EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

Durmazer: Devletin Bakanı vergi kaçırmış oldu

Halkın Partisi (HP) Merkez Yürütme Organı (MYO) Üyesi Ramadan Durmazer, kayıt dışı ekonomiyi kontrol altına almak için önemli noktanın dijitalleşmeye geçmek olduğunu söyleyerek, “E-devlet binası yapıldı ama bir gelişme henüz yok” dedi

Durmazer: Asgari ücret açıklanır açıklanmaz zamlarla eridi

Ada TV’de Nupelda Karabuğday’ın hazırladığı Günaydın Ada programının konuğu olan Durmazer, asgari ücret toplantısı öncesi işveren temsilcisinin “Asgari ücretin artırılması yetmez, halkın alım gücünün de ayakta tutulması lazım” açıklamasını değerlendirdi.

Durmazer, “Hayat pahalılığı ile ilgili bir adım atılamadığı sürece bunun sonu yok. Asgari ücret açıklandı ama yapılan artıştan çok daha büyük oranlarda zamlar zağmur gibi gelmeye başladı, asgari ücret açıklanır açıklanmaz erimiş oldu. Şartlar değişmediği, enflasyon aynı kaldığı sürece sadece rakamlar değişecek konuşacağımız şeyler değişmeyecek. Ekonomiyi yönetemiyorlar, hatta ortada ekonomi yönetimi diye bir şey de yok” dedi.

“Bu sadece kısa süreliğine özel sektörde çalışan kesimi nefes aldıracak gibi duruyor”

Programın başında yeni belirlenen asgari ücret ve ardından hızla gelen zamları değerlendiren Durmazer şunları kaydetti;

“Bugün itibariyle çok fazla çözüm getirebilme şansı yok. Nereye kadar yükselecek işin bir de o tarafı var çünkü birden fazla etkilediği nokta var. İşçi, işveren ve devlet tarafı hepsini beraber değerlendirmek gerekiyor. Biz para politikamızı yönetemediğimiz için enflasyon oranlarındaki artışlardan dolayı hayat pahalılığından dolayı birşey yapabilme şansımız yok. Bu sadece kısa süreliğine özel sektörde çalışan kesimi nefes aldıracak gibi duruyor. Rakamın açıklanmasının ardından işveren çevresi ya zam ya da işçi çıkarmaya gideceğini söylemeye başladı. Bu durumda ilk ön plana çıkan şey fiyatlara zam yapmak oluyor”

Bu sorunun çözümü için başka faktörlerin devreye girmesi gerektiğini belirten Durmazer “Devletin işverenlerin de mali yapısını kolaylaştıracak yöntemler geliştirmesi gerekiyor. Ekonominin çarklarının tam yerine geleceği güne kadar asgari ücrette yapılan bu artışlar belli bir süre daha böyle devam edecek gibi görülüyor. Devletimiz de bu dönemi fırsat bilerek mali açıdan toparlanır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Vergi dilimlerini konuşmak yerini ekonomiyi nasıl denetim altına alacağımızı konuşmak gerek”

Vergi dilimlerinin değiştirilmesiyle ilgili açıklamalarda da bulunan Durmazer “Bu sebeplerden dolayı ülkemizde zaten kayıt dışılık var. Bu aslında asgari ücretin şekillendirilmesiyle alakalı bir konu. Asgari ücret açıklanmadan vergi dilimleri belirlendi ama tepkiler gelince asgari ücret açıklandıktan sonra güncelleme yaptılar” dedi.

Durmazer şöyle devam etti;

“Ekonominin tüm çarklarıyla ilgili, kayıt dışı ekonominin nasıl kayıt altına alınabileceğini konuşmak lazım. Bu dijital yaşamın hayatımıza girmesiyle gerçekleşir. Kayıt dışı ekonomiyi kontrol altına almak için önemli nokta dijitalleşmeye geçmektir. E-devlet binası yapıldı ama bir gelişme henüz yok. Devletimiz ağırlığını koyup entegrasyonu yapacak güce sahip olmalı. Bu gibi adımlar atarsak biz devletimizi, mali yapımızı güçlendirebiliriz. Bireysel matrah dilimleri üzerinde konuşmaktansa topyekün ekonomiyi nasıl kontrol altına alacağımızı konuşmamız gerekiyor”

“Devletin Bakanı vergi kaçırmış oldu”

Son dönemde ülke gündemine oturan, Halkın Partisi’nin de şikayette bulunduğu bakanların mal varlıklarıyla ilgili açıklamalarda da bulunan Ramadan Durmazer şöyle konuştu;

“Siyasileri bu konuda şeffaf görmüyorum. Ülkede her şeye örnek olacak kişiler mecliste yer alan siyasilerdir. Bakanlık yapanlar ayrı bir sorumluluk sahibidirler. Ülkenin düzelmesini, rayına girmesini isteyenler koltukta oturanlar olmalı. Baktığımızda bir bakanın mal varlığında ciddi bir artış olduğu ortaya çıktı. Bir gazeteci bunu konu etti, bakan da çıkarak doğrulayacak şekilde açıklama yaptı. Görüyoruz ki bu durumda çok ciddi bir yanlış ve ihmalkarlık var. Meclise doğru zamanda şeffaf beyanın verilmemesi. Bu bir suç. Yine ilgili bakan yaptığı açıklamalarda yurt dışında gelirleri olduğunu söyledi. Bunu Gelir ve Vergi Dairesi’ne beyan etmesi gerekiyor. Bu durumda devletin bakanı bir nevi vergi kaçırmış oldu”











Başa dön tuşu