InstagramKıbrısManşetSiyaset

Tatar kaybetti, gazetecilik kazandı! Bağımsız Kıbrıs Türk Mahkemeleri Tatar’ı mahkum etti!

Özgür Gazete, atama Cumhurbaşkanı Ersin Tatar‘a karşı açtığı davayı kazandı, Mahkeme Tatar’ın gazetemize tazminat ödemesine hükmetti. Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Pınar Barut, bu dava sonucunun Kıbrıs Türk basını ve gazeteciler için büyük bir kazanım olduğu vurguladı

Bağımsız Kıbrıs Türk Mahkemeleri Ersin Tatar’ı mahkum etti!

Dönemin Başbakanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar, 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde “İşte Müdahalenin Fotoğrafları” başlıklı manşet haberiyle, kendisi ve bazı Bakanların, dönemin TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın ekibiyle yaptığı gizli görüşmeleri fotoğraflayan ve Kıbrıs Türk toplumunun iradesine ve seçimlere nasıl müdahale edildiğini belgeleyen Pınar Barut ve Özgür Gazete aleyhine söyledikleri nedeniyle tazminata mahkum oldu.

Barut’un açtığı davayla, bağımsız Kıbrıs Türk Mahkemelerinde yargılanan Ersin Tatar, mahkum edildi ve gazeteye tazminat ödemesine hükmedildi.

Barut: Biz sadece gazetecilik yaptık

Mahkeme çıkışı davanın avukatı Mine Atlı ile basına açıklamalarda bulunan Barut, kararın Kıbrıs Türk basını ve gazetecileri için çok önemli olduğunu söyleyerek, Kıbrıs Türk toplumunun iradesine ve seçimlerine karşı yapılan müdahaleleri, gizli görüşmeleri fotoğraflarıyla belgeleyerek, sadece gazetecilik faaliyeti yaptıklarını hatırlattı.

Mine Atlı (solda), Pınar Barut (sağda)

Barut, “Dönemin Başbakanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar ise birçok ödül de kazanan haberimizin karşılığında bize, ‘dış mihraklar, vatan hainleri, dış istihbarat örgütleriyle bağlantılı olan kişiler’ diyerek birçok suçlamada bulunmuş ve aslında güveliğimizi tehlikeye atmıştı” dedi.

“Bu uğurda katledilmiş veya susturulmuş çok sayıda gazeteci var”

Barut açıklamasına şöyle devam etti;

“Biliyorsunuz ki dünyanın birçok yerinde siyasiler ve güç odakları haklarında yapılan haberleri beğenmedikleri zaman gazetecileri hedefe koyabiliyor. Bu hedef göstermede de birileri gazetecilerin hayatlarına maddi veya manevi tüm varlıklarına karşı şiddet içeren suçlar işleyebiliyor.

Bu uğurda hayatını kaybetmiş, katledilmiş, meslekten uzaklaştırılmış veya susturulmuş çok sayıda gazeteci var.

Ersin Tatar’ın o dönemki bu açıklamalarından sonra bizler Özgür Gazete olarak ciddi tehditler aldık, baskılar gördük. Hem mesleğimiz açısından hem de güvenliğimiz açısından ciddi bir tehlike yaşadık. Bunun için bir dava açtık.

“Siyasiler beğenmedikleri haberler için gazetecileri hedef gösteremez”

Siyasilerin oturdukları koltuklardan beğenmedikleri bir haber olduğu zaman gazetecilerin hayatlarını, güvenliklerini, mesleki güvenliklerini hiçe sayarak ağızlarına gelen hakareti, suçlamayı, hedef göstermeyi yapamayacaklarını iddia ettik.

Çünkü şu anki şartlarda da gazeteciler çok zor şartlar altında, güvenlikleri olmadan, hatta zaman zaman hayatlarını tehlikeye atarak haberler yapmaya çalışıyorlar. Bir de bunun üstüne siyasiler tarafından fanatiklerinin bir görev addedebileceği şekilde hedef gösterilmeleri tehlikenin boyutunu daha da büyüyor.

İki yıldır devam eden bu dava az önce sonuçlandı. Her zaman sırtımızı dayadığımız, güvendiğimiz son kale olarak gördüğümüz bağımsız Kıbrıs Türk Mahkemelerinde karar açıklandı ve biz Ersin Tatara karşı açtığımız davayı kazandık.

“Kazandığımız tazminatı da sokak hayvanlarına bağışlayacağız”

Tatar söylediği sözler nedeniyle, bizi hedef göstermesi, güvenliğimizi tehlikeye atması nedeniyle tazminata mahkûm edildi.

Kıbrıs Türk yargısına olan güvenimiz bir kez daha katlanarak arttı. Bunun gazetecilere karşı siyasiler tarafından suç teşkil edilecek sözler açısından çok önemli bir kazanım olduğunu düşünüyoruz. Kıbrıs Türk basını ve gazeteciler adına bu sonucun çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Kazandığımız tazminatı da sokak hayvanlarına bağışlayacağız.

Atlı: Bu zaferi Kutlu Adalı’nın anısına armağan ediyorum

Barut’tan sonra sözü davanın avukatı Mine Atlı aldı ve şunları kaydetti;

“Uzun zamandır toplumun ve gazetecilerin üzerinde çok ciddi bir baskı ve sansür vardır. İnsanlar gerçekleri diledikleri gibi anlatma noktasında hedef olacaklarından dolayı veya ceza mahkemelerinde sürünmek zorunda kalacaklarından dolayı çok daha dikkatli kalmak zorunda kalıyorlar.

Çok ağır bir baskı unsuru söz konusu. Özgür Gazete buna karşı direnen bir gazete. Pınar Barut ve Özgür Gazete iyi ki var. Onlara bu uğurda destek vermek boynumuzun borcu.

Dava masrafını da Özgür Gazete’ye bağışlayacağımı belirtmek isterim. Özgür Gazete ve bütün özgür gazeteler konuşmalı. Bu tarz hedef göstermelerden dolayı çok fazla kayıp yaşayan bir toplumuz.

Bu zaferi Kutlu Adalı’nın anısına armağan ediyorum. Konuşmaya, gerçekleri söylemeye ve direnmeye devam edeceğiz”

Neler olmuştu?

2020 Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, Özgür Gazete “İşte Müdahalenin Fotoğrafları” adlı haberiyle gündeme bomba gibi düşen gizli görüşmeleri ifşa etmiş, Tatar ve bazı Bakanların Tc yetkilileriyle bir otelde yaptıkları görüşmelerin fotoğraflarını çekmişti.

Haberin yayınlanmasının ardından Tatar, Başbakanlık resmi sayfasından basına yaptığı açıklamada, Özgür Gazete ve Pınar Barut’u “ajan, dış mihrak, istihbarat örgütü elemanı” olarak suçlamıştı.











Başa dön tuşu