiyor

Kıbrıs’ın kuzeyinde her yeni eğitim-öğretim yılı öncesi yaşanan tartışmalar bu yıl hem ekonomi hem de laik eğitim sistemine yapılan müdahaleler etrafında bir kez daha başladı.

Sadece okul kıyafetleri için 4 bin TL üzeri bir harcama yapmak zorunda bırakılan veliler, 2 bin TL civarı da kırtasiye malzemesi almak zorunda.

Ancak masraflar bununla sınırlı değil. ‘Devlet’in bütçe ayırmaması nedeniyle tuvalet kağıdının dahi alınamadığı okullardaki okul aile birlikleri, velilerden “okul giderleri” adıyla 400 ila 1000 TL arasında değişen ve adına “bağış” denilen ücretleri talep ediyor.

Çocuklar kıyafet değiş-tokuşuna başladı

Adı “devlet okulu” olan okullara çocuğunu göndermek isteyen bir ailenin sadece okula başlaması için toplamda yapacağı masraf minumum 7 bin TL’yi buluyor.

Bu sırada ailelerinin maruz bırakıldığı durumu gören çocuk yaşta ekononmi yapmak zorunda bırakılan ortaokul ve liseli çocuklar, bir üst ve bir alt sınıfta okuyan arkadaşlarıyla kıyafet değiş-tokuşu yapmaya başladı.

Aileler sosyal medyada örgütlendi

Aileler artık sadece maddi konulardan, bina, sınıf, araç-gereç ve alt yapı eksiklerinden değil çocuklarının laik ve çağdaş eğitim alamayacak olmasından korkuyor.

Çünkü Eğitim Bakanlığı’nın, laik eğitim yapısına dabe indiren yasa dışı Kur’an kurslarına izin vermesi ile başlayan süreç ders kitaplarına dini sembollerin ve hem gerici ve hem de kadını aşağılayan aile modellerinin övüldüğü ibarelerin koyulmasıyla devam ediyor.

Veliler, ders kitaplarının dün basına yansıyan bölümleri üzerine sosyal emdyada örgütlenmeye başladı. Laik ve Demokratik Eğitim İçin Mücadele Hareketi” adlı sayfa altında toplanmaya başlayan aileler, eylem yapmayı da düşünüyor. (Sayfaya BURADAN ulaşabilirsiniz)











Başa dön tuşu