KıbrısManşet

Avunduk: Hükümet samimiyetsizlikten kurulamıyor

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, dövizdeki yükseliş, hükümetin kurulamaması ve pandeminin ekonomiye ve sanayiciye etkisini Özgür Gazete’ye değerlendirdi

KKTC’nin yanı sıra, Türkiye ve Avrupa’daki durumundan da bahseden Avunduk, yılbaşından sonra yeni iflasların olacağını söyledi. Avunduk, ülkede hükümetin kurulamamasını ise ‘samimiyetsizliğe’ bağladı

Avunduk: Tüketimde büyük bir düşüş yaşandı

KKTC’nin popülasyona dayalı bir ekonomik yapıda olduğunu söyleyen Avunduk, tüm dünyada olduğu gibi Kıbrıs’ta da insan dolaşımının durması ve azalmasıyla birlikte piyasanın da durduğuna dikkat çekti.

Avunduk, 2019 yılında adaya 1 milyon turistin geldiğini, güney geçiş noktalarının kapanması ve kuzeydeki öğrenci ve çalışanların da gitmesiyle, tüketimde büyük bir düşüş yaşandığını dile getirdi.

İnsan azlığından dolayı sanayinin %35 daralmaya gittiğini belirten Avunduk, pandeminin ülkeye geldiği ilk günlerde ellerinde iş olan sanayicinin işlerinin durduğunu ve Mayıs ayındaki açılmayla birlikte tekrar başladığını kaydetti.

“Turizm sektörü bitkisel hayatta”

Ülkedeki birçok sektörün iflas bayrağı çektiğini hatırlatan Avunduk, turizm sektörünün bitkisel hayatta olduğunu, yılbaşından sonra da önlerinin göremediklerini ifade etti.

Avunduk, “Küçük esnafın güneye geçiş noktalarının kapanması ile birlikte ciddi sıkıntı yaşadı. Benzinciler, gıda sektörleri ve küçük esnaf da önünü göremiyor” dedi.

Merkezi bütçenin gelir kaybına uğramasına değinen Avunduk, şu an için ekonomiyi çevirenin kamu çalışanlarının maaşları olduğunu ama durumun bu şekilde giderse, onun da artık yetmeyeceğini ve ülkeyi daha ciddi sıkıntıların beklediğini belirtti.

“Türkiye etkilendi, bize de etkileri olacak”

Avunduk, dövizin yükselmesiyle birlikte Türkiye ekonomisinin ciddi sekteye uğradığını söylerken, artan Kovid-19 vakalarıyla birlikte Türkiye’nin sert tedbirler alması sonucu, adaya da insan gelemeyeceğini aktardı. Avunduk, “Bunun bize de büyük etkisi olacak” dedi.

“Avrupa’da yılbaşından sonra iflaslar açıklanacak”

Avrupa’da yılbaşından sonra iflasların açıklanacağını söyleyen Avunduk, “Çin hariç küçülmeye gitmeyen ülke kalmadı” dedi. Avunduk, Avrupa’da 6,3 küçülmenin beklendiğine de dikkat çekti.

“TC bunları kiminle imzalayacak?”

Avunduk, pandemi ile uğraşırken aynı zamanda ülkede yönetim olmayışından da yakındı.

Mevcut aritmetiğin kötü olmadığını belirten Avunduk, mecliste 50 vekil olduğunu ve bununla birlikte 3 değişik hükümet modelinin mümkün olduğunu ifade etti.

Bütçe ve Mali Protokol için hükümet olması gerektiğini hatırlatan Avunduk, “Türkiye yarın bir gün bütçe ve mali protokol için hükümet isteyecek. Bunları kiminle imzalayacak? Nazlanmayı bırakıp bir an önce sorumluluk bilincinde olan bir hükümet kurmak gereklidir” dedi.

“Hükümet samimiyetsizlikten dolayı kurulamıyor”

Pandemi problemi dâhil bekleyen birçok iş olduğunu kaydeden Avunduk, kamu reformu, belediyeler yasası, elektrik ve doğalgaz projeleri dâhil birçok işin beklediğini, buna rağmen hükümetin kurulamamasının samimiyetsizlikten ileri geldiğini öne sürdü.











Başa dön tuşu