InstagramKıbrısManşetSiyaset

Hristodulidis ABD’nin 6’ncı filosunda yer alan “Mount Whitney” gemisini ziyaret etti

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis dün, Larnaka Limanı’na demirleyen ABD’nin 6’ncı filosunda yer alan “Mount Whitney” gemisini ziyaret etti, Dubai‘de yapılan COP28‘de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘la neler konuştuğuna dair soruları yanıtladı

Hristodulidis ABD’nin 6’ncı filosunda yer alan “Mount Whitney” gemisini ziyaret etti

Rumca yayın yapan gazetelerde yer alan haberlere göre; Hristodulidis’e ziyarette ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi Julie Fisher da  eşlik etti.

Hristodulidis, gemiye yaptığı ziyaretle ilgili açıklamasında, geminin ve Amerikalıların burada bulunmasının ilişkilerinin daha önce hiç olmadığı kadar yüksek bir seviyede olduğunu gösterdiğini dile getirdi, iki hükümetin savunma, güvenlik aynı zamanda politik ve ekonomik ilişkilerde kendilerini daha da güçlendirmek için siyasi iradeye sahip olduklarını da belirtti.

Geminin Kıbrıs’ta bulunmasının İsrail’deki savaşla ilgili olarak özellikle şu an oynamaya çalıştıkları role de işaret ettiğini kaydeden Hristodulidis, halihazırda Kıbrıs’ta insani yardım bulunduğunu da dile getirdi.

Gazeteye göre ABD Büyükelçisi Julie Fisher ise açıklamasında, Hristodulidis’in gemiyi ziyaret etmesinden büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

Hristodulidis: Guterres temsilci konusunda ilgili tüm tarafları bilgilendirdi

Basının sorularını yanıtlayan Hristodulidis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunuyla ilgili temsilci olarak atamayı düşündüğü başka bir ismi, resmi olarak kendisine bildirdiğini ifade etti. Hristodulidis Genel Sekreter Guterres’in ilgili tüm tarafları bilgilendirdiğini ve ilgili tarafların yanıtlarını beklediğini dile getirdi.

Rum tarafının konuya ilişkin yanıtının bugün verileceğini ifade eden Hristodulidis, konuyla ilgili bilginin New York’taki daimî temsilcilikleri aracılığıyla geldiğini, Rum tarafının müzakerecisinin de BM Genel Sekreteri’nin Yardımcısı Rosemary Di Carlo tarafından bilgilendirildiğini kaydetti.

Guterres ve Erdoğan’la neler konuştu?

Duabi’de gerçekleştirilen iklim konulu zirve toplantısı (COP28) çerçevesinde Genel Sekreter Guterres’le gerçekleştirdiği kısa görüşmeyle ilgili soruyu da yanıtlayan Hristodulidis, Guterres’i “ara bölgede olup bitenler, Agios Dometios’ta meydana gelenler aynı zamanda genel olarak işgal güçlerinin yaklaşımı konusunda bilgilendirdiği” dile getirdi.

Dubai’deki kısa süreli temas sırasında TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ne görüştüklerinin kendisine sorulması üzerine ise Hristodulidis, bunun “Kıbrıs sorunu, gelişmeler yaşanması gerektiği ve Kıbrıs sorununun çözüme kavuşmasıyla ilgili” genel bir görüşme olduğunu ifade etti.

Hristodulidis, görüşmeleri sırasında Erdoğan’a, “Kıbrıs sorununun çözülmesinin Avrupa-Türk ilişkilerinin güçlenmesine ve genel olarak bölgede tüm devletlerin yararına olacak şekilde şartlar yaratılmasına yardımcı olacak bir şey olduğunu söylediğini” de sözlerine ekledi.











Başa dön tuşu