InstagramKıbrısManşet

Gardiyanoğlu: Asgari ücretteki hayat pahalılığı ne yüzde 25 ne de yüzde 48,5’dir

Asgari Ücret Saptama Komisyonu yeni asgari ücreti belirlemek üzere toplandı

Gardiyanoğlu: Asgari ücretteki hayat pahalılığı ne yüzde 25 ne de yüzde 48,5’dir

Toplantıya, Çalışma Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu ve İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Metin Arhun katıldı.

Toplantıda ilk sözü alan Gardiyanoğlu, herhangi bir siyasi popülizme kurban etmeden ayakları yere basan veriler üzerinde yeni asgari ücreti belirleyeceklerini belirterek, asgari ücretteki hayat pahalılığının ne yüzde 25 ne de yüzde 48,5 olduğunu söyledi.

En büyük temennisinin tartışmalı değil, oy birliğiyle hem işçi, hem işveren, hem de hükümet kanadının oy birliğiyle yeni asgari ücretin açıklanması olduğunu ifade eden Gardiyanoğlu, tüm verileri masaya koyarak, halkın daha yaşanabilir, işvereni de koruyarak bir asgari ücret belirleyeceklerini belirtti.

Serdaroğlu: Asgari ücret belirlenir belirlenmez 1 ay sonra asgari ücret sefalet ücreti olarak karşımıza çıkıyor

Toplantıda konuşan Serdaroğlu, yapılan çağrının 2023 yılının 3.asgari ücretini belirlemek üzere olduğunu belirterek, “Asgari ücret masasında asgari ücreti belirlerken önce biraz asgari vicdan olacak” dedi.

Hükümetin batan insanları görmediklerini vurgulayan Serdaroğlu, bütün galerilerin lüks arabalarla dolduğunu ve durmadan galerilerin açıldığını söyledi.

Serdaroğlu, “Bu arabaları kim alıyor? Biz alamıyoruz. Bunları satın alınanlar devlete e kadar vergi ödüyor?”  diye sorarak, öncelikle asgari vicdan olması gerektiğini, yardımın ve desteğin, ihtiyaçlı ve ihtiyaçsız diye ayrılması gerektiğini belirtti.

“Bizim hesapladığımız yoksulluk sınırı 45 bin 160 TL”

Geçen aya göre açlık sınırının 18 bin 300 TL olduğunu belirten Serdaroğlu, “Bu sadece insanların sağlıklı beslenebilmeleri için gıda gereksinimidir. Bizim hesapladığımız rakamdan yüksek olur, düşük olmaz. İstatistik Kurumu’ndan talebimiz yoksulluk sınırını istiyoruz” dedi.

Serdaroğlu, kendilerinin hesapladığı yoksulluk sınırının 45 bin 160 TL olduğunu vurgulayarak, “Asgari ücretlinin bu açlık sınırının gıda endekslerinin dışındakilere ihtiyacı yok mu?” diye sordu.

“Yüzde 50’de bu iş bitebilir”

“1 Aralık’tan itibaren asgari ücretin belirlenmesi ile ilgili hassasız” diyen Serdaroğlu, hükümet bununla ilgili bir irade koyarsa bunun mümkün olabileceğini belirtti.

Serdaroğlu, “Maliye Bakanlığı’nın açıklaması bizim için resmi bir açıklamadır ve bunu göz ardı edemeyiz. Aralık sonu itibariyle yüzde 48,50 öngördü. Bu rakam yuvarlanabilir. Yüzde 50’de bu iş bitebilir” dedi.

Arhun: Açıklanan yüzde 48,5 ile bütün iş camiası ve üretim sektörleri ciddi bir sıkıntıya girdi

Toplantıda söz alan Arhun, asgari ücretin çok fazla gündemde tutulmasından hoşlanmadıklarını, bunun ülkeye zarar verdiğini belirterek, “Maliye Bakanı’nın açıkladığı yüzde 48,5 ile bütün iş camiası ve üretim sektörleri ciddi bir sıkıntıya girdi” dedi.

Rakamların çok hassas olduğunu ve işletmelerin motivasyonunun bozulduğunu ifade eden Arhun, çalışanın beklenti içine girdiğini ve az ücret aldığını düşündüğünü söyledi.

“Doğru olan, asgari ücretin Ocak ayında yürürlüğe girmesidir”

Arhun, “Ocak ayından bu yana hayat pahalılığı yüzde 67 civarındadır. Bunun yüzde 30 kusurunu zaten bir önceki asgari ücrette verdik. Kalan hayat pahalılığı da ortaya çıkıyor. Şu aşamada çok rakam konuşmak istemiyorum ama işaret ediyorum. Yasamıza göre bakılacak olanlardan birincisi hayat pahalılığı, ikincisi döviz kuru” diyen Arhun, asgari ücretin Ocak’ta yürürlüğe girmesinin doğru olduğunu belirtti.

“Piyasayı bombalıyoruz, beklentiye sokuyoruz”

Arhun, asgari ücretin sürekli gündemde tutulmasının ülkeye zarar verdiğini söyleyen Arhun, Maliye Bakanı’nın açıkladığı rakamın afaki olduğunu, bütün iş camiasının ciddi sıkıntıya girdiğini belirtti.

Ülkede asgari ücretin artırıldığını ancak 4 ay sonra yürürlüğe gireceğini söyleyen Arhun, “Herkes yeni ücrete adapte olsun diye bunlar yapılıyor. Bizde böyle değil. Piyasayı bombalıyoruz, beklentiye sokuyoruz. Herkesi daha duyarlı olmaya çalışıyorum” diye konuştu.

 











Başa dön tuşu