EkonomiInstagramKıbrısManşet

Avcıoğlu: Kıb-tek alacaklarını yüzde 37 zamla tahsil ederken, borçlarını yüzde 49 faizle ödeyecek

Halkın Partisi (HP) Merkez Yürütme Organı (MYO) üyesi ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) eski Asbaşkanlarından Yusuf Avcıoğlu, AKSA‘ya olan borçların ödenmesi için kurumun borçlandığı 1 milyar TL‘nin, elektrik fiyatlarına ek maliyetinin 495 milyon TL olduğunu, bunu da vatandaşın zamlı elektrik faturalarıyla ödeyeceğini söyledi

Avcıoğlu: AKSA’nın memuru musunuz?

Sosyal medya hesabından, 9 Ocak 2024 tarihinde Resmi Gazete‘de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararları eşliğinde bir açıklama yapan Avcıoğlu hükümete, “AKSA’nın memuru musunuz?” diye sordu.

İlgili Bakanlar Kurulu kararlarından 31/2024 sayılı karara işaret eden Avcıoğlu, “Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü Yasası uyarınca uygulanacak gecikme zammı oranları; ilk ay yüzde 4, sonraki aylarda yüzde 3 olacaktır. Diğer bir deyişle yıllık oran yüzde 37 olacaktır” dedi.

32/2024 sayılı diğer bir kararla ilgili de değerlendirme yapan Avcıoğlu, bu karara göre de AKSA’ya olan borçların ödenmesi için Ziraat Bankası‘ndan borçlanılan 1 milyar Türk Lirası‘nın yıllık faiz oranının ise yüzde 49 olduğunu, yani diğer bir deyişle Kıb-tek‘in, alacaklarını yüzde 37 gecikme zammı ile tahsil ederken, borçlarını yüzde 49 faiz oranı ile ödeyeceğini söyledi.

“Borçlanılan 1 milyar TL’nin elektrik fiyatlarına ek maliyeti 495 milyon TL”

“Dolayısıyla kurum zarara uğratılacak, faturası ise vatandaşa ödettirilecektir” diyen Avcıoğlu, bankaya borçlanmak yerine AKSA’ya 1 yıl geç ödeme yapılsa, ödenecek faizin de yüzde 49 yerine yüzde 37 olacağını kaydetti.

Avcıoğlu, “Bu seçenek ellerinde vardı. Yalnızca AKSA’ya olan borçların ödenmesi için borçlanılan 1 milyar TL’nin elektrik fiyatlarına ek maliyeti; 490 milyon TL faiz + 5 milyon TL dosya masrafı ile toplam 495 milyon TL’dir. Bu ek maliyet, elektrik birim fiyatlarına 29.12 kuruşluk (yüzde 5.3) zam anlamına gelmektedir” dedi ve “Denetleme kurumları bu ülkede ne iş yapar?” diye sordu.

İlgili Bakanlar kurulu kararları;











Başa dön tuşu