EkonomiInstagramKıbrısManşet

Başman: Konuşulması gereken vergi dilimleridir

İşveren Sendikası‘nın Asgari Ücret Tespit Komisyonu masasındaki yeni temsilcisi Ali Başman, emekçilerin hali hazırdaki asgari ücretle geçinmesinin mümkün olmadığını ancak bugünkü asgari ücreti dahi ödeyemeyen işletmeler de olduğunu söyleyerek, konuşulması gerekenin vergi dilimleri olduğunu kaydetti

Başman: Yüzde 50 artışa karşı değilim ancak bugünkü rakamı dahi ödeyemeyen işletmeler var

BRT’ye açıklamada yapan Başman, mevcut asgari ücretle geçinmenin mümkün olmadığını, dolayısıyla konuşulan rakamları yadırgamadıklarını belirterek, asgari ücretin yüzde 50 artış olduğunda 23 bin 500-24 bin TL arası bir rakamı bulacağını belirtti.

Başman, “Zaten ancak insanlar geçinebilir. Benim kişisel olarak bir sıkıntım yok. Ancak şöyle bir şey var; çok ciddi bir ekonomik kriz ve kayıt dışılık var. Hakikaten bazı işletmelerin de çok ciddi sıkıntıları var. Özellikle küçük işletmelerden bahsediyorum. Dolayısıyla mevcudiyette maalesef 16 bin TL’yi dahi ödemeye zorlanan işletmeler var” dedi.

“Serdaroğlu doğru şeyleri söyledi ama küçük işletmelerde sıkıntılar mevcut”

Başman işçi temsilcisi Hür-iş Bakanı Ahmet Serdaroğlu’na işaret ederek, “Sayın Serdaroğlu’nun söylediklerini dinledim. Yorumlarında bir sıkıntı yok, doğru şeyleri söyledi. Ama tabii bu iki taraflı bir olaydır. Bu iki taraflı olaya da baktığınızda bir tarafta düşük ücretli çalışan insanlarımız var. Hakikaten geçim sıkıntısı yaşıyorlar. Bir tarafta da çok ciddi kriz yaşayan küçük işletmelerimiz var. Büyük işletmelerden bahsetmiyorum. Kurumsal işletmeler bir şekilde daha iyi noktalara gelebiliyor. Ama küçük işletmelerde bu sıkıntılar mevcut. Dolayısıyla asgari ücretin zaten geleceği rakam belli. Aslında tartışılması gereken bana göre devletimizin açıkladığı vergi dilimleridir” diye konuştu.

“Konuşulması gereken vergi dilimleridir”

İşveren Sendikası temsilcisi Ali Başman konuşmasında şu ifadelere de yer verdi:

“Bu vergi dilimleri bize göre çok yetersizdir ve genişletilmesi lazım. Genişletildi ama bu kadar yüksek enflasyonda yıllık olarak yüzde 100 enflasyondan bahsediyoruz. Bu kadar yüksek enflasyonda vergi dilimleri şu anda yetersiz kalacaktır.

Netice itibarı ile özellikle yüzde 25-35 arasına girenlerin genişletilmesi gereklidir. Biliyorsunuz daha önce vergi dilimleri yüzde 37’e kadardı. Şu anda yüzde 40’a kadar bir vergi ödeme var. Bu bizim KKTC’de 420 bin TL’den sonra matrah olarak yüzde 40’a girecek bir durum var.

Ki bu TC’de matrah olarak yüzde 40 dilimine girecek olan 3 Milyon TL’den sonra başlar. Tabi bunların toparlanması lazım. Yanlış anlaşılmasın asgari ücret masasına otururken bu düzenleme olmazsa olmazımız değil. Ama tabi ki konu edeceğimiz bir şeydir ve Maliye Bakanlığı ile paylaştık” dedi.

BRT











Başa dön tuşu