EkonomiInstagramKıbrısManşet

Harmancı: Şüphesiz Biz Beraber Lefkoşa’yız

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, bu akşam meclis üyelerinin onayına sunulacak 2024 bütçesini 1 milyar 900 milyon TL olarak öngördüklerini söyleyerek, seçim döneminde söz verdiği gibi ana caddelerdeki dönüşümün önünü açacak asfalt ihalelerini de Mart ayında açacaklarını kaydetti

Harmancı: 2024 bütçesini 1 milyar 900 milyon olarak öngörüyoruz

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Harmancı, ülke açısından sıkıntılı geçen günlerde öncelikle farklı bölgelerde sel ve fırtına dolayısı ile maddi manevi zarar ziyan yaşayan herkese geçmiş olsun dileklerini ilettiğini belirtti ve LTB’nin 2024 yılı bütçesini kısaca değerlendirmek istediğini söyledi.

Harmancı, “Bu akşam meclis üyelerinin onayına sunulacak bütçemizi 1 milyar 900 milyon olarak öngörüyoruz. Bu akşam gerçekleşecek olan Belediye Meclisi toplantımız öncesinde kamuoyu ile başkentte yaşayan herkesi etkileyecek önerilerimizle birlikte 2023 yılının sonunda belirttiğim yatırım projelerine ilişkin gelinen aşamaları paylaşmak istiyorum” diyerek, bunları madde madde şöyle sıraladı;

– Yeni Belediyeler Yasası kapsamında her ay faturalara yansıtılan hizmet resmi, yasal olarak asgari ücrete orantılanmıştı. 2023’te belediye meclisimiz konutların bir yıllık hizmet resmi bedelinin asgari ücretin yüzde 25’i kadar (3 bin 391 TL) olmasına karar vermişti. Ocak ayında değişen asgari ücrete bağlı olarak 2024 için bu tutar yıllık 6 bin 897 TL’ye yükseldi.

– 2023’de Lefkoşa Türk Belediyesi olarak ekonomik darboğaz döneminin çok zor koşullarına rağmen sıkı bütçe disiplini ile kaynaklarımızı doğru ve verimli kullanarak yılı mali bir kriz yaşamadan atlatmayı başardık.

– Hayat pahalılığıyla birlikte 2024’te oluşacak ek mali yükleri de öngördük ve bu yükün şehirde yaşayanlara en az derecede yansımasını sağlamak için ciddi çalışmalar yürüttük. Bir yandan gelir artırıcı önlemleri planlarken, şehrin ihtiyacı olan büyük yatırımlar için yeni bir borçlanma yaratmadan dış kaynak yaratmayı da başardık.

– Ekonomik akıl ve kararlı çalışmalarımız sayesinde konutlar için “hizmet resmi“nde 2024 yılı için ortaya çıkan ücrette indirime gidebileceğiz. Elbette zor koşullarda asgari ücretle çalışan insanlar için pozitif olarak yansıyan bu yükseliş bizlerin de bütçe öngörüsünün üzerinde gerçekleşmesi, bu alanda bizlere yeni bir hareket alanı bıraktığı kanısındayım. Bu akşam yapılacak olan Belediye Meclisi toplantısında geçen yıl asgari ücretin yüzde 25’i olarak belirlenen hizmet resminin yüzde 21’e düşürülmesi için öneri yapacağım; inanıyorum ki meclis üyelerimiz de bu öneriye olumlu yanıt vereceklerdir. Onaylanması halinde şubat ayı faturalarında sistemi geriye doğru çalıştıramayacağımız için yansıyacak olan artış miktarı geriye kalan aylarda daha uygun olarak faturalara yansıyacaktır.

– Aynı zamanda hem makul su kullanımı olan hanelere su ücretinde indirim getirecek hem de sürdürülebilir su kullanımını teşvik edecek kademeli su ücretlendirmesinin çalışmasını yapıyoruz. Oluşturduğumuz farklı senaryoların bütçeye etkisinin detaylı bir şekilde çalışılmasının ardından bu öneriyi de Belediye Meclisi’ne taşıyacağız.

– Bugüne kadar olduğu gibi; şeffaflık ve yurttaşlarımızla açık iletişim kurma prensibimize uygun olarak, Ocak ayı için var olan Meclis kararı ve ilgili tüzüğün gerektirdiği şekilde hizmet resminde yüzde 25’lik oranın uygulanacağını belirtmek isterim. İndirim önerimizin kabul edilmesi ve ilgili tüzüğün bu doğrultuda değişmesi halinde, geriye kalan 11 ay boyunca hizmet resmi yıllık asgari ücretin yüzde 21’i olacak şekilde konut faturalarına yansıtılacaktır.

Yurttaşlara rutin hizmetleri eksiksiz ve düzenli sunmakla birlikte, sosyal ve ekonomik yatırımlarla Lefkoşa’yı daha güzel yarınlara ulaştırma sorumluluğunu taşıyoruz. Ve yine çok iyi biliyoruz ki; faturasını ödeyen yurttaşlarımız “E peki belediye ne yapar?” sorusunu sormakta ve ödediği hizmet bedelinin karşılığını istemektedir.

2023 yılının son günlerinde de belirttiğim (https://brtk.net/harmanci-hizmet-sosyal-adalet-paylasma…/) ve başkent Lefkoşa’da nitelikli ve sürdürülebilir gelişim ile dönüşüme katkı sağlayacak projelerle ilgili güncel durum şöyledir:

– 85 Milyon TL Asfalt Yatırımı

Herkesin bildiği üzere, önce şehrin altyapı eksiklerini gidermek ve böylece üst yapıya yatırım uygulamamızda altyapıyı öncelik yapmanın önemini özellikle yoğun yağmurlu dönemlerde hep beraber yaşıyoruz.

Şimdi, şehrin üst yapısında seçim döneminde de söz verdiğim gibi ana caddelerdeki dönüşümün önünü açacak asfalt ihalelerini Mart ayında açacak, havaların asfaltlamaya imkan sağlayacağı bahar ayları ile birlikte de asfaltlama çalışmalarımız başlayacaktır. Ana caddelerin öncelikli olmasının yanında, ara sokaklar ve yoğun kullanılan hatlarda da yıl Ekim ayına kadar asfalt çalışmaları aralıksız devam edecektir.

– Ortaköy Bölgesi İyileştirme ve Geliştirme Altyapı Projesi – 87.6 Milyon TL

Türkiye Cumhuriyeti finansmanı ile Ortaköy bölgesi ve Dereboyu’nu da ilgilendiren kanalizsayon, yağmur suyu ve kaldırım ihalelerimiz tamamlandı. Böylece artık projeyi uygulama aşamasına hafta başı itibarı ile başlıyoruz.
5 bin 305 metre kanalizasyon, bin 100 metre yağmur suyu drenaj, 6 bin 710 metre su hattı ve 1 yeni pompa istasyonu, şehir mobilyaları, yeşillendirme ve 2 seyir terasını şehrimize kazandıracağız. Bu projeye dair ayrıntılı bilgileri de tanıtıcı video ile paylaşacağız.

– Terminal Bölgesi Yenileme ve İyileştirme Amaçlı Kentsel Tasarım Projesi – 1.1 Milyar TL

İhale sürecinde tarafımıza sunulan tek teklif açıldı. Ekonomik kriterleri başarı ile karşılayan teklif aynı zamanda mimari jüri değerlendirmesinden de geçti. Juri, projeye ilişkin görüş ve önerilerini hazırladı. Lefkoşa’yı başka bir evreye taşıyacak bu proje için de önümüzdeki günlerde imza atacağımıza inanıyorum.

Projeye dair bilgi sahibi olmak isteyenler https://www.youtube.com/watch?v=4eLbqtxIIQA linkinden tanıtıcı videoyu izleyebilirler.

– Hamitköy-Dumlupınar Kanalizasyon İhalesi – 164 Milyon TL

Bizim için adeta onur meselesi haline gelen AB finansmanı ile Dumlupınar- Hamitköy kanalizasyon ihalesi 5 milyon Euro bedelle açıldı. Şubat ayı içerisinde sözleşmenin imzalanmasını bekliyoruz. Böylece Hamitköy’de yılların sorununu da çözmek için en büyük adımı atmış oluyoruz.

– Merkez bankası ile Şehit Çocuğu arsalarında Kanalizasyon – 15 Milyon TL

İhalesine Mart ayına kadar çıkacak ve bu bölgede büyük bir eksiklik olan kanalizasyonu 2024’te tarihe havale edeceğiz.
Tüm bu kanalizasyon yatırımları sonrası Lefkoşa’nın yüzde 85’i kanalizasyona bağlanmış olacak.

– Dereboyu Kanalizasyon Ana Taşıyıcı Hat Yenilenmesi – 98 Milyon TL

Dereboyu’nda 1980 yılında yapılan ve ardından hiçbir yenileme işleminin yapılmadığın kanalizasyon ana taşıyıcı hat için AB finansmanı ile ihalesi açılması için teknik süreç tamamlanıyor. Yaz ayı itibarı ile çalışmalara başlamayı hedefliyoruz.

– Aydınlatma

Lefkoşa’nın en büyük sıkıntılarındandı aydınlatma. Nihayet yeni yasa yerel yönetimlere sorumluluk verdi. Bu sayede ana caddeler ve bulvarlar öncelik olmak üzere çalışmalarımıza başladık. Bu alanlardaki sorunların çok büyük kısmını çözdük, aynı zamanda da sokaklardaki aydınlatma sorunları çözülmeye başladı.

– Haspolat Arıtma Tesisi

Yıllardır kanayan yara olan Haspolat Arıtma Tesisi işletmesine Kıbrıs Türk toplumunun borcu olarak lanse edilen 11 milyon Euro’nun 7 milyon Euro’luk (230 Milyo TL) kısmını sildirmeyi başardık. Geriye kalan miktarı da 6 yıl üzerinden takside bağladık. Bu sorunun çözümü hem tesisin iki toplumlu bir tesis olarak sürdürülebilirliğini sağladı hem AB finansmanlı yatırımlarda öne sürülen bir engeli ortadan kaldırdı hem de atık suyun çevreye zarar vermeden ekonomiye yeniden kazandırılmasını garantiye aldı.

– Haspolat Arıtma Tesisi Güneş Enerjisi – 70 Milyon TL ve Tesis alanında Rehabilitasyon – 35 Milyon TL

Haspolat Arıtma Tesisi’nde yerel yönetimlerde bir ilk olarak güneş enerji santrali kurulumumu için AB ile finansmanı garanti altına aldık. Projesini tamamladık, Şubat ayı içerisinde ihaleyi çıkılmasını bekliyoruz. Ayrıca alana ilişkin rehabilitasyon finansmanı da çözüldü, ihale edildi ve uygulamayı bekliyoruz.

Yarını planlayabilen, öngörülebilen risklere karşı hazırlıklı, öngörülemeyen dış etkenlere karşı dayanıklı bir mali yapı oluşturmayı başardık, ekonomik dayanıklılığa ulaştık.

Her zamanki gibi Lefkoşalılar’ın inancı ve desteği sayesinde güçlü ve adil bir şehir için çalışıyoruz.
Bu şehre olan tutkumuz, birbirimize olan güvenimiz ve ilk günkü sorumluluğumuzla;

Şüphesiz Biz Beraber Lefkoşayız.











Başa dön tuşu