EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

Tuğcu: Elektrik tarifelerine yapılan zammın nedeni; AKSA ile imzalanan “Kalecik III Sözleşmesi”dir

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-sen) Genel Sekreteri Ahmet Tuğcu, elektrik tarifelerine yapılan zammın nedeninin AKSA ile imzalanan “Kalecik III Sözleşmesi” sözleşmesi olduğunu söyleyerek, tüm muhalefet partileri, sendikalar ve sivil toplum örgütlerini birlikte mücadele etmeye çağırdı

Tuğcu: Elektrik tarifelerine yapılan zammın nedeni; AKSA ile imzalanan “Kalecik III Sözleşmesi”dir

Sendika adına yazılı açıklama yapan Tuğcu, AKSA’yla imzalanan “Kalecik III Sözleşmesi”nden sonra Kıbrıs Türk toplumunun kanını emmeye devam edeceğini söyleyerek, El-sen’in Kıbrıs Türk toplumunun zarar görmemesi adına başlattığı süresiz grevin nedeni olan dayatma “Kamu İhale (Değişiklik) Yasa’sının Meclis’ten geçtiğini ve toplumun AKSA’dan daha pahalıya elektrik satın alınmaya mahkum edildiğini hatırlattı.

Tuğcu, “Kalecik III Sözleşmesi’nin imzalanmasından sonra Kıb-tek, 2 ay ara ile elektrik tarifelerine zam uygulamak zorunda kalmıştır .Bu zamların iki sebebi vardır; birincisi Akdeniz borsasında artan petrol fiyatları ve Kalecik III Sözleşmesi’dir. Akdeniz petrol fiyatlarının artmasıyla; son gelen iki gemide yakıt fiyat farkı ton başına 10.22 dolar artmıştır. İkinci ve en önemli sebep; aynı santrallere sahip olan Kıb-tek 3.13 TL üretim yapabiliyorken AKSA ise 4.57 TL üretim yapmaktadır. AKSA yerine Kıb-tek üretim yapmış olsa Kws başına 1.44 TL daha ucuz üretim yapacaktı” dedi.

“AKSA’yla sözleşme imzalayanlar şimdi zammın kaçınılmaz olduğunu savunuyor”

Tuğcu açıklamasına şöyle devam etti;

“Kıbrıs Türk halkının geleceği ‘Kalecik III Sözleşmesi’ ile ipotek altına alınmıştır. Bugün AKSA yerine Kıb-tek üretim yapmış olsaydı orta gelirli bir konut tüketicisinin tarifesine, bırakın zam yapmayı yaklaşık 0.60 kuruş indirim yapılması mümkündü.

Bu da demektir ki; üretimin tümünü Kıb-tek yapmış olsaydı bugün yapılan zamma gerek duyulmayacaktı.

Israrla tüm söylemlerimize, uyarılarımıza ve hatta eylemlerimize rağmen ‘Kalecik III Sözleşmesi’ni imzalayanlar şimdi ise zammın kaçınılmaz olduğunu savunma cesaretini gösteriyorlar.

Kamuda örgütlü sendikaların dün yapmış olduğu eylemi saygı ile karşılamakla birlikte, ülkemizin içinde bulunduğu durumun düzeltilmesinin tek bir yolu kalmıştır.

“15 yılda AKSA’ya ödenecek kâr payı ile 300 adet tam teşekküllü okul yapılabilir”

Tüm paydaşların, muhalefet partisinin ve tüm siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve sendikaların ortak bir eylem planı üzerinde anlaşarak birlikte bu mücadelenin kazanılabileceğini düşünüyoruz.

Bu tür bir eylem planına El-sen olarak koşulsuz, şartsız katkı koymaya hazırız.

Kıbrıs Türk toplumunun ‘Kalecik III Sözleşmesi’nin imzalanmasının ardından ödeyeceği bedelin karşılıkları;

1- Topluma pahalı elektrik tüketimi olarak geri dönecektir,
2- Kira bedeli adı altında Kıbrıs Türk toplumu adına ödenen aylık tutar 30 milyon doları aşmıştır,
3- Kira bedeli adı altında ödediğimiz fahiş miktar yerine 50 Mw her yıl santral kurulabilir,
4- 15 yılda toplumun cebinden çıkacak olan miktar (Kâr) 512 milyon 531 bin 169 dolar AKSA’ya verilecek,
5- 15 yılda AKSA’ya ödenecek kâr payı ile 51 adet santral topluma kazandırılabilir,
6- 15 yılda AKSA’ya ödenecek kâr payı ile 300 adet tam teşekküllü okul yapılabilir.











Başa dön tuşu