InstagramKıbrısKültür&SanatSürmanşet

Björnsson: Ada kültürünün nesiller boyu devam etmesine destek vermekten gurur duyuyoruz

Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Kültürel Miras Teknik Komitesi (KMTK) tarafından finanse edilen bir proje kapsamında, Mağusa’daki ikonik Othello Kulesi/Kalesi, katılımcıları zamanda yolculuğa çıkaran büyüleyici ve eğitici bir etkinliğe ev sahipliği yaptı

Othello Kalesi’nde zamana yolculuk

UNDP’den yapılan açıklamada, “Hikâye Anlatımı ve Sanal Gerçeklik” etkinliği 10-14 yaş arası çocuklara yönelik hazırlandı ve tarih, hikâye anlatımı, etkileşimli bir eğlence ve yaratıcı oyunların sürükleyici bir karışımını sundu.

2023 yılındaki Avrupa Günü’nde gerçekleştirilen “Dijital Miras” yarışmasının kazananları, Kıbrıs’ın kültürel miras alanlarından birine doğru bir yolculuğa çıkmak üzere bu duygu yüklü etkinlikte bir araya geldi.

KMTK’nin Kültürel Miras Genç Elçileri ile uzman bir hikâye anlatıcısı tarafından kolaylaştırıcılığı yapılan bu iki toplumlu etkinlik, adanın ortak tarihini ve kültürel zenginliğini kutladı tanıtarak temas ve dostlukları geliştirdi.

Etkinliğe katılan Avrupa Komisyonu Reform Genel Müdürlüğü Direktör Yardımcısı ve Kıbrıs Çözüm Destek Birimi Başkanı Kjartan Björnsson, Kıbrıs’ın kültürel mirasının önemli bir anıtını, başta çocuklar olmak üzere tüm Kıbrıslılar için daha erişilebilir hale getirmek amacıyla dijital araçların kullanılmasından duyduğu heyecanı dile getirdi.

Björnsson: Ada kültürünün nesiller boyu devam etmesine destek vermekten gurur duyuyoruz

Björnsson, “Avrupa Birliği, adanın zengin kültürünün nesiller boyu devam etmesini sağlamak için gerekli desteği vermekten gurur duymaktadır” dedi.

Khaydarov: Geçmiş ve bugün arasında bir köprü kuruyoruz

UNDP Kıbrıs Direktörü Jakhongir Khaydarov ise şunları ekledi;

“Bu etkinlik Kıbrıs’ın kültürel mirasının korunması ve tanıtılması konusunda ne kadar kararlı olduğumuzu göstermektedir. Bu gibi yenilikçi iş birlikleri sayesinde geçmiş ve bugün arasında bir köprü kuruyor, gençlerimiz arasında anlayış ile takdiri teşvik ediyoruz”

Katılımcılar, Othello Kalesi’nin tarihi cazibesi ile Sanal Gerçekliğin modern teknolojik yeniliklerini harmanlayan bir deneyim yaşadılar.

Katılımcılar adanın zengin geçmişini yepyeni bir boyutta deneyimledi

Gelişmiş Sanal Gerçeklik teknolojisi, katılımcıların cyprusdigitalheritage.com web sitesi aracılığıyla Kıbrıs’taki çeşitli kültürel miras alanlarını sanal olarak keşfetmelerine olanak tanıdı ve böylelikle katılımcılar adanın zengin geçmişini yepyeni bir boyutta deneyimledi.

Yüzlerce yıl sonra bile Venedik Aslanı’nın gölgesinde kalenin kapılarından içeriye girildiği zaman önemi, o dönem ve gizem duygusu açıkça görülüyor. Kale, sur duvarları, bağlantı duvarları ve geriye kalan dört kuleden (orijinalinde sekiz taneydi) oluşmaktadır.

Bunların hepsi farklı düzeyde yıpranmış durumdadır; kimisi harabe, kimisinin ise duvarları ve tonoz çatısı yerinde durmaktadır. Anıt, iç içe geçmiş iki yapıdan oluşmaktadır. 1492’den kalma dış Venedik tahkimatı, 14. yüzyıldan kalma daha eski Lüzinyan tahkimatının etrafına inşa edilmiştir.

“Çökmelerin meydana geldiği yerler güçlendirildi”

Mayıs 2014’te başlayan ve Temmuz 2015’te tamamlanan koruma çalışmaları, esas olarak duvarlar, kemerler ve diğer sağlam olmayan kısımlarda acil duvar stabilizasyon çalışmalarına odaklanmıştır. Yıllar içinde kayıpların/çökmelerin meydana geldiği yerler güçlendirilmiştir.

Kule/Kale’ye en çok zarar veren nedenlerden biri olan suyu kanalize etmek ve uzaklaştırmak için uygun bir drenaj sistemi inşa edilmiştir. Gelecekte yağmur suyunun sızmasını önlemek için uygun malzemelerle yeni çatı katmanları kurulmuştur.

Ziyaretçilere yönelik bilgilendirmenin yanı sıra zemin katta engelli erişimi ve onlara yönelik tuvalet olanakları da sağlanmıştır. Burası Temmuz 2015’te yeniden halka açılmıştır. Proje, Avrupa Birliği tarafından finanse edilmiş ve Kültürel Miras Teknik Komitesi’yle işbirliği içinde UNDP tarafından yürütülmüştür.

***

Daha fazla bilgi ve basından gelecek sorular için lütfen UNDP ile iletişime geçiniz:

Eleni Panayiotou, İletişim Sorumlusu
E-posta: [email protected]
Tel: +35799368879/+905488684602

Gülten İnan, İletişim Asistanı
E-posta: [email protected]
Tel: +357 99 061560/+905488684603

Kültürel Miras Teknik Komitesi

Kültürel Miras Teknik Komitesi, adanın ortak mirasının korunması için karşılıklı olarak mutabık kalınan mekanizma doğrultusunda çalışmalarını yürütmektedir. Danışma Kurulu, 2009 yılında Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin kararıyla kurulmuş ve iki lider tarafından Komite’nin danışma organı olarak onaylanmıştır.

Kurulun amacı Kıbrıs’ın taşınmaz kültürel mirasını korumak, muhafaza etmek ve muhafaza edilmesini, fiziksel olarak korunmasını ve restorasyonunu (araştırma, inceleme ve etüt de dahil) kolaylaştırmaktır. Bu mekanizma, koruma çalışmalarının pratik açıdan siyasi olmayan bir şekilde ele alınmasına ve böylece sahadaki durumu iyileştirmek için pratik önlemler getirilmesine olanak tanır.

İletişim için: on Facebook on Instagram

Avrupa Birliği

389/2006 sayılı Konsey Tüzüğü’nü temel alarak hazırlanan Kıbrıs Türk toplumuna yönelik AB Yardım Programı’nın amacı: Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik kalkınmasını destekleyerek,  adanın ekonomik entegrasyonuna, iki toplum arasındaki temasların yanı sıra AB ile temasların geliştirilmesine ve (topluluk müktesebatı olarak da bilinen) AB yasalarına uyum hazırlıklarına özel bir vurgu yaparak Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine katkı sunmaktır.

Daha fazla bilgi için lütfen aşağıdaki sayfaları ziyaret edin:

Aid Programme for the Turkish Cypriot community (europa.eu)
EU Infopoint on Facebook – http://www.abbilgi.eu/en – http://www.abbilgi.eu/tr/

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)

UNDP, Kıbrıs’ta barış inşa sürecine katkıda bulunmayı, desteklemeyi ve bir dizi güven artırıcı önlem uygulayarak Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türkler arasındaki işbirliğini geliştirmeyi amaçlamaktadır.

İletişim için: UNDP Cyprus (@UNDPCY) / Twitter | on Facebook | on Instagram|
Kaynaklar: https://www.undp.org/cyprus











Başa dön tuşu