EkonomiInstagramKıbrısManşet

Eylem: Toplumu yok oluş noktasına getirmeye çalışanlara karşı mücadelemiz sürdürecek

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem, Göç Yasası’na tabi olanların, emekliler ve asgari ücretlilerin yani halkın tamamının fakirleştirildiğini söyledi, vergi dilimleri ve kişisel muafiyetlerle ilgili adaletsizliğe dikkat çekti

Eylem: Asgari ücretliler açlık sınırı altında yaşamaya mahkum edildi

Sendikanın Maliye Bakanlığı önünde düzenlediği eylemde konuşan Selma Eylem, ülkede devlet eliyle çalışanların, Göç Yasası’na tabi olanların, emeklilerin çoğunluğunun ve asgari ücretlilerin yani halkın tamamının düşen alım gücüyle fakirleştirildiğini söyledi.

Eylem, “TL kullanımı ve yüksek enflasyon nedeniyle alım gücü erimekte olan çalışanlar yoksulluk sınırı altında, asgari ücretliler ise açlık sınırı altında yaşamaya mahkum edilmektedir” dedi.

“Vergi dilimlerinin ve kişisel muafiyetlerin güncellenmesiyle ilgili herhangi bir adım atılmadı”

Hayat Pahalılığı (HP) oranının reel olarak hesaplanmamasından dolayı, bu oranda maaşlara yapılan artışların alım gücünü korumaktan oldukça uzak bir noktada olduğunu belirten Eylem, HP’nin yeterli olmasa da daha sık aralıklarla maaşlara yansıtılması yönünde yasal çalışmalar yapıldığını ancak vergi dilimlerinin ve kişisel muafiyetlerin güncellenmesiyle ilgili herhangi bir adım atılmadığını kaydetti.

Eylem, “Bu durum çalışanlar arasında vergi adaletinin bozulmasına neden olmuştur. Bu konuda ivedilikle adım atılmalıdır. Teşvikler, muafiyetler, imtiyazlarla milyonlarca euroluk vergi afları sağlanan ayrıcalıklı bir azınlık olan sermayeyi destekleyenler bunların vergi kaçakçılığına, kara para aklamalarına, yolsuzluklarına, yağma, talanına göz yumarken, uygulanan hatalı maliye ve vergi politikalarının tüm yükünü maaşlı çalışanlara yüklemekte, halkı fakirliğe sürüklemektedir” dedi.

“Hükümet olduğunu iddia edenler bu hadsizliğe sessiz kalmamalı”

Asgari ücretlinin söz hakkı olmadığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu masasında, belirleme yetkisinin sermayeyi temsil edenlerin iki dudağı arasında olmasının, bu kişilerin burada ahkam kesmesinin ve hatta emekçileri bu ülkeden kovacak kadar haddini aşmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Eylem, hükümet olduğunu iddia edenlerin bu hadsizliğe sessiz kalmaması ve ortak olmaması gerektiğini vurguladı.

Eylem, “Tüm çalışanların insanca bir yaşam ücretine, sendikalı olmaya, güvenceli, eşit çalışma koşullarına sahip olmaya hakkı vardır. Asgari ücret, insanca yaşanacak düzeyde belirlenmelidir. Çalışanlar arasında adaletsizlik yaratan göç yasası ve sosyal güvenlik yasası kaldırılmalıdır” dedi.

“Sendikamız toplumu yok oluş noktasına getirmeye çalışanlara ve yandaşlarına karşı mücadelesini sürdürecektir”

Eylem son olarak şunları kaydetti;

“HP’nin hesaplanma biçimi realiteye dönüştürülmeli, devlet eliyle halkın fakirleştirilmesine son verilmelidir. Eşel mobil 2 ayda bir olmalı, stabil para birimine geçilmesi için ivedilikle adımlar atılmalıdır. Vergi adaleti sağlanmalı, düşük gelirliler rahatlatılmalıdır. Ortadan kaldırılan mali protokol görüşmeleri başlatılmalıdır.

Sendikamız insanca bir yaşam için, eşitlik, adalet için mücadele etmeye devam edecek, talimatlarla ve işbirlikçileriyle toplumumuzu fakirleştirenlere, yok oluş noktasına getirmeye çalışanlara ve yandaşlarına karşı mücadelesini sürdürecektir”











Başa dön tuşu