EkonomiInstagramKıbrısManşet

Bengihan: Dolaylı vergilerle halk; günden güne yoksulluğa sürükleniyor

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, Maliye Bakanı Özdemir Berova‘nın, vergi dilimlerinin güncellenmesiyle ilgili kendilerine bir hafta içinde geri dönüş yapmaması halinde, her tülrü eylem haklarını kullanacaklarını duyurdu

Bengihan: Vergi dilimlerinin ve kişisel muafiyetlerin güncellenmesi konusunda talepte bulunmuştuk

Sendika adına yazılı açıklama yapan Bengihan, son yıllarda ülkede yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle halkın alım gücünün günden güne eridiğini, gelinen aşamada çalışanların ve emeklilerin büyük çoğunluğunun yoksulluk sınırı, asgari ücretlilerin ise açlık sınırı altında hayatlarını sürdürmeye çalıştığını söyledi.

Bengihan, “Çalışanların ve emeklilerin maaşlarına yılda iki kez hayat pahalılığı oranında yapılan artışlar alım gücünün korunması anlamında yetersiz kalmıştır. Hayat pahalılığının maaşlara daha sık aralıklarla yansıtılması ve aynı zamanda vergi dilimlerinin ve kişisel muafiyetlerin güncellenmesi konusunda talepte bulunmuştuk” dedi.

“Dolaylı vergilerle halk; günden güne yoksulluğa sürükleniyor”

Hayat pahalılığının daha sık aralıklarla maaşlara yansıtılması konusunda yasal çalışma başlatılmış olmasına rağmen, vergi dilimlerinin ve kişisel muafiyetlerin güncellenmesi ile ilgili bir çalışma olup olmadığı konusunda sendikaya herhangi bir bilgi verilmediğini söyleyen Bengihan, hükümetin sermaye yanlısı tutumu nedeniyle, teşvikler ve muafiyetlerle her zaman desteklenen sermaye sahiplerinden vergi alınmazken, vergi yükünün sadece maaşlı çalışanlara yüklendiğini, en adaletsiz vergi türü olan dolaylı vergilerle halkın günden güne yoksulluğa sürüklendiğini kaydetti.

Bengihan, “Kamu çalışanlarının vergi dilimleri ve kişisel muafiyetleri yılda bir kez düzenlendiği için en düşük maaş alan çalışanlar dahi yüksek vergi dilimine girmiştir ve çalışanlar arasındaki vergi adaleti tamamen bozulmuştur. Yıl sonu yaklaşmış olmasına rağmen vergi düzenlemeleri ile ilgili çalışmanın başlatılmaması Maliye Bakanı’nın konu ile ilgili duyarsızlığının göstergesidir” dedi.

“Bakan Berova bize cevap vermedi”

Diğer yandan Kamu Görevlileri Yasası’nın 35. Maddesi‘nin Maliye Bakanlığı ile kamuda yetkili sendikalar arasında her yıl görüşme yapılması, uzlaşıya varılan konuların bir sözleşme ile bağlanarak hayata geçirilmesi, yasal düzenleme gerektiren konuların da Cumhuriyet Meclisi’ne sunulmasını emrettiğine işaret eden Bengihan, Bu doğrultuda Maliye Bakanı Özdemir Berova’ya sendikanın taleplerinin 12 Ekim 2023 tarihinde yazılı olarak sunulmuş olmasına rağmen bugüne kadar sendikaya herhangi bir geri dönüş yapılmadığını belirtti.

Bengihan, “Yasa koyucuların yasaları uygulamaktan kaçınması devlet olma ve hükümet edebilme ciddiyeti ile bağdaşmamaktadır. Maliye Bakanı Özdemir Berova’yı yasaları uygulamaya davet ederiz ve sendikamızı bir hafta içinde görüşmeye çağırmaması halinde her türlü eylem hakkımızı kullanacağımızı belirtiriz” dedi.











Başa dön tuşu