InstagramKıbrısManşetSiyaset

Manavoğlu’ndan Cuellar’a “mektup niteliğinde” değerlendirme

Cumhuriyet Meclisi eski vekillerinden iş insanı Gülşah Sanver Manavoğlu, adada temaslarda bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri‘nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar‘a “Önceliğinizi ‘çözüm için ortak zemin aramak’ değil ’14 madde ve diğer iş birlikleri için iki tarafı masaya oturtmak’ olarak belirleyin” çağrısı yaptı

Manavoğlu’ndan Cuellar’a mektup niteliğinde değerlendirme

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Manavoğlu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in kişisel temsilcisi olarak atanan Maria Angela Holguin Cuellar‘ın ziyaretlerini tamamlarken, geçmişten tecrübesi olanlar ve siyasetin çeşitli yerlerinde konuşlananların çok değerli yorumlarını yaptıklarını söyledi.

Manavoğlu, “Bu yorumların yanına kişisel temsilci Houlgin’e, iki tarafın liderlerine ve iki tarafın halkına mektup niteliğinde, tarafsız değerlendirmemi ben de eklemek istedim” diyerek şunları kaydetti;

“BM Genel Sekreteri Türk tarafına, müzakereler Rum tarafı nedeniyle çökerse ‘şu garantileri vereceğim’ diyemedi”

“Senelerce uzlaşıcı taraf olan; gerek Annan Planı gerekse Crans Montana sürecinde iradesini çözümden yana koyan Kıbrıs Türk tarafının ve Türkiye’nin tüm gayretlerine rağmen, gelinen noktada Rum kesimi tarafından talep edilen ‘Federasyon için görüşmelere kaldığı yerden devam edelim‘ teklifi çözüm sürecini sekteye uğratmıştır.

BM Genel Sekreteri de ‘Gelin oturun BM çercevesi kapsamında tekrar müzakere edin ama süreç yine Rum tarafı yüzünden çökerse Türk tarafına şu şu garantileri vereceğim‘ diyememiştir ve 2021’in Nisan ayında Cenevre’de Kıbrıs müzakereleri bağlamında zeminden ciddi bir uzaklaşma olduğunun ilk sinyalleri alınmıştır.

“Güney Kıbrıs seçimlere kadar Kıbrıs konusunda hareketlenmedi”

Sonrasında gerek TC gerekse Kıbrıs Türk liderliği yeni politikayı yani ‘eşit egemen iki devlet’ olarak bir çözümün tek olasılık olduğunu vurgulamaya devam ediyor.

Güney Kıbrıs ise 2023 Şubat seçimlerine kadar Kıbrıs konusunda hareketlenmedi.

“Hem Kıbrıslıtürkler yararına önlemler için çalışma başlattı hem Kıbrıslıtürk avukatı tutuklattırdı”

Yeni başkan Nikos Hristodulidis göreve geldikten birkaç ay sonra hareketlenmeye başladı ve Türk tarafının yeni politikasının karşısında elini rahat bularak aslında doğasına aykırı olan federal çözüm taraftarı rölünü oynamaya başladı.

Hatta bu ‘çok istediği’ federal çözümün yanı sıra Kıbrıslıtürkler yararına önlemler için çalışma başlattığını da duyurdu.

Ama diğer taraftan 2005’ten kalma bir dosyayı tozlu raflardan indirerek Kıbrıslıtürk bir avukatı acımasızca, ailesiyle tatil yaptığı bir ortamda İtalyan yetkililere tutuklattırmayı da bildi.

“İşini bilene hiçbir zaman iş zor gelmez”

Sayın Houlgin aslında ortak zeminin olmadığının çok net olduğu bir ortamda adaya geldi. Fakat birilerinin dediği gibi işi zor değil, işini bilene hiçbir zaman iş zor gelmez yeter ki her koşulda tarafsız, gerçek bir arabulucu esnekliğini koruyabilsin ve sabırlı olsun.

Bazı gerçekleri ortaya koyarak değerlendirirsek;

Türk tarafında pek çok farklı görüşte olan siyasinin buluştuğu ortak nokta; gerek Güven Artırıcı Önlemler’in gerekse diğer iş birliklerinin üzerinde daha samimi çalışılması gerektiğidir.

“Hristodulidis hiçbir taraftan destek almadı”

Fakat Rum liderin 14 maddelik açılımına kuzeyde siyasetin sağından soluna herkes olumsuz tepki gösterdi. Bu da yetmezmiş gibi güneydeki muhalif siyaset de Hristodulidis’e olumsuz bir şekilde yüklendi.

Hal böyleyken kuzeyde bu kadar gün iki devletli çözümü destekleyenler de federal çözüm için irade koymak isteyenler de çözümden önce iş birliği söylemini ortaya koyanlar da bu maddelerin hilafında bir tutum sergilediler…

Diğer taraftan da liderleri federal çözümü konuşmak istediğini vurgularken (Tabii ki Guterres çerçevesinde hem fikir olmadığımız maddeler var diye de ekleyerek) Kıbrıslıtürklere, azınlıklara verilen haklar kadar bile açılım yapılmasını istemeyen güney siyaseti de tuz biber ekti….

Artık gerçekler üzerinden gerçek politikalar ortaya koyma zamanı gelmiştir.

Çözüm modeli ne olacak kavgaları devam ettikçe zaman boşa akıp gidecek yine bizler izolasyonlar, ambargolar altında ezilmeye devam edeceğiz.

Türkiye Cumhuriyeti de her ortamda Kıbrıs konusunu yine önünde görerek baskı altında kalacaktır.

Bu yüzden ilk etapta Sayın Houlgin çözüm modeli konuşturmadan, ortak zemin var mı yok mu sorusuna cevap bulmadan önce, 14 madde ve diğer birlikte çalışma konuları için iki tarafı masaya oturtmayı önceliklerse ve zorlarsa yeni bir başlangıç için ilk adım atılmış olur”











Başa dön tuşu