InstagramKıbrısSürmanşetYaşam

Björnsson: 128’den fazla kültürel miras, 25 milyon Euro’luk finansmanla topluma kazandırıldı

Kalo Chorio/Vuda Camii‘ndeki koruma çalışmaları, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen proje kapsamında, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin (KMTK) katkısıyla tamamlandı

Björnsson: 128’den fazla kültürel miras 25 milyon Euro’luk finansmanla topluma kazandırıldı

UNDP, Avrupa Komisyonu’nun, diplomatik misyon temsilcileri, halk, UNDP ve KMTK’nin katılımıyla etkinlik
düzenlenleyerek, “Kıbrıs için büyük önem taşıyan kültürel miras anıtlarına destek” çerçevesinde Kalo Chorio/Vuda Camii’ndeki koruma çalışmalarının tamamlandığını duyurdu.

Etkinliğe katılan Avrupa Komisyonu Reform Genel Müdürlüğü Direktör Yardımcısı ve Kıbrıs Çözüm Destek Birimi Başkanı Kjartan Björnsson şunları söyledi;

“Teknik komite, UNDP ve AB’nin iş birliği sayesinde adanın ortak kültürel mirası korunmaya devam ediyor. 2012 yılından bu yana ada genelinde 128’den fazla kültürel miras alanı KMTK ve UNDP tarafından Avrupa Birliği’nin sağlamış olduğu yaklaşık 25 milyon Euro’luk finansmanla topluma kazandırılmış, yapısal olarak desteklenmiş, fiziksel olarak korunmuş ya da restore edilmiştir”

Khaydarov: Bu proje sadece tarihi bir mekânı canlandırmakla kalmıyor

UNDP Kıbrıs Direktörü Jakhongir Khaydarov ise teşekkürlerini belirterek şunları söyledi;

“Kalo Chorio/Vuda’daki caminin koruma çalışmalarının tamamlanması, Kıbrıs’ın kültürel mirasının korunmasına
yönelik devam eden uğraşlarımızda önemli bir dönüm noktasıdır. Bu proje sadece tarihi bir mekânı canlandırmakla kalmıyor, aynı zamanda toplumlar arasında daha derin bir birlik ve anlayış duygusunu da teşvik ediyor. Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin kararlılığı ile beraber Avrupa Birliği’nin desteği, ortak geçmişimizin gelecek nesiller için korunmasında kolektif çalışmanın önemine vurgu yapmaktadır”

Ktoris: Buralara saygı göstererek ortak insanlığımızı ve bağları onurlandırmış oluruz

KMTK Kıbrıslı Rum Eşbaşkanı Dr. Sotos Ktoris her toplumun dini anıtlarına tereddütsüz saygı gösterilmesi
ve bunların sadece ibadet yerleri değil, aynı zamanda ortak hafıza, tarih ve kimlik taşıyıcıları olduğunun
kabul edilmesinin şart olduğunu belirtti, “Buralara saygı göstererek, ortak insanlığımızı ve bağları
onurlandırmış oluruz” dedi.

Tuncay: Bunları korumak hepimizin ortak sorumluluğudur

KMTK Kıbrıslı Türk Eş Başkanı Ali Tuncay da “Vuda camisinin, zengin kültürel geçmişimizin parlak bir hatırlatıcısı ve ortak mirasımızı korumanın, sadece kendimiz için değil, gelecek nesiller için de müşterek sorumluluğumuz olduğunu” vurguladı.

“Bunlar adamızın ve insanlığın paha biçilmez unsurlarıdır” diyerek “kültürel mirasın, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında en çok ihtiyaç duyulan karşılıklı güvenin geliştirilmesi için önemli bir araç oldugunu” belirtti. “Dolayısıyla birbirimizin kültürel mirasına saygı göstermek ve bunları korumak hepimizin ortak sorumluluğudur” diye ekledi.

Kalo Chorio/Vuda Camisi

Kalo Chorio/Vuda Camisi’ne ilişkin ilk tarihi kayıt 1882 yılına aittir. O dönemde minare inşa etmek maliyetliydi ve sadece varlıklı köylüler minare yaptırabiliyordu.

Minare yapımı için para toplanması gerektiğinden, minareler genellikle yapılara sonradan ekleniyordu. Kalo Chorio/Vuda camisinin minaresinde, inşasıyla ilgili bir anı levhası bulunmaktadır. Bu levha üzerindeki tarih Kasım 1923’tür. İnşaat, Silahtar Hüseyin Hamid’in bağışlarıyla tamamlanmıştır.

İletişim için: UNDP Cyprus (@UNDPCY) / Twitter | on Facebook | on Instagram|
Kaynaklar: https://www.undp.org/cyprus











Başa dön tuşu