EkonomiInstagramKıbrısManşet

Memurlar gördüklerine dayanamadı, gönüllü ifade verdi ama Müfettişler soruşturmuyor!

Özgür Gazete‘nin ortaya çıkardığı Ercan Havalimanı gümrüğündeki dolandırıcılık sonrası 3 ayrı gümrük memuru Maliye Bakanlığı’na giderek şahit oldukları yasa dışı durumları anlattı, hatta dosya örneklerini de müfettişlere teslim etti ancak Bakanlık elinde dosyalar olmasına rağmen konuyla ilgili tek bir adım dahi atmadı.

Ayrıca haberlerimiz sonrası görev yeri değiştirilen gümrük sorumlusu İbrahim Gazi‘nin Ercan‘a geri getirilmesi için Lefkoşa Gümrük Müdürü Veysi Bozcan‘ın da bazı firmalar tarafından tehdide varan baskı gördüğü iddia edildi. İşin içine kara para iddiaları da girdi

Özgür Gazete ortaya çıkardı, polis ve Maliye işin ucunu bıraktı!

Özgür Gazete’nin 4 Kasım 2023 tarihinde manşetine taşıdığı “Ercan Havalimanı gümrüğündeki dolandırıcılık” iddiaları sonrası, gümrükten malını çıkardığı şirket sahibine 9 bin TLek mesai+yemek+yol” faturası kesip; “Ben memurlara elden mesai dağıtıyorum” diyen gümrük komisyoncusu B.U, gazetemizin ısrarlı yayınları sonrası tutuklanmış ve iki gümrük memuru K.M ve A.K ile gümrük sorumlusu İbrahim Gazi‘nin de yerleri değiştirilmişti.

Haberin tüm detayları için TIKLAYIN

Polis ilgili komisyoncuya, “Sahte Belge Düzenleme, Tedavüle Sürme ve Sahtekarlıkla Para Temin Etmeye Teşebbüs Etme” suçlarından dava okuyup ertesi gün serbest bırakmış, Maliye Bakanlığı ise ısrarla soruşturma başlatmamıştı.

Haberin tüm detayları için TIKLAYIN

Hatta B.U, polis tarafından salıverildikten sonra da Ercan‘a gidip komisyonculuk yapmaya devam etmiş, Lefkoşa Gümrük Müdürü Veysi Bozcan da yetkisini kullanarak buna engel olmamış ve yine gazetemizin konuyu ısrarla gündemde tutması sonrası B.U‘nun Ercan‘da iş yapması yasaklanmıştı.

Haberin tüm detayları için TIKLAYIN

Olayın üzerinden yaklaşık 3 hafta geçmesine, Maliye Bakanı Özdemir Berova‘nın konunun takipçisi olacağını söylemesine rağmen Maliye Bakanlığı müfettişleri soruşturmayı genişletmedi, herhangi bir rapor hazırlamadı.

Gümrük memurları gönüllü olarak Maliye Müfettişlerine gitti

Gazetemize ulaşan kıdemli gümrük memuru, haberlerimiz üzerine gümrükte şahit oldukları yasa dışı durumları anlatmak için 3 gümrük memuru olarak Maliye müfettişlerine gittiklerini ve dosyalarca doküman bırakıp firma ismi verdiklerini ve araştırılmasını istediklerini belirtti.

İlgili memur, dosyalardaki bilgilerle Ercan‘daki online sistemden karşılaştırma yapılması durumunda, bunun herkesin ulaşabileceği bilgiler olduğunun görüleceğini ancak müfettişlerin konuyla ilgili derin araştırmayı ısrarla yapmaması üzerine gidip ihbarda bulunduklarını kaydetti.

“Baskı ve tehdit var”

Görev yeri değiştirilen iki memur ile Ercan gümrük sorumlusu İbrahim Gazi’nin yeniden Ercan‘da görevlendirilmesi için hem Lefkoşa Gümrük Müdürü Veysi Bozcan‘a hem de Maliye Bakanlığı‘na bazı tüccarlar tarafından ciddi baskılar yapıldığını hatta bu baskıların zaman zaman tehdide vardığını ve buna maruz kalan bazı yetkililerin emekli olmayı dahi düşündüğünü belirten gümrük memuru, yaşananların organize bir soygun olduğundan dem vurdu.

Özellikle bazı firmaların işlerinin hep aynı memurlar tarafından yapıldığının sistemden kolaylıkla görülebileceğini kaydeden gümrük memuru, bu memurların ek mesai yaptıkları tarih ve saatlerin, ilgili firmaların mallarının geleceği gün ve saatlere denk geldiğinin de kayıtlarda olduğunu belirtti.

Ercan’dan uzaklaştırılan B.U’nun da yine son günlerde Ercan’a gelerek iş yapmaya çalıştığını söyleyen gümrük memuru, yetkililerin yaşadıkları baskı sonucu buna gerekli müdahaleyi de yapamadığını kaydetti.

“Ercan’da ‘Komisyoncu+tüccar+gümrük memuru‘ üçgeninde organize bir soygun var”

Tutuklanan ve serbest bırakılan B.U adlı komisyoncunun da babası K.U‘nun firması Erdener Gümrükleme adına iş yaptığını ve yetkisinin şüpheli olduğunu söyleyen gümrük memuru, “komisyoncu+tüccar+gümrük memuru” üçgeninde organize bir soygunun söz konusu olduğunu ve müfettişlerin derin bir araştırma ile bunu saptayabileceğini kaydetti.

Büyük firmalar aracılığıyla bavullar içinde kara paranın da gelme ihtimali üzerinde duran gümrük memuru, bu yolla yüksek meblağlı kara paranın da aklanıyor olabileceğini kaydetti.

“Zenginleşen gümrük memurları var”

Özellikle son yıllarda Afrikalılara gelen onlarca çuvalın içine bakılmaksızın ülkeye girmesine izin verildiğini söyleyen gümrük memuru, bu çuvalların içinde gerek yasa dışı madde gerekse gümrüğü ödenmemiş elektronik cihazlar olabileceğine de dikkat çekti.

Bazı gümrük memurlarının bir anda zenginleştiğini, birkaç apartman dairesi birden aldıklarını, çocuklarının hesaplarına on binlerce sterlin para aktardıklarını da iddia eden gümrük memuru, bunların da basit bir araştırmayla ortaya çıkabileceğini ancak Maliye müfettişlerine yaptıkları şikayetler ve teslim ettikleri dosyalar sonrası hiçbir adım atılmadığını vurguladı.











Başa dön tuşu