InstagramKıbrısManşetSiyaset

Rum basını haberi “Kıbrıslıların Vatansız Çocukları” başlığıyla duyurdu

Kıbrıs Cumhuriyeti‘nin, Kıbrıslırum anne ve Kamerunlu babanın resmi evlilikleri içinde doğan ve şu an 3 yaşında olan çocuğa, babanın adaya ‘KKTC’den giriş yapması nedeni ve bunun “Kıbrıslıtürklerin karma evliliklerinden doğan çocuklara emsal teşkil eder” gerekçesiyle vermediği ortaya çıktı

Rum basını haberi “Kıbrıslıların Vatansız Çocukları” başlığıyla duyurdu

Fileleftheros gazetesi, “Kıbrıslıların Vatansız Çocukları” başlığıyla verdiği haberinde; Kıbrıslırum anne ile Kamerunlu babanın resmî nikahlarının Lefkoşa Rum Belediyesi’nde kıyıldığını ve babaya süresi 15 Temmuz 2023’te dolan bir oturma izni verildiğini, Kıbrıslırum annenin ise 21 Ocak 2021’den beridir çocuğuna vatandaşlık almaya çalıştığını yazdı.

İçişleri Bakanlığı’nın skandal cevabı: Emsal teşkil eder

Çocuğun vatandaş olmadığı için okul kaydı yaptıramayacağına, hiçbir sağlık vb. olanaktan yararlanamayacağına dikkat çeken gazete, konuyu sorduğu Kıbrıs İçişleri Bakanlığı’ndan aldığı cevabı da şöyle aktardı:

Bugünkü olgulara göre çocuğa vatandaşlık verilmesi halinde Kıbrıs’a yasadışı giren ve/veya yasadışı bulunan yabancı uyruklu ebeveyni de otomatikman Kıbrıs vatandaşlığı aldığı için meselenin icrası açısından zorluklar var. Yasa ve yürürlükteki kriterlerde herhangi bir ayrım olmayacağı için, Kıbrıslıtürkler ve yerleşik Türkler arasındaki karma evliliklerden olma çocukların durumunda da Türk ebeveynler de otomatikman Kıbrıs vatandaşlığı alacak.

2013’ten beri Bakanlar Kurulu’na (bu tür durumlarda önerildiği üzere) bu çocuklara Kıbrıs vatandaşlığı verilmesiyle ilgili hiçbir öneri sunulmadı. Diğer bir deyişle 2013’ten bugüne kadar doğan ebeveynlerinden biri Kıbrıslı diğeri Kıbrıs’a yasa dışı yollardan gelen yabancı uyruklu çocuklar Kıbrıslı olarak tanınmadı

Bakanlar Kurulu karar verecek

Gazete Kıbrıs İçişleri Bakanı’nın, şu anda yürürlükte olan kriterlerin yabancı uyruklu ebeveyne Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmesi için güvenlik supapları içerecek şekilde değiştirilmesi adına hukuki veya diğer yöntemlerin çalışılması talimatı verdiğini, bir sonuca varıldığında yeni kriterlerin Kıbrıs Bakanlar Kurulu’nun onayına sunulacağını yazdı.

Beklemede bulunan başvuruların mevcut prosedürle mi (Bakanlar Kurulu kararıyla) yoksa kararlaştırılacak yeni kriterlere/prosedürlere göre mi inceleneceğine Bakanlar Kurulu’nun karar vereceğini ekledi.











Başa dön tuşu